• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Spaweekend i New York

  Skönhetsritualer är en del av New Yorks kultur och ett av de bästa sätten att komma staden och dess invånare nära. Här kan du resa jorden runt på en helg utan att ens behöva lämna staden.

  Spaweekend i New York

  I Manhattans mylla finns de flesta av världens kulturer representerade och många spainstitutioner har funnits i årtionden – i vissa fall århundraden, som Russian Turkish Baths i East Village som körde igång 1892.
  Det extrema och kulturtrogna uppskattas av New York-bor som gillar att resa i sin egen stad, stötta småföretagare och ha historier om knasiga spaupplevelser att berätta på mingelfester.
  Traditionella behandlingar som kan dateras flera hundra år tillbaka i tiden mixas därför med skönhets­kitsch som salong Shizukas geishamask gjord på näktergalsbajs. Visst har märkliga behandlingar i viss mån blivit en trend i sig, men ofta handlar det om kulturella skönhetskrockar där annorlunda ingredienser och intensiv smärta alltid ingått i upplevelsen. I de flesta kulturer får nämligen den som vill vara fin lida pin.
  För spaturister i New York rekommenderas ett land per dag. Även om de flesta institutioner bara kräver ett par timmar per besök tar det tid att smälta upplevelser som nakenskrubb utförd av äldre koreanska damer iklädda svarta spetsunderkläder eller rysk eklövspiskning i en 90 grader varm grotta.

  1 King Spa Sauna
  Svettas på koreanskt vis

  Efter en halvtimme i buss från Korea­town på Manhattan (28 dollar för resa och inträde) når vi King Spa Sauna i New Jersey.
  Stället är bland annat känt för en pyramidformad bastu i 23 karats guld och som har öppet 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året. Många koreaner kommer varje dag.
  Platschefen Grace Park som visar oss runt är förtegen om kända stamgäster, men vänner har sett Yoko Ono med son och flickvän i släptåg.
  Alla besökare får en pyjamas – rosa för kvinnor och vita för män. Pyjamasklädda besökare går sedan mellan elva olika torrbastur som är vackert dekorerade med ametister, påsar fyllda med lera, istappar och bergssalt. Varje bastu – eller iglo som de kallas i Korea – är unik och kurerar alltifrån högt blodtryck till oren hy. För de äventyrliga erbjuds även behandlingar som underlivsångning och koppning.
  King Spa Sauna ber inte om ursäkt för sin kultur och erbjuder inte någon turistanpassad version av vare sig behandlingar eller mat. I restaurangen serveras därför rätter som är en upplevelse i sig – där­ibland tre bruna ägg som basturökts under 45 timmar och röda bönor över krossad is. Inte gott, men intressant.
  • 321 Commercial Ave, Palisades Park, New Jersey, kingsaunanj.com

  Billigt i Chinatown

  Besök även Chinatown för drop in-behandlingar som fotmassage eller massage av rygg. Smärtsamt, men effektivt. En behandling på 30 minuter kostar mellan 20 och 30 dollar.

  På King Spa Sauna får du lära dig allt om koreansk bastukultur.

  På King Spa Sauna får du lära dig allt om koreansk bastukultur.

  Bönstuvning och krossad is. Koreanska spasnacks.

  Bönstuvning och krossad is. Koreanska spasnacks.

  2 Shizuka
  Japansk fågelbajs

  Shizukas fågelskitsmask kostar runt 1 500 kr. Ansiktsbehandlingen är dock helt unik. Näktergalsavföringen importeras från Japan och ut­lovar porslinshy.
  – När jag var liten berättade min mamma att geishorna brukade använda sig av näktergalsavföring och för två år sedan började jag undersöka den renande effekten, säger upphovsmakaren Shizuka Bernstein.
  Det finns ett naturligt renande enzym i avföringen, något som geishorna drog nytta av för hundra år sedan när de försökte undvika sminkförgiftning. Den dyrbara masken appliceras efter att ansiktet baddats med grönt te och olja från blomman Camellia oleifera. Många Manhattanbor står länge på väntelistor – boka innan du åker.
  • 7 W 51st Street, shizukany.com, tel 212-644 74 00

  Udda ansiktsmask. Näktergalsavföring, direktimporterad från Japan.

  Udda ansiktsmask. Näktergalsavföring, direktimporterad från Japan.

  Fågelbajset sägs ha en renande effekt och användes av geishor för att ta bort giftigt smink för över hundra år sedan.

  Fågelbajset sägs ha en renande effekt och användes av geishor för att ta bort giftigt smink för över hundra år sedan.

  3 Aura Wellness Spa
  Asiatiskt badhus

  Mitt i Korea Town ligger Aura Wellness Spa som är en lyxig variant av ett traditionellt asiatiskt badhus. Innan jag erbjudits en morgonrock och tvättat av mig i en vattenfalls-liknande dusch förklarar Vivien Teo att ett lager hud ska bort. Jimjilbang betyder rening i bastu följt av hård skrubbning och är grunden i de allra flesta behandlingar.
  – Koreaner äter inte vitaminer, de kommer hit och räknar med att leva en dag längre för varje besök.
  Aura har tre bastur som pryds av kristaller och som enligt Vivien Teo är så effektiva att de bland annat kan lugna svärföräldrar som hamnat i bråk. Den moderna sidan tar sig uttryck i en blinkande diskokula
  som sägs bota acne och en futuristisk kapsel som går under namnet spa jet.
  • 49 W 33rd Street, spaaura.com, tel 212-695 95 59

  En lugn stund i Aura Wellness svettstuga.

  En lugn stund i Aura Wellness svettstuga.

  En blinkande diskokula motverkar finnig hy.

  En blinkande diskokula motverkar finnig hy.

  4 Russian & Turkish Baths
  Rysk piskning    

  Det över hundra år gamla badhuset i East Village är en institution. Ko-stymklädda killar från Wall Street kommer hit för att bota bakfyllor och svettas bort finansvärlden, medan skådespelare – kända som okända – försöker bli av med stadens gifter.
  Badhuset rymmer en kallvattensbassäng, fem olika typer av bastur – varav en påminner om en grotta – samt en restaurang som serverar rödbetssoppa och färskpressad juice. På övervåningen finns dessutom en terrass där människor röker och gör affärer.
  Många kommer för den 500 år gamla behandlingen platza – ek­lövspiskning – som sätter igång cirkulationen och är ett kraftprov i sig. Platzapiskningen utförs i den varmaste bastun och upplevelsen är lätt klaustro­fobisk, men just när du är redo att ge upp är det över. Aleksandr leder dig ut ur bastun, placerar en kylande handduk på huvudet och häller honung i ansiktet – ytterligare ett beprövat knep från Ryssland.
  • 268 E 10th Street, russianturkishbaths.com, tel 212-674 92 50

  Ryska badhuset i East Village har funnits i över hundra år och har många kända skådisar som stamgäster.

  Ryska badhuset i East Village har funnits i över hundra år och har många kända skådisar som stamgäster.

  5 Shobha
  Indisk ansikts­tortyr

  Smärtan är jämförbar med den från en tatueringsnål. Manhattanborna i fåtöljerna bredvid min rör dock inte en min när ögonbryn och o­önskade ansiktshår plockas bort med saffransgul tråd.
  Den indiska behandlingen thread­ing erbjuder en precision som är nästintill omöjlig att få med pincett och i New York har skulpterade ögon­bryn blivit en mänsklig rättighet precis som manikyr. Den smärtsamma processen tar cirka sju minuter och många fixar brynen i samband med att de hämtar en kaffe.
  Rodnaden är precis som utlovat borta efter tjugo minuter och ögonbrynen har aldrig sett bättre ut.
  • 594 Broadway, suite 403, myshobha.com, tel 212-931 83 63

  Ser bökigt ut men går rekordsnabbt och rodnaden är borta på 10 minuter.

  Ser bökigt ut men går rekordsnabbt och rodnaden är borta på 10 minuter.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!