Annons
Annons

Jill Johnson har varit i Nashville över 50 gånger och älskar staden. Foto: Unsplash, Janne Danielsson/SVT

Restips

10 måsten i Nashville – Jill Johnson tipsar!

Från legendariska konserthallar till små barer med livemusik. Jill Johnson ger sina 10 bästa tips till det amerikanska countrymeckat Nashville.

Text: Karin Wimark • 2023-05-12 Uppdaterad 2023-05-11

1. Grand Ole Opry

Legendariskt spelställe

Förlagan till Ryman Auditorium ligger i downtown och heter Grand Ole Opry. En kyrkliknande lokal där man sitter i träbänkar intill stora, stora blyinfattade fönster. Här har alla legender i Nashville spelat och det står helt klart på min bucketlist att en dag få spela på Grand Ole Opry. Det skulle summera hela min resa från att ha varit en 13-årig tjej som sjunger Country Roads i södra Sverige till att komma till Nashville. Välj en dag då din favoritartist spelar, eller kom på ett spontanbesök. Kvalitén är hög och upplevelsen oslagbar.

2. Listening Room Cafe

Upptäck oslipade stjärnor

Detta är ett rätt tacky hak där man sitter och gråter över sina dåliga nachos och guacamole. Men, grejen med Listening Room Cafe är att de erbjuder Open Mic. Ofta sitter det 4–5 låtskrivare på varsin barpall med gitarr och spelar sina nyss skrivna låtar som kanske inte ens är utgivna. Mikrofonen skickas vidare efter varje låt och låtskrivarna är jätteduktiga på att ge tillbaka till staden. På ett Listening Room kan det plötsligt dyka upp någon som skrivit Taylor Swifts eller Dolly Partons senaste hit. Det är rätt häftigt att få se hur det går till. Tänk om vi skulle ha ett sådant ställe i Sverige!

Kvinna sitter på en stol och sjunger och spelar gitarr.
Upptäck nya musikaliska stjärnor på Listening Room Cafe. Foto: Listening Room Cafe
Låda i metall med mat.
Beställ in något lätt att äta och njut av låtskrivarnas uppträdanden. Foto: Listening Room Cafe

3. Station Inn

Genuint & old school

Ett superenkelt ställe med otroligt mycket själ. Här är det lågt i tak, bord står i långa rader och det serveras i princip bara öl samt husets röda och vita i baren. Stället är väldigt old school och jag blir lycklig i hela mig när jag tänker på Station Inn för att det är så genuint.

4. 3rd and Lindsley

Måndagsfavorit

Detta är en klassisk klubb strax utanför stan som ofta har releasefester och lockar stora artister, men också oupptäckta nykomlingar. Varje måndag spelar bandet Time jumper på 3rd and Lindsley – ett gäng äldre musiker som spelar godbitar från förr. Vince Gill är en av de största gitarristerna i Nashville och han spelar ofta med detta band. Spana också in konsertstället som ligger vägg i vägg – 12th & Porter.

5. Robert’s Western World

Hål-i-väggen-ställe

Detta är mitt absoluta favoritställe och ett säkert kort i Downtown där det annars ofta spelas hellre än bra. Men jag har aldrig hört dåliga musiker på Robert’s. Detta är en typisk hål-i-väggen-bar med boots som täcker en hel vägg, ett band som står i fönstret och spelar och en långsmal bar där det säljs öl och sprit.

Gatuskyltar i neon föreställandes en gitarr.
Slink in på Robert’s för bra kvalitet. Ett säkert kort i Downtown, enligt Jill Johnson. Foto: Unsplash

6. Lockeland Table

Favorit i East Nashville

Slår ett slag för Lockeland Table som ligger i East Nashville – ett område som är som Södermalm i Stockholm var när det blommade upp och var som bäst. Det vill säga när restauranger poppar upp, fattigdom skapar kreativitet och den där tiden innan det blir överexploaterat och de priviligierade tar över. Lockeland Table har superfräsch sydstadsmat med lite högre klass.

Kvinna dricker vitt vin.
Om du vill pausa det robusta Nashville ska du bege dig till East Nashville och Lockeland Table. Foto: Lockeland Table
Kvinna mot graffittivägg.
Jill Johnson älskar att visa upp sitt Nashville för vänner och bekanta som kommer på besök. Foto: Janne Danielsson/SVT

7. Santas

Udda, galet & fantastiskt

Dive-bar och karaokebar där ägaren går klädd i tomtedräkt året om. Hit brukar vi som spelar in Jills Veranda åka, och ja, det krävs ett gäng för att du ska uppskatta detta ställe – man tror nämligen att man har kommit fel när man går in genom dörren. Men Santas är den konstigaste, underbaraste karaokebaren jag varit på i hela mitt liv med högsta klass när det kommer till genuinitet och människor.

8. Sixty Vines

Schyst vinställe

Är man trött på alla dive-bars och det robusta Nashville ska man bege sig till Sixty Vines i Downtown. Ett avslappnat ställe med internationella vibbar där man dricker fantastiskt bra viner och äter fine dining. Sixty Vines har en fantastisk skybar med utsikt över Nashville.

Museum med tavlor med musiker och låtskrivare.
Ett måste om du besöker Nashville först gången! Foto: Country Music Hall of Fame

Missa inte!

1. Country Music Hall of Fame and Museum

Detta ställe är exploaterat, tillrättalagt och inget som berör mig i själen, men jag tycker ändå man ska besöka Country Music Hall of Fame om man är i Nashville. Det ger en bra överblick av musikhistorien och man kan betrakta gamla fotografier och scenkläder från förr. Köp med dig en plastig flugsmällare i form av en gitarr. Det är så tacky så det blir kul!

2. The Nashville Scene

Ett hett tips är att plocka upp gratistidningen The Nashville Scene det första du gör när du kommer fram.


Text: Karin Wimark • 2023-05-12
RestipsUSAListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen