Elin Ahlberg

Elin Ahlberg

Restips

10 favoriter: Bästa dykningen i Thailand

Dykning är en sport som passar alla åldrar, särskilt om du väljer att resa till Thailand där du kan dyka i varma klara vatten. Landet erbjuder stor artrikedom och mycket att upptäcka under ytan! Här är våra favoriter!

Text: Elin Ahlberg • 2016-02-12

Men först: Vad kostar det att ta dykcertifikat i Thailand?

Om du vill lära dig dyka och gå en dykutbildning i Thailand så kostar det cirka 4 000 kronor och du behöver avsätta fyra heldagar. Dubbelkolla alltid vad som ingår i priset. Vanligtvis ingår utrustning, kurslitteratur, undervisning av utbildad instruktör, utfärdande av dykcertifikat.

De flesta dykföretag har egen pool där du får göra dina första dyk. Detta kan kännas tryggt när du ska lära dig hantera utrustningen. När du har tagit dykcertifikat så betalar du sedan för varje dykutflykt du vill göra. Två dyk i Thailand kostar 700–800 kronor och i det priset brukar utrustning och lunch ingå.

1. Koh Chang – lugna vatten

Koh Chang är lite av en doldis när det gäller dykning. Vill du komma bort från folkmassorna och uppleva dyk-utflykter i lugnare anda så är Koh Chang ett bra alternativ. Här finns bl a Thailands största vrak, HTMS Chang, ett krigsfartyg som sänktes 2012 för att bli en dykplats. För den erfarna dykaren finns många ställen att simma in i och du kan utforska otaliga korridorer, kaptenens hytt och maskinrum. Prova på ett nattdyk och ni kommer ha hela vraket för er själva. 

Läs mer på: bbdivers-koh-chang.com

10 favoriter: Bästa dykningen i Thailand
Vrakdyk vid Koh Chang. Foto: Thinkstock.

2. Koh Rok– tälta på stranden

En bit söder om Koh Lanta ligger national-parken Koh Rok som består av två kalkstens-öar som heter Koh Rok Yai och Koh Rok Noi. Den här platsen lämpar sig lika väl för snorklare som för dykare. Det kristallklara vattnet gör att du kan se korallreven redan innan du hoppar i vattnet. Under ytan döljer sig vackra koraller och artrikedom i alla möjliga former och färger. För den som vill stanna kvar på ön över natten finns tält att hyra.

Läs mer på: godive-lanta.com/

10 favoriter: Bästa dykningen i Thailand
Foto: Olof Larsson.

3. Koh Tao – dykarens mecka

Koh Tao har länge varit resmålet nummer ett för nybörjare som vill ta dykcert. Här finns ett stort utbud av firmor som erbjuder kurser och utflykter till fantastisk dykning. Dykplatserna runt Koh Tao ligger relativt tätt inpå varandra och omringar den lilla ön, vilket gör det lättare att planera dykningen utefter väder- och vindförhållanden. Detta är kanske också en av anledningarna till att priserna ofta är lägre här för både kurser och utflykter. I september finns chans att se valhaj, men den bästa tiden för bra sikt är juli–augusti. 

Läs mer på: bigbluediving.com

10 favoriter: Bästa dykningen i Thailand
Koh Tao. Foto: Thinkstock.

4. Koh Samui – klippväggar och vackra formationer

Koh Samui erbjuder blandad dykning för både nybörjare och erfarna dykare. Här finns både lodräta klippväggar ner till stora djup och vackra korallformationer på grundare vatten. Ett populärt ställe att dyka vid är Sail Rock, eller Hin Bai som det heter på thai, som är en undervattenspelare som reser sig upp från 30 meters djup. Det kan vara bra att känna till att det finns lite strömmar här, men var inte orolig. Dyker du i grupp med välutbildade instruktörer så kan även en nybörjare dyka här.

Läs mer på: discoverydivers.com

10 favoriter: Bästa dykningen i Thailand
Dykning vid en undervattenklippa. Foto: Olof Larsson.

5. Similanöarna – dygnet runt under ytan

Similianöarna ligger i en skyddad marinpark och representerar det bästa av Thailands alla dykdestinationer. Similanöarna utgörs av nio små öar med en mängd dykplatser som erbjuder stor variation för dykare med olika erfarenhet. Ett smidigt sätt att ta del av öarna är via en liveaboard, där du bor ombord på båten och dyker dagligen. Dessa båtar avgår från Phuket eller Khao Lak.

Runt Similanöarna kan du se allt från valhaj, djävulsrocka till sköldpaddor och revhaj. Du bör ha certifikat som motsvarar Advanced för att dyka här. 

Läs mer på: travel.padi.com

10 favoriter: Bästa dykningen i Thailand
Foto: Thinkstock.

6. Phuket – dykutbildning med turistfaktor

Turistmättade Phuket ligger strategiskt beläget mellan Koh Lanta och Similan och är för många en utgångspunkt till Andamanhavet. Många liveaboards (dykbåtar som man bor ombord på) avgår härifrån och det är också ett bra ställe att söka sig till om man vill gå en dykutbildning. Phuket har dessutom egna lokala dykplatser som håller god klass. Exempelvis kan man dyka på Kingcruiser, vraket från en stor passagerarfärja, eller vid Racha Noi, en vacker ö vars botten påminner om Similan-öarna med hård korall, stora klippor, bra sikt och med god chans att få se mantor.

Läs mer på: scubadivingphuket.net

10 favoriter: Bästa dykningen i Thailand
Foto: Olof Larsson.

7. Koh Surin – sköldpaddans paradis

I norra delen av Andamanhavet ligger Surinöarna. Här finns stora formationer med en mångfald arter av hård korall, bland annat de finare i Thailand. Här stöter både snorklare och dykare på clownfiskar, sköldpaddor och en mängd olika sorters fiskar bland korallerna. I närheten ligger dykplatsen Richelieu Rock som inte bara är en av de bästa i Thailand utan som även hamnar högt upp på listorna världen över. Richelieu Rock är ett av de säkraste ställena i Thailand när det gäller chans att få dyka med valhaj och mantor.

Läs mer på: sunrise-divers.com

10 favoriter: Bästa dykningen i Thailand
Foto: Thinkstock.

8. Krabi /Ao Nang – storleken har ingen betydelse

Den närmaste dykningen runt Ao Nang faller lätt i glömska med så kända och välbesökta grannar som Phuket och Koh Phi Phi. Dykfirmor som utgår från Krabi delar ofta dykplatserna med dessa öar men missa inte dyken närmare fastlandet. Dykningen här är verkligen en gömd pärla för alla de dykare som gillar makrolivet och för de som vill ha lite kontrast till jakten på det stora. Här får du istället utlopp för tjusningen med de mindre smådjuren, som t ex sjöhästar, kantnålar och nakensnäckor.

Läs mer på: stingray-divers.net

10 favoriter: Bästa dykningen i Thailand
Foto: Thinkstock.

9. Koh Tarutao – dyk med delfiner

Marinparken som omger Koh Tarutao ligger nära gränsen till Malaysia och så långt sÙ?derut i Thailand man kan komma. Här finns omättligt med korallrev, småöar och det klaraste vattnet som går att hitta. Mjuka och hårda koraller, delfiner, rockor och fyra arter av havssköldpaddor. Sjökor och valhaj finns också men syns inte lika ofta. För de som inte dyker finns här också fina chanser för snorkling. Det finns flera dykplatser med stora undervattenspelare dit större fisk och mantor lockas.

Läs mer på: kolipediving.com

10 favoriter: Bästa dykningen i Thailand
Runt Koh Tarutao är chanserna för att se delfiner stora. Foto: Thinkstock.

10. Koh Lanta – storfisk i sikte

Nära Koh Lanta finner man ett par av Thailands mest spännande dykplatser, Hin Daeng och Hin Muang. Detta är dykplatser i världsklass och med tanke på avståndet från Koh Lanta, att de är relativt lättillgängliga med de många dagsturer som åker hit får man bra dyk för pengarna. Dessa dykplatser har djupast drop offs i hela Thailand och det lockar framförallt större arter som barracuda, tonfisk och grå revhaj. 

Läs mer på: blueplanetdivers.net

10 favoriter: Bästa dykningen i Thailand
Ett barracudastim. Foto: Olof Larsson.

Tänk på!

Innan du väljer företag så är det bra att kolla upp att dykskolan är licensierad via någon av de världsledande stora organisationerna, den största och mest välkända är PADI. De garanterar både kvalitet och säkerhet. 

10 favoriter: Bästa dykningen i Thailand
Foto: Thinkstock.

Koh Lanta – drömmen om en vinter i paradiset

Aceh, Indonesien – Dykning & kaffekultur


Text: Elin Ahlberg • 2016-02-12
RestipsThailandAktiv semesterListor

Scroll to Top