Annons
Annons
Färre tros resa på tjänsteresa men samtidigt spås också fler vilja och kunna jobba på distans. Foto: GettyImages

Färre tros resa på tjänsteresa men samtidigt spås också fler vilja och kunna jobba på distans. Foto: GettyImages

Nyhet

8 av 10 tror på färre tjänsteresor i framtiden

Det ser ut att bli färre resor i jobbet framöver. Det tror i alla fall 79 procent av tjänstemännen anställda i privat sektor, enligt en opinionsundersökning gjord av Novus på uppdrag av nätverket Schyst resande. Samtidigt spås fler jobba pÙ� distans!

Text: Helle Kikerpuu • 2020-08-28 Uppdaterad 2021-06-23

Efter ett halvår med stängda gränser och resstopp hade man kunnat gissa på ett uppdämt behov av att träffa underleverantörer, kunder och samarbetspartners. Ändå tror 79 procent av tjänstemännen i privat sektor på ett minskande tjänsteresande till förmån för fler digitala möten, även efter att den rådande pandemin lagt sig.

– Även om den situation vi befinner oss i nu bottnar i en kris för både hälsa och jobb så är det också ett tillfälle att tänka nytt. Nu ser vi till exempel att arbetsplatser tänker ett extra varv på hur de vill resa framöver och att nya mer hållbara mönster etableras, säger Helena Myrman, projektledare för nätverket Schyst resande.

“Hur tror du att din arbetsplats kommer att förhålla sig till digitala möten och tjänsteresor när Covid-19-pandemin lagt sig, jämfört med innan?”

  • 46 procent tror att något fler tjänsteresor ersätts med virtuella möten
  • 33 procent tror att många fler tjänsteresor ersätts med virtuella möten
  • 12 procent tror inte på någon skillnad från tidigare
  • 9 procent svarade vet ej

Svenska digitala nomader

Vagabond kontaktade Svenska Nomader, en mötesplats för svenska digitala nomader där de bland annat diskuterar hur man som individ möjliggör distansarbete. Vad tror de om framtidens tjänsteresor och kommer distansarbete bli mer populärt?

Christoffer Persson är digital affärsutvecklare och en av grundarna av Svenska Nomader.

Kommer tjänsteresor bli färre även efter pandemin?

– Det tror vi absolut!

Det kändes som att det redan var utstakat i den riktningen innan pandemin eftersom distansjobb under en längre tid varit en ökande trend samt att “flygskammen” redan börjat infinna sig hos oss svenskar efter den ökade mediala rapporteringen.

Nu blev det väl bara snabbspolat några år i och med att många svenskar under en kort tid fått erfarenhet av distansjobb och däribland distansmöten. Det finns en större gemensam förståelse i att organisationer kan effektiviseras via digitala hjälpmedel och att onlinemöten inte är så farligt ändå. Snarare kanske tvärtom tid- och kostnadsbesparande i många avseenden. Och däribland när det kommer till minskade tjänsteresor.

Kommer fler bli digitala nomader?

– Det verkar onekligen så!

I och med pandemin har många fler svenskar fått en ökad förståelse för möjligheterna med digitala verktyg och organisationer har insett att arbetet kan utföras lika bra på distans. Framförallt har många fått tid att reflektera över vad som är viktigt och begreppet worklife balance har fått större utrymme på den mediala agendan. Och med det verkar det som att fler har insett att åtminstone lite flexibilitet i arbetet kanske var det som saknades för att få ihop det annars så olösliga livspusslet.

Och flexibilitet och ett löst livspussel är vad som är drivkraften hos digitala nomader.

Om ja, tror ni fler kommer passa på att resa iväg då?

– Tror att många kommer att vara mer försiktiga och flexibla i sina resplaner. Hemester, vanlife och slow travel är alla tre trender som verkligen fått fäste på sistone – och lägger vi en pandemi på det så känns det som att mycket pekar på att trenden går i linje med vad vi även kunnat se i er resebarometer. Alltså att färre och färre reser utomlands.

Sen tror jag däremot att det finns en liten “ådra” i de flesta digitala nomader som gör att man vill byta omgivning lite då och då – men kanske att det inom den närmaste framtiden kommer att vara kortare avstånd och i länder där man känner sig säker på att kunna få vård osv.

Vilka effekter har pandemin haft på Sveriges digitala nomader?

– Framförallt har vi märkt att många svenska digitala nomader valt att åka hem till Sverige och basera sig under en tid.

Läs mer:

10 tips för att resa på heltid och bli digital nomad

Porträtt: digitala nomader ’� så jobbar och reser vi!

12 sätt resenördar uthärdar världens reserestriktioner

Interrail börjar med digitala tågpass

25 bästa småstäderna i världen att bo i

Cityguide till Berlin – chefredaktörens 10 favoriter


Text: Helle Kikerpuu • 2020-08-28
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top