• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hit kan svenskarna resa på semester

  Vart får man åka som svensk? Vi listar de europeiska länderna som fått grönt ljus från Utrikesdepartementet från och med 30 juni. Dessutom kollar vi läget bland några av svenskarnas favoritresmål i Europa, men som UD fortfarande avråder ifrån.

  Hit kan svenskarna resa på semester
  Kroatien är ett av tio länder som UD gett grönt ljus för svenska resenärer. Foto: GettyImages

  OBS! I takt med att länderna i Europa börjar öppna sina gränser, kommer flygtrafiken trappas upp, men det är fortfarande stora begränsningar i flygtrafiken. Det är därför viktigt att alltid kontrollera med flygbolag eller resebyrå vad som gäller. Dessutom borde du inte resa ifall du känner dig sjuk.

  Läs mer: Gäller min reseförsäkring i sommar?

  Utrikesdepartementet häver avrådan från och med 30 juni till dessa tio länder.

  *Uppdateras löpande. Källa: Sweden Abroad/Re-open EU

  Belgien

  Öppnade den 15 juni för inresor från samtliga EU-länder, samt Storbritannien, Norge, Schweiz, Liechtenstein och Island.

  Allmänna råd:

  • Stanna hemma, särskilt om du är sjuk.
  • Tvätta händerna regelbundet med tvål och vatten.
  • Håll tillräckligt med avstånd (1,5 meter) när du är utomhus.
  • Begränsa dina fysiska sociala kontakter.
  • Bär ansiktsmask på kollektivtrafiken och på trånga offentliga platser.

  Frankrike

  Från och med den 15 juni öppnade Frankrike sina gränser för resanden inom EU/Schengen och resor från Sverige till Frankrike är alltså möjliga. Ingen karantän behövs för resande från Sverige, dock är det obligatorisk karantän för resande som kommer in i Frankrike från ett land utanför EU/Schengen.

  • Det är obligatoriskt att bära munskydd på flygplatserna och ombord på Air France flighter. 
  • Temperaturen tas innan ombordstigning. Den får max vara 38 grader. 
  • Butikerna på flygplatserna kan vara stängda. 
  • Tänk också på att vara ute i god tid, säkerhetskontrollerna kan ta tid och ändringar av flyg kan uppstå på grund av reducerad personal på flygplatserna

  Grekland

  För tillfället råder stor osäkerhet kring resor till Grekland i och med att flera flyg ställts in och grekiska myndigheter har beslutat att införa förbud av direktflyg till och från Sverige till och med den 15 juli 2020. De svenskar som väljer att resa via alternativa flygrutter bör förbereda sig och hålla sig informerade om eventuella ändringar.

  Flyger man från en flygplats där smittorisken anses hög gäller testning och övernattning på anvisat hotell. Om testresultatet är negativt placeras passageraren i självkarantän i bostad eller bokat boende under sju dagar. Om testresultatet är positivt placeras passageraren i karantän under 14 dagar. Här finns hela listan på flygplatser där smittorisken anses hög!

  För passagerare som anländer från flygplatser som inte finns med på EASAs listan kommer slumpmässiga tester av genomföras vid ankomst. Om testresultatet är negativt placeras passageraren i karantän under sju dagar. Om testresultatet är positivt placeras passageraren i övervakad karantän under 14 dagar.

  Från 1 juli kommer man genomföra slumpmässiga tester vid ankomst från alla flygplatser. Om testresultatet är positivt placeras passageraren i karantän under 14 dagar. Dessutom tillåts alla internationella flygningar till flygplatser i Grekland.

  Resenärer som vägrar tester för covid-19 riskerar att inte bli insläppta till Grekland och personen som bryter mot karantänsbestämmelser bötfälls med femtusen euro i böter (motsvarande ca 5000 svenska kronor).

  Island

  Resenärer får välja mellan att sitta i två veckors hemmakarantän eller att bli testad för viruset vid ankomst. Innan resenärer åker till Island behöver de att fylla i en blankett med personliga detaljer samt kontaktinformation, flyguppgifter, resedatum och adresser för vistelsen på Island. Resenärer uppmanas även till att ladda ner en officiell COVID-19-spårningsapp Rakning C-19.

  PCR testen erbjuds gratis vid ankomst, men efter 1 juli kommer varje test att kosta ISK 15 000 (motsvarande ca 1000 svenska kronor). Man behöver inte sätta sig i självkarantän under sin väntan på resultat men uppmuntras att vidta åtgärder för att skydda sig själv och andra

  Italien

  Från och med den 3 juni 2020 öppnade italienska myndigheter för inresa i landet samt hävde den obligatoriska självisoleringen i fjorton dagar för resande inom EU (inklusive Storbritannien och norra Irland).

  Krav på att använda munskydd råder i allmänna inomhuslokaler som mataffärer, apotek, postkontor, banker, arbetsplatser, ombord på flygplan samt i lokaltrafiken och vid hållplatser. Vid vistelse utanför hemmet rekommenderas användning av munskydd, man ska undvika att ta i hand, hälsa på avstånd och hålla ett säkerhetsavstånd på minst en meter från andra personer.

  Läs mer om vad som gäller i vissa regioner!

  Kroatien

  Från och med 1 juli 2020 kan turister från EU/EES länder, komma in i Kroatien utan särskilda krav. Man rekommendera alla inresande att fylla i ENTERCROATIA-formuläret.

  Luxemburg

  Flygplatsen i Luxemburg har öppnat igen med mycket begränsad service. Bland annat till Stockholm går flyg tre gånger i veckan, dock går tills vidare inga flyg till Köpenhamn.

  Ett säkerhetsavstånd på 2 meter gäller och sedan måndag 20 april är det  obligatoriskt att bära munskydd/ansiktsmask utanför hemmet i situationer där man inte kan hålla 2 meters avstånd. Det kan räcka med en halsduk eller scarf som täcker näsa och mun.

  Portugal

  Det går för närvarande inga direktflyg från Portugal till Sverige, men det är möjligt att flyga till Sverige från Lissabon med mellanlandning i annat EU-land och det finns inga bestämmelser om obligatorisk karantän för dem som anländer med flyg till Lissabon.

  I Portugal råder dock den högsta nivån av beredskapsläge – estado de calamidade pública – till den 30 juni. Barn över 10 år och vuxna måste använda munskydd i kollektivtrafiken och i affärer och offentliga byggnader.

  I Madeira råder beredskapsläge med särskilda restriktioner. För alla som anländer till Madeira gäller 14 dagars obligatorisk karantän. Det är obligatoriskt att använda munskydd eller andningsmask i kollektivtrafiken och i affärer. För de som reser i juni månad måste detta formulär fyllas i och skickas 24-48 timmar innan man anländer till Madeira.

  Om du reser till Azorerna ska du:

  – bevisa att de testats negativt för Covid-19 inom 72 timmar före ankomst och göra ett nytt test efter 6 dagar i Azorerna; eller

  – vara tillgängliga för omedelbart test vid ankomst samt isolera sig tills resultatet visar negativt och göra en nytt test efter 6 dagar i Azorerna. Om resultatet på Covid-19-testet är positivt är det obligatorisk med självisolering. Resenärer ansvarar själva för betalning av boende under den obligatoriska isoleringen.

  Schweiz

  Den 2 juli publicerade regeringen i Schweiz en lista på 29 länder vars invånare måste sitta i karantän i tio dagar innan de får röra sig i landet. På listan finns Sverige, men  bland annat även USA, Ryssland, Serbien, Sydafrika och Brasilien. Personer som har besökt något av dessa länder under de senaste 14 dagarna måste sitta i karantän.

  Spanien

  Den 21 juni öppnas gränserna för EU-länder och de Schengenländer som inte är med i EU. Karantänskraven tas bort. Landgränsen till Portugal öppnas den 1 juli. För resenärer från övriga länder öppnas gränserna också den 1 juli.

  Det nationella nödläget avslutas den 21 juni och restriktionerna för hur man kan resa inom landet väntas bli borttagna.

  Hit får svenskar resa

  De flesta flygbolag kräver att du ska resa med ansiktsmask. Kolla vad som gäller med ditt färdmedel. Foto: GettyImages

  UD avråder från icke nödvändiga resor

  Cypern

  Cypern har återupptagit den reguljära flygtrafiken, men endast från/till vissa länder. Sverige tillhör för närvarande inte en kategori varifrån inresa tillåts.

  Irland 

  Resenärer som kommer till Irland måste enligt lag fylla i en blankett med kontaktuppgifter för de närmaste 14 dagarna. Resenärer som anländer från utlandet ska självisolera (karantän) i 14 dagar.

  Nederländerna

  Samtliga resenärer från Sverige, oavsett hur man reser in i Nederländerna, ska vara i hemkarantän i 14 dagar. Hemkarantän innebär att man stannar inomhus i sitt eget hem, hotell eller i bostad där man ska vistas, under 14 dagar och inte har kontakt med andra personer.

  Slovenien

  För personer som reser in i Slovenien från Sverige gäller obligatorisk hemkarantän i 2 veckor.

  Storbritannien

  Storbritannien har infört en obligatorisk 14-dagars självisolering/karantän för alla som reser in i landet från utlandet från den 8 juni. Dessurom ska ett webbformulär med kontaktuppgifter fyllas i innan avresa. Formuläret kan fyllas i tidigast 48 timmar innan din ankomsttid till Storbritannien. 

  Tjeckien

  Tjeckien tillåter inte inresa för svenskar som bor i Sverige.

  Österrike

  Resenärer från Sverige med slutdestination Österrike måste uppvisa ett negativt coronatest på tyska eller engelska som inte är äldre än fyra dagar, alternativt respektera karantän under fjorton dagar. Personer som inte är bosatta i Österrike och som anländer till Österrike utan ett negativt coronatest kommer att bli eskorterade av polisen till en karantänort.

  Sveriges grannländer

  Danmark

  Danmark har öppnat gränsen för Tyskland, Norge och Island, från 15 juni. Endast svenska medborgare från Västerbotten samt boende i Kronobergs län och Blekinge får resa in i landet. Svenskar som jobbar i Danmark, har sommarstuga där, dansk partner eller annan nära familj i landet kan dock passera gränsen. Även transitresor till Kastrup eller vidare söderut är möjliga.

  Norge

  Från och med den 15 juni öppnar Norge för fritidsresor mellan Norge och de nordiska länderna men endast för regioner som uppfyller Folkehelseinstituttets kriterier om smittspridning. Idag uppfyller inte Sverige kriterierna och karantänskrav och inreserestriktioner gäller fortsatt för fritidsresor till/från Sverige (även Gotland som togs bort från Norges lista över godkända regioner.

  Utvärdering av säkra regioner för fritidsresor kommer att göras minst var 14:e dag och kan komma att ändras med kort varsel.

  Finland

  Reserestriktionerna kvarstår gentemot resenärer från Sverige även om flertalet undantag från förbudet att resa in i Finland införts, exempelvis tillåts inresa för personen som äger fastighet, bostad eller fritidsbostad i Finland. Personer som anländer från Sverige till Finland uppmanas fortsatt självmant tillbringa 14 dagar i förhållanden som motsvarar karantän där onödiga närkontakter begränsas.

  Baltikum

  Inresa i Estland tillåts från samtliga EES-länder samt Schweiz, men 14 dagars obligatorisk karantän i hemmet krävs om resan har påbörjats i Sverige. Svenska medborgare kan resa till och från Estland med dagliga färjor Paldiski-Kapellskär. Även i Lettland ska resenärer från Sverige iaktta 14 dagars självisolering. Det är för närvarande inte tillåtet för personer boende i Sverige att resa in i Litauen med vissa undantag.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!