• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 5 nervpirrande linbanor i världen

  Hundratals meter över marken. Linbanan skakar och gungar … Vågar du? Här är fem höjdare i världen när det kommer till linbanor.

  5 nervpirrande linbanor i världen
  För den som vågar – linbanan upp till Rio de Janeiros välkända »Sockertopp«.

  Rio de Janeiro, Brasilien

  Världsberömd vy

  Från Rio de Janeiros välkända "Sockertopp", Pao de Acucar, har man utsikt över stad, strand, hav och Kristusstatyn. Här har flera filmscener spelats in, bland annat till Bond-filmen Moonraker med Roger Moore i huvudrollen. Linbanan, som börjar i Praia Vermelha, består av två sträckor. Den första går till berget Urcas topp och den andra, brantare, går ända upp till högsta toppen – 396 meter över havet. Varje sträcka tar omkring tre minuter.
  Läs mer: rioguiaoficial.com.br

  Kapstaden, Sydafrika

  80 år på nacken

  Redan 1929, till en kostnad av 60 000 pund, byggdes linbanan upp till Taffelbergets topp. Sedan dess har omkring 20 ­miljoner passagerare åkt med linbanan som fram till skrivande stund aldrig haft en enda olycka. Till skillnad från originalet från 1929, som kunde ta 19 personer, så har kabinen idag plats för 65 personer och har också ett 360-graders roterande golv. Köp gärna biljetter online för att slippa köerna.
  Läs mer: tablemountain.net

  London, storbritannien

  Nyast i Europa

  En av de nyaste linbanorna i Europa är Emirates Air Line (kallas ofta också för Thames Cable Car) i London. Den öppnade 2012, i tid till OS. Sträckan ger bland annat en fantastisk vy över Canary Wharf, O2-arenan och Greenwich. Linbanan är en ­kilometer lång och går som högst 300 meter över marken.
  Läs mer: emiratesairline.co.uk, tfl.gov.uk

  Masada, Israel

  Hisnande mot nationalsymbol

  Många har säkert sett miniserien Masada med Peter O'Toole från 1981. Den är en bra grund om man ska uppleva verklig­hetens Masada, som inte ligger långt från Döda havet. På en majestätisk klippa ligger fästningen där 900 tappra judar stred in i det sista mot 5 000 romare. Den nervpirrande linbanan är den enda vägen upp, förutom en brant, snirklig och stekhet gångstig.
  Läs mer: Goisrael.se

  Vancouver, Kanada

  Störst i Nordamerika

  Nordamerikas största linbanesystem hittar du norr om Vancouver, i Grouse Mountain, Kanada. Från toppen på berget, 1 249 meter över havet, har du en fantastisk vy över Vancouver och Stilla havet. Uppe på berget kan du besöka ett grizzlyreservat, åka så kallad zip-line mellan toppar och träd, trekka eller äta middag på restaurangen The Observatory – som självklart har fantastisk utsikt den också.
  Webb: grousemountain.com/skyride

  Läs också: