• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Nytt rev upptäckt i Australien – "Liknar Stora barriärrevet"

  Stora barriärrevet kan ha fått konkurrens. Med hjälp av en undervattensrobot har forskare upptäckt ett rev utanför Australiens sydkust som liknar det kända världsarvet.

  Nytt rev upptäckt i Australien – "Liknar Stora barriärrevet"
  Stora barriärrevet har fått konkurrens. Foto: Thinkstock.

  Färggranna fiskstim och ett undervattenslandskap med ett vimmel av koraller. En grupp forskare som nyligen utforskade det skyddade området som utgör "Wilsons Promontory Marine National Park" utanför delstaten Victoria på Australiens sydkust har gjort fantastiska upptäckter – ett rev som matchar Stora barriärrevet både i flora och utseende.

  Däremot ligger det nyfunna revet på ett större djup än Stora barriärrevet ­– vilket kan vara är en av anledningarna till att det varit dolt för forskare så länge. Det är också därför man har behövt använda sig av en robot utrustad med en videokamera för att utforska ytorna.

  – Bilderna visar att de djupa havsmiljöerna sjuder av liv och hyser rika och frodiga marina ekosystem som går att jämföra med Australiens mer kända tropiska rev, säger Steffan Howe, marin forskningschef på Parks Victoria som är myndigheten som ansvarar för delstatens nationalparker i ett uttalande. 

  Migrerande spindelkrabbor i Wilsons Promontory Marine National Park. Foto: Victoria Parks.

  Migrerande spindelkrabbor i Wilsons Promontory Marine National Park. Foto: Victoria Parks.

  Några av de viktigaste upptäckterna inkluderar " ett överflöd av spektakulära samlingar med svampdjur och koraller", komplexa undervattensstrukturer med 90 meter djupa grottor och upp till 30 meter höga klippväggar och en rik flora av olika fiskar som australiensk barracuda och pentaceropsis recurvirostris (engelska: longsnout boarfish).

  Nästa steg är att kartlägga området och analysera filmerna för att se var det är säkert för dykare. 

  – Upptäckterna och bilderna kommer också att göra det möjligt för oss att visa upp Victorias spektakulära marinmiljö till de tusentals besökare som kommer till parken varje år, säger Steffan Howe. 

  Kolla in revet i videon nedan. 

  Artikeln har uppdaterats. I en tidigare version skrev vi att det nya revet tros vara större till ytan än Stora barriärrevet. Uppgifterna baserades på en artikel i den brittiska tidningen Daily Mail. Dessa uppgifter har inte kunnat bekräftas på annat håll. 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!