• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Laglig hembränt är nya trenden i Nashville

  Fulspriten har flyttat in i finrummet. Att bränna så kallad moonshine hemma är fortfarande illegalt men i delar av USA tillverkas spriten numera på trendiga mikrodestillerier och dricks på fashionabla barer.

  Laglig hembränt är nya trenden i Nashville
  Flytande kulturarv. I Tennessee är man stolta över sin »nationaldryck«.

  Marvin "Popcorn" Sutton är en amerikansk legend. En modern rebell som bryggt illegal sprit sedan 1970-talet i bergskedjan Appalacherna i sydöstra USA. Förutom att förse regionen med sprit i genomskinliga glasburkar var han något av ett PR-geni. 

  Alltid iklädd sin uniform – snickarbyxor och skinnhatt – syntes han skrockandes både på History Channel och MTV samt publicerade sina memoarer Me and My Likker, där han detaljerat redogör för hur man bäst bränner sin egen sprit.

  2008 åkte Sutton fast efter att försökt sälja strax under 4 000 liter sprit till en civilklädd polis. I sann rebellanda valde han att leva efter sina egna spelregler och tog livet av sig några dagar innan han skulle hamnat i fängelse. För att provocera hade han dessutom förberett sin livs-exit genom att beställa en gravsten med texten "Popcorn said fuck you".

  Legendens död har spätt på ryktet om den mytomspunna drycken som numera säljs lagligt av flera destillerier i delstaten och det finns till och med planer på att göra om hans ruckel i skogen till ett moonshine-museum.

  Motocross-stjärnan Jamey Grosser insåg tidigt Popcorn Suttons storhet. När sportkarriären falnade bestämde han sig för att söka upp legenden, ett möte som visade sig vara lukrativt, även om Jamey Grosser erkänner att han blev rädd när den banjospelande legenden erbjöd honom att stanna över natten.

  – Vi hade samma intressen – kvinnor och whisky – så efter en natts drickande fann vi varandra, säger Jamey Grosser när han visar runt på destilleriet som döpts till Popcorn Sutton's Tennessee White Whiskey och som ägs tillsammans med countrystjärnan Hank Williams jr och Suttons änka.

  Trots att den legendariska hembrännaren lämnade efter sig ett oräkneligt antal barn utsåg han Jamey Grosser till sin arvinge och delade med sig av det finaste han ägde – receptet. Den vita whiskyn säljs traditionsenligt i glasburkar och varje lock pryds av en siffra som skrivs dit för hand med en spritpenna.

  – Det var så Popcorn gjorde när han sålde sin sprit. Han märkte varje burk eftersom kvaliteten skiftade i varje omgång.

  Enligt honom själv säljer Jamey Grosser fler glasburkar i Tennessee än vad Jack Daniels säljer flaskor. Det låter osannolikt, men vart vi än går i Nashville syns moonshine och vit whisky på menyn. Drycken som är anpassningsbar på samma sätt som vodka, men kan smaka både fränt och lent beroende på vem som är tillverkare.

  På lyxiga cocktailbaren Patterson House, där en person är anställd bara för att frysa perfekt is och de välklädda barmännen kräver minst tio minuter för att blanda en drink, är moonshine en nästan lika vanlig cocktailbas som vodka.

  – Det är en stor trend med moonshine just nu. Det började för fyra år sedan och var lite spännande. De senaste två åren har moonshine blivit en stapelvara, säger Josh Habiger som är cocktailkreatör på Patterson House.

  Den fashionabla baren i Nashville lockar regelbundet rockstjärnor som Jack White och skådespelerskor som Nicole Kidman. Josh Habiger vill inte avslöja vilka drinkar som beställs av de kända gästerna, men förklarar att många dras till moonshine för att drycken har ett rebellrykte även om de sorter som serveras på Patterson House är fullt lagliga.   

  Den legendariska drycken serveras ibland i glasburk för den äkta hemgjorda känslan.

  Den legendariska drycken serveras ibland i glasburk för den äkta hemgjorda känslan.

  Jamey Grosser gick från motocrosstjärna till att bli moonshine-miljonär.

  Jamey Grosser gick från motocrosstjärna till att bli moonshine-miljonär.

  På Discovery Channel har serien Moonshiners blivit omåttligt populär och det pratas om en andra säsong. Även om tv-serien framförallt skildrar hembrännare i hillbillytrakterna kring Appalacherna, däribland Popcorn Sutton som syns tack vare klipp från dokumentären The Last One, så var det i New York Darek Bell fick idén till ett moonshine-destilleri.

  – Jag var på en fest i Brooklyn när en kille dök upp med hemmagjord absint. Han kallade sig för "underground moonshiner" och jag blev nyfiken och började göra research. Jag insåg att det fanns en stor scen med urbana hembrännare.

  Enligt Darek Bell har fokus flyttats från mikrobryggerier till mikrodestillerier och trenden med moonshine är sammanbunden med intresset för småskalig sprittillverkning. Hans Corsair Artisan Distillery huserar i en gammal bil­fabrik i Nashville som öppnas för allmänheten på helger.

  Intresset för att provsmaka moonshine har dock varit så stort att smakturer numera arrangeras fem dagar i veckan. Darek Bell visar vant runt i de rymliga lokalerna och berättar att Tennessee historiskt haft en stor whiskyproduktion på grund av tillgången på majs och ek. Den mest kända tillverkaren i trakterna är utan tvekan Jack Daniels som förutom att vara en nyckeldryck i rockhistorien med fans som Janis Joplin och Axl Rose säljer mest whisky i hela världen. Dock inte någon vit.

  – Den vita whiskyn är en uramerikansk dryck, mer amerikansk än den vanliga whiskyn som kommer från Skottland.

  Corsair startade i Darek Bells garage, men eftersom han riskerade fem års fängelse och 10 000 dollar i böter bestämde han sig för att bli mer legal än underground. Enligt Darek Bell är det lättare att sälja vapen än starta ett destilleri i Tennessee, men han lyckades och idag säljs Corsairs moonshine i 22 delstater i USA. Den största framgången är dock i Tennessee där lokalpatriotismen är en avgörande faktor för den växande trenden.

  I delstaterna som gränsar till Appalacherna, däribland Tennessee, har ett slags stolthet över det oraffinerade kulturarvet utvecklats. Drycken blev under svårare tider en möjlighet för många att överleva. Allt som behövs är nämligen vatten, jäst, majs och socker.

  – Tidigare skämdes många över vårt hillbilly-rykte, men nu har vi tillsammans med andra tagit vara på det och gjort det till något positivt. Vi känner ett enormt stöd och jag tror att många tycker att det är skönt att känna sig stolta över varifrån de kommer.

  Trenden med moonshine är tätt sammanbunden med intresset för småskalig sprittillverkning.

  Trenden med moonshine är tätt sammanbunden med intresset för småskalig sprittillverkning.

  Corsair Artisan Distillery huserar i en gammal bilfabrik.

  Corsair Artisan Distillery huserar i en gammal bilfabrik.

  Darek Bell gillar att tillföra udda smaker, som choklad och rökt bacon.

  Darek Bell gillar att tillföra udda smaker,
  som choklad och rökt bacon.

  På kontoret finns en hel bokhylla med halvfulla flaskor. Innehållet i många av flaskorna är grumligt och ser ut att vara allt annat än drickbart. En del av flaskorna i bokhyllan innehåller whisky blandat med pumpa och ingefära, medan andra är rökta och en del har spår av skal från kakao­bönor från den lokala chokladfabriken Olive and Sinclair.

  Darek Bell förklarar att bokhyllan är destilleriets experimentverkstad och att ett sätt att konkurrera med de traditionella whiskytillverkarna som Jack Daniels är att experimentera.

  – Just nu gillar folk saker som är hemgjorda och det finns ett stort intresse för hur saker tillverkas – vilket vi kan tacka matbranschen för.

  Jamey Grosser möter oss på Nashvilles bargata. Det är mitt på dagen, men både t-shirtklädda turister och stammisar i cowboyboots dricker moonshine blandat med iste och lemonad. I varje bar uppträder hoppfulla musiker.

  Jamey Grosser iakttar spänt bartendern och ser nöjd ut varje gång en drink blandas med drycken från en av glasburkarna. Som motocrosstjärna hade han flera exklusiva spritsponsorer, däribland vodkan Grey Goose.

  – Jag säger som Popcorn, fuck you, till exklusiva vodkamärken. Det är dags för något äkta, något amerikanskt. USA behöver en nationaldryck.

  Moonshine serveras i ren form eller som bas i cocktails på barer i Nashville.

  Moonshine serveras i ren form eller som bas i cocktails på barer i Nashville.

  Sprit gjord på legenden »Popcorn« Suttons recept säljs nu legalt på Nashvilles barer.

  Sprit gjord på legenden "Popcorn" Suttons recept säljs nu legalt på Nashvilles barer.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!