Annons
Annons
Kapstaden består av många berg och dalar och kan vara svårt att orientera sig i. Testa paragliding så får du både en upplevelse och en överblick.

Kapstaden består av många berg och dalar och kan vara svårt att orientera sig i. Testa paragliding så får du både en upplevelse och en överblick.

Restips

Sydafrikas 10 bästa äventyr

Sydafrika är en orgie i häftiga upplevelser – allt från dykning med hajar till glidflyg på hög höjd. Det mesta går att genomföra med upplevelseföretag, men mycket går också att ordna på egen hand. Här är vår topplista till äventyr i Sydafrika.

Text: Emil Sergel • 2013-08-22 Uppdaterad 2021-06-23
Annons

1. Klättring
För både nybörjare och proffs

Silvermine är ett naturreservat strax utanför Kapstaden och erbjuder bra och varierad klättring. Man klättar på en granitklippa så svenskar känner snabbt igen sig. Från klättringen har man ustikt över den vackra bukten False Bay, en populär strand för både surfare och vithajar. Det finns klättringsleder för både nybörjare och proffs. Tänk på att ta med vatten och solskydd då det kan vara svårt att hitta skugga en varm dag.

Sydafrikas 10 bästa äventyr
Klättring i Silvermine passar såväl nybörjare som den mer erfarne.

2. Surfing
På tre olika sätt

Så länge du är nära kusten i Sydafrika så Ù?r du nära surfing. Den mest populära formen är vågsurfing men vindsurfing hänger kvar och kitesurfing blir allt vanligare. Är du nybörjare är Muizenberg utanför Kap­staden en bra strand att börja på, det går även att ta surf­lektioner samt hyra surfbrädor. En populär variant av surfing är SUP, Stand Up Paddleboard. Det är en stor surfbräda som du står upp på och paddlar med en paddel. Kolla in roxy.co.za för lektioner och brädhyra.

3. Trailrunning
Terränglöpning på Taffelberget

Hela Kapstaden är omgiven av berg och många av dem har vandringsleder med förklarande kartor. Trailrunning innebär att man springer i varierad terräng, ibland på småstigar, ibland i skog och mark och definitivt bortom motionsspåret. Denna form av aggressiv terränglöpning är något som blir alltmer populärt och det finns flera stora tävlingar över hela Sydafrika. Det finns också gott om toppar att springa upp på, varav Taffelberget i Kapstaden är en klassiker. På trailrunning.co.za finns massor av information om bra stigar, tävlingar samt nybörjarinformation.

4. Kloofing
Kanyoning på afrikaans

En kloof på afrikaans är en ravin och i den engelskspråkiga världen kallas sporten canyoning och på svenska kanyoning och innebär att ta sig från toppen till botten av en ravin genom att gå, hoppa och fira sig ned. Ofta kan man välja olika nivåer på kloofingen, alltså från barnvänliga turer till våghalsiga äventyr med hopp uppemot 10 meter och nedfirningar på 30 meter. Nuy River Gorge är ett populärt tillhåll för kloofare och man kan utforska området under en eller flera dagar samt kombinera det med andra äventyr. Kloofing under en dag kostar från 500 kr och Simons Kloof, simonskloof.com, är en bra arrangör.

5. Snorkling
Med sälar som sällskap

Istället för att vara instängd i dykburen och (oftast) livrädd för vithajarna på andra sidan så går det att vara fri och alldeles säker. Att snorkla, fridyka eller dyka med tuber bland sälar är en väldigt speciell upplevelse. Succén är dessutom garanterad då man åker ut med båt till sälkolonier på djup som är för grunt för vithajar. Att försöka imitera ett antal tusen nyfikna sälar i vattnet är svårt men underbart. Animal Ocean, animalocean.co.za, är en bra arrangör och en halvdags snorkling med sälarna kostar ca 400 kr.

6. Mountainbike
Störtlopp på cykel

I Sverige har downhillkulturen utvecklats ofantligt de senaste åren då vinterskidorter satsar på mountainbikefantaster under sommarmånaderna. Det finns inga skidorter i Sydafrika, men desto fler mountainbikefantaster. Så vad gör man? Jo, man börjar såklart att cykla uppför bergen för att sedan kunna avnjuta lite skön downhillåkning nedför. Det finns också mängder med tävlingar och några av världens bästa mountainbike­cyklister kommer från Sydafrika. En bra arrangör är Downhill Adventures, downhilladventures.com, där man kan följa med på guidade turer för ca 750 kr per dag inklusive utrustning.

7. Abseiling
Fira ner dig själv från Taffelberget

Taffelberget ligger som en perfekt kuliss till Kapstaden och är ett populärt tillhåll för turister. Med sina imponerande 1 089 meter över havet är berget också en utmÙ?rkt plats för abseiling, alltså att fira sig nerför bergets sida. Detta är världens högsta kommersiella abseil och utsikten – om du har sinnes­närvaro att titta på den – är makalös. Det kostar ca 550 kr och bokas via Abseil Africa, abseilafrica.co.za.

Sydafrikas 10 bästa äventyr
En lång vandring upp men ett par lätta steg ner. Abseiling är både ett transportmedel och en gigantisk adrenalinkick.

8. Paraglide
Skärmflygning med utsikt

Eftersom Sydafrika är ett av världens vackraste länder så bör det givetvis ses från ovan. Vem har inte drömt om att kasta sig utför ett berg och segla iväg på uppåtvindarna? Den vanligaste introduktionen till paragliding är tandemflygningar där man inte behöver några förkunskaper. Man sitter helt enkelt framför en instruktör och njuter av utsikten. Det kostar ca 900 kr per flygning. Blir man biten kan man också gå en kurs, men då krävs det att man har möjlighet att lägga någon månad eller två på detta. Paraglide Southafrica, paraglide-south-africa.com, är en bra arrangör.

9. Sandboarding
Åk snowboard på sanddyner

Inte bara Namibia erbjuder denna udda och roliga sport, den kan också upplevas i Syd­afrika. Det är helt enkelt snowboard på sand. Det finns två platser som sticker ut – dels naturreservatet Atlantis men också de vita sanddynerna vid Bettys Bay. En heldag kostar ca 700 kr och Downhill Adventures, downhilladventures.com, är de som arrangerat sandboard-ingturer under längst tid. De importerar och modifierar snowboards med ett speciellt underlag som gör att brädan glider lätt på sanddynerna.

10. Canopy
Äventyrslinbana för den orädde

Canopy innebär linbanor mellan olika plattformar i djungeln eller i skogen. Det går hisnande snabbt eller hisnande högt och ger dessutom en ovanlig naturupplevelse. Har man tur får man se både apor och fåglar i sin naturliga miljö, samtidigt som man svischar relativt ljudlöst genom djungeln i en sele. Många rekommenderar turen genom Karkloofs naturreservat där man har stor chans att se både djurliv och samtidigt få en adrenalinpumpande upp­levelse. Det kostar 400 kr, karkloofcanopytour.co.za.


Text: Emil Sergel • 2013-08-22
RestipsSydafrikaKapstaden

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top