• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 24 timmar i Fort Lauderdale – Floridas Venedig

  Är du på väg till Karibien är det troligt att du passerar Fort Lauderdale. Men ha inte så bråttom härifrån! Minst ett dygn är Floridastaden värd.

  24 timmar i Fort Lauderdale – Floridas Venedig
  Fort Lauderdale genomkorsas av vattenvägar och här finns ett snillrikt uttänkt system med taxibåtar.

  Text och foto: Sara Arnald. 

  07.30 Gryningstur vid havet

  Starta dagen med en morgonjogg längs A1A vid Fort Lauderdale Beach – eller direkt på stranden som har hårt packad och löpvänlig sand. Njut av soluppgången över Atlanten. Det gäller att passa på innan det blir för varmt och trångt på strandpromenaden.

  9.30 Ägg och bacon

  Efter en välbehövlig dusch tar du bilen (eller en taxi) några kilometer västerut till Lester's Diner (250 W State Road 84) som serverat klassisk amerikansk frukost sedan 1967. Stället är mycket populärt, och ofta fullsatt. 

  11.00 Kolla konst!

  Mätt och belåten hänger du på låset när MOAFL – Museum of Art Fort Lauderdale öppnar. Konst är kanske inte Fort Lauderdales största dragplåster, men museet visar varje år många internationella utställningar med stora namn inom samtidskonsten.

  12.30 Båttaxi

  Mittemot MOAFL ligger en Water Taxi-station med tillhörande parkeringshus. För 26 dollar kan man under en hel dag nyttja taxiservicen på det stora kanalsystemet, Intracoastal Waterway, som gett staden smeknamnet "Amerikas Venedig". Med taxibiljett kan man parkera bilen hela dagen för 5 dollar, cirka 45 kr. Vattentaxin bjuder på mer än transport: Guiderna berättar mer än gärna om de ofattbart påkostade villor och lyxyachter som ligger längs vattenvägarna.

  Gillar du skaldjur kommer du att älska stone crab. Denna krabba är en riktig delikatess och de stora klorna serveras på is, med en kall senapssås som enda tillbehör. Det är inte billigt, räkna med minst 80 USD, cirka 1 400 kr.

  Gillar du skaldjur kommer du att älska stone crab. Denna krabba är en riktig delikatess och de stora klorna serveras på is, med en kall senapssås som enda tillbehör. Det är inte billigt, räkna med minst 80 USD, cirka 1 400 kr.

  13.30 Smaka på Florida

  Hoppa av båten vid 15th Street Fisheries och låt brygglunchen bli en fisk- och skaldjursfest. Havssnäckan conch är en mjäll och smakrik delikatess och finns i sallad och som friterad. Här kan du också äta lokalt fiskad hummer, svärd-fisk och krabba. Avsluta med en Key Lime Pie, klassisk amerikansk dessert från Florida. 

  14.30 Mitt i naturen

  Dygnets timmar räcker inte till för en 40 minuters bilfärd till Everglades och en båttur i Sawgrass Recreation Park, så vänta istället in en vattentaxi på väg norröver och gör ett stopp vid Hugh Taylor Birch State Park (inträde 2 dollar). Det tar 20 minuter att vandra längs Coastal Hammock Trail och här kan man också hyra kanot eller kajak och spana på det lokala djurlivet i den 1,6 km långa Long Lake. 

  16.00 Lite bollsport på stranden

  Ta gångtunneln från parken ut till långsträckta Fort Lauderdale Beach, där en lat soltimme väntar innan solen försvinner bakom de höga hotellbyggnaderna. I södra änden av stranden ligger en park med planer för basket och volleyboll, det är bara att hoppa in i ett lag och visa dina talanger.

  Fort Lauderdales största attraktion är stränderna.

  Fort Lauderdales största attraktion är stränderna.

  18.00 Slurpa ett ostron

  Borsta sanden ur håret och släntra över mot barerna längs The Intracoastal Water-ways kajer för en aperitif. G&B Oyster Bar har ett stort urval ostron från Florida och resten av Nordamerika för så lite som 2–4 USD per styck. Vägg i vägg ligger charmiga restaurangen Coconuts med uteservering längs marinans bryggor.

  20.30 Mojito och pianoplink

  Livemusik strömmar ut från pianobaren i restaurangen Casablanca Café som ligger längs stranden i höjd med Alhambra Street. Prova cocktail-sortimentet till tonerna av sval jazz och vågornas brus.

  22.00 Neonljus i natten

  Lyxyachterna glittrar i månljuset under vattentaxifärden in mot Fort Lauderdales centrum. Hoppa av vid hållplats nummer 3 och avsluta kvällen på nattklubbarna längs livliga Las Olas Boulevard.

  Det finns ett stort utbud av sightseeingturer med mat och underhållning.

  Det finns ett stort utbud av sightseeingturer med mat och underhållning.

  Missa gärna:

  Att bli solblind. Den vackra strandens sand är bländande vit. Glöm inte solbrillorna! 

  Missa inte:

  Shoppingen. Gillar du att gå i butiker kan det vara värt att lägga en heldag på den enorma outleten Sawgrass Mills (20 km västerut) eller en eftermiddag på shoppingcentret The Galleria.

  Läs även:

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!