Annons
Annons
För den som vågar – linbanan upp till Rio de Janeiros välkända »Sockertopp«.

För den som vågar – linbanan upp till Rio de Janeiros välkända »Sockertopp«.

Restips

6 nervpirrande linbanor i världen

Hundratals meter över marken. Linbanan skakar och gungar … Vågar du? Här är sex höjdare i världen när det kommer till linbanor.

Text: Redaktionen • 2014-12-10 Uppdaterad 2021-06-23

Rio de Janeiro, Brasilien

1. Världsberömd vy

Från Rio de Janeiros välkända “Sockertopp”, Pao de Acucar, har man utsikt över stad, strand, hav och Kristusstatyn. Här har flera filmscener spelats in, bland annat till Bond-filmen Moonraker med Roger Moore i huvudrollen. Linbanan, som börjar i Praia Vermelha, består av två sträckor. Den första går till berget Urcas topp och den andra, brantare, går ända upp till högsta toppen – 396 meter över havet. Varje sträcka tar omkring tre minuter.
Läs mer: rioguiaoficial.com.br

Kapstaden, Sydafrika

2. Nästan 90 år på nacken

Redan 1929, till en kostnad av 60 000 pund, byggdes linbanan upp till Taffelbergets topp. Sedan dess har omkring 20 ­miljoner passagerare åkt med linbanan som fram till skrivande stund aldrig haft en enda olycka. Till skillnad från originalet från 1929, som kunde ta 19 personer, så har kabinen idag plats för 65 personer och har också ett 360-graders roterande golv. Köp gärna biljetter online för att slippa köerna.
Läs mer: tablemountain.net

6 nervpirrande linbanor i världen

Zermatt, Schweiz 

3. Nyast i Europa

Den nyaste linbanan i Europa invigdes så sent som i september 2018 och går mellan Trockener Steg och bergstoppen Klein Matterhorn på 3 883 meters höjd. Totalt finns 25 gondoler som tar passagerare med på den 9 minuter långa åkturen mellan alptopparna. Fyra av dem är så kallade “lyxgondoler” som har en funktion som gör att golvet blir genomskinligt under färden.
Läs mer: matterhornparadise.ch/en/Matterhorn-glacier-ride

6 nervpirrande linbanor i världen

Masada, Israel

4. Hisnande mot nationalsymbol

Många har säkert sett miniserien Masada med Peter O’Toole från 1981. Den är en bra grund om man ska uppleva verklig­hetens Masada, som inte ligger långt från Döda havet. På en majestätisk klippa ligger fästningen där 900  judar stred in i det sista mot 5 000 romare. Den nervpirrande linbanan är den enda vägen upp, förutom en brant, snirklig och stekhet gångstig.
Läs mer: Goisrael.se

6 nervpirrande linbanor i världen

Vancouver, Kanada

5. Störst i Nordamerika

Nordamerikas största linbanesystem hittar du norr om Vancouver, i Grouse Mountain, Kanada. Från toppen på berget, 1 249 meter över havet, har du en fantastisk vy över Vancouver och Stilla havet. Uppe på berget kan du besöka ett grizzlyreservat, åka så kallad zip-line mellan toppar och träd, trekka eller äta middag på restaurangen The Observatory – som självklart har fantastisk utsikt den också.
Webb: grousemountain.com/skyride

6 nervpirrande linbanor i världen

 Whistler, Kanada 

6. Rekordhög över marken 

Den 4,4 kilometer långa kabinbanan Peak2peak Gondola i den populära skidorten Whistler öppnade 2008 och höll fram tills nyligen inte bara ett, utan två, världsrekord. Det första rekordet låg i att banan hade det längsta fria avståndet mellan två pelare, det andra att gondolerna är de högsta över marken – 436 meter. Numera innehar Peak2Peak bara det andra rekordet, vilket inte är fy skam det heller. 
Läs mer: whistler.com/peak-to-peak-gondola/

6 nervpirrande linbanor i världen

Text: Redaktionen • 2014-12-10
RestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top