Annons
Annons
Tysk alpidyll. Sjön Köningssee är ett måste. Foto: Istock.

Tysk alpidyll. Sjön Köningssee är ett måste. Foto: Istock.

Restips

Guide: Vandring i Berchtesgaden, Bayern

Vagabonds guide till vandring i tyska Berchtesgaden.

Text: Karin Wallén • 2016-04-17 Uppdaterad 2021-06-23

Snabbfakta: Berchtesgaden

Delstat: Bayern.
Antal invånare: ca 7 600.
Bäst tid att resa: vandring är bäst från juni till september, men fungerar ibland även i oktober­­. Här finns också skid­åkning­, så även vårvintern är en fin säsong.
Mer info: berchtesgadenerland.com.

Resa dit

Salzburg i Österrike ligger bara 2 mil från Berchtesgaden, vilket gör det enklast att flyga dit. Tur och retur med Lufthansa eller Austrian Airlines kostar från 1 500 kr från Göteborg, Stockholm eller Köpenhamn med en mellanlandning. Du kan även ta dig hit med tåg från München. 

Ta sig runt

Busstationen ligger vid järnvägsstationen i Berchtesgaden. Det går bussar runt hela stan, inklusive upp till Örnnästet. Taxi kan ibland vara nödvändigt för all logistik med start och slutpunkter för vandringar. Testa till exempel Taxi Zentrale, tel 08-652 4 0 41.

Bo

Via den tyskspråkiga sajten traumferienwohnungen.de, kan du klicka dig fram till Berchtesgaden och hitta boende i så kallad ferienwohnung. Ofta beläget i ett hus på landet. Priser från 500 kr per natt i dubbelrum.

Vårt val: Alpensport Hotel Seimler, Maria am Berg 3–5, hotelseimler.de. Beläget någon kilometer utanför stadens centrum, men med gratis buss in till stadskärnan. Strålande utsikt mot de kringliggande bergen. Från 900 kr/dubbelrum. 

Kempinski Hotel Berchtesgaden, Hintereck, kempinski.com/en/berchtesgaden. Lyxigt och stilfullt boende med spa-anläggning, flera restauranger och förstås – vackert läge med bergen som fond.
Från 2 200 kr/dubbelrum. 

Äta och dricka

Den bayerska maten är robust och tydligt besläktad med både österrikisk och tjeckisk kokkonst. Du finner ofta kött, korv, rotsaker och knödel på menyn. Men det finns också god fisk i området. Vid kyrkan i St Bartholomä finns ett rökeri där du kan köpa underbar rökt röding. 

Testa också germknödel till kaffet någon gång. En ångad bulle med vallmofrön och florsocker som serveras med smält smör. Lokala ölsorter är Hofbrauhaus, Goldner Bier och Neuhaus.

Gasthof Neuhaus, Marktplatz 1, neuhaus-berchtesgaden.com. Traditionell bayersk restaurang centralt i Berchtesgaden. Har även populär terrass och ölträdgård. 

Gasthaus Auzinger, Ramsau/Hintersee, auzinger.de. Gemytligt gasthof med klassisk tyrolermat, vid sjön Hintersee utanför Berchtes-gaden. 

Hofbrauhaus, Brauhausstrasse 15, hofbrauhaus-berchtesgaden.de. Bryggeri och restaurang med olika avdelningar där det serveras stora portioner mat, snacks och, naturligtvis, – husets egen öl. Fredagar är det Heimat Abend med dansuppvisningar i lederhosen och dirndl till traditionell musik. 

Guidebok

Nina Schleseners helt färska guidebok till Berchtesgadens bästa vandring, “My most beautiful tours” på Delius Klasing förlag.

Guide: Vandring i Berchtesgaden, Bayern

5 turer i Berchtesgaden

1. Promenad till WimbachSchloss 
En kort vandring-i en sänka, omgiven av tjusiga berg. Du startar vid Wimbachklamm, där man betalar en slant för att få gå sträckan som gÙ�r längs med vattenfallet. Det är faktiskt värt det. Sedan vandrar du vidare upp till serveringen Wimbach-schloss, en enkel promenad på någon timme. 

2. Vandra till Gotzenalm och Königssee
Från Hinterbrand vandrar du upp till gästhuset Gotzenalm, där du äter gott och övernattar omgiven av vackra bergstoppar. Nästa dag blir det nedförsbacke, via fina bergssluttningar och tät skog, till Königssee, där du tar båten till St Bartholomä med den vackra kyrkan, och vidare båt till orten Königssee. 

3. Långvandringen Grosse Reibn
En femdagars långvandring i den höga bergen runt Königssee. Utmanande för flåset, men du får betalt i fantastiska utsikter. Det finns stugor att bo i längs vägen. Mer information (på tyska) finner du här: huettentouren.net/Tour/koenigssee-grosse-reibn 

4. Klättra uppför Watzmann
Watzmann, 2 713 m ö h, är det högsta berget som helt och hållet står i Tyskland, och en riktigt vacker topp att vila blicken på när vädret är klart. Men tänk då vilken utsikt du får från toppen. Watzmann är populär bland klättrare, men även den utan klättervana kan ta sig upp med hjälp av en “via ferrata”, med vajrar att hålla sig i och andra hjälpmedel. 

5. Cykla högt och lågt
Det finns mängder av leder för mountainbikecykling runt Berchtesgaden. På sajten berchtesgadenerland.com finner du kartor på några cykelleder under flikarna “natur” och “sommer”. De har också en lista på cykeluthyrare. Vi kan rekommendera Hansi på mtb-aschauer.de.

Guide: Vandring i Berchtesgaden, Bayern
Berchtesgaden – ett grönt friluftsmecka. Foto: Sara Arnald.

Missa gärna!

Att hamna i oväntat oväder när du vandrar. Kolla väderprognoserna och vara beredd på det mesta, i bergen slår det om fort. 

Missa inte!

Königssee. Du kan vandra så att du hamnar här, men annars tar du bil eller buss till denna vackra sjö. En båttur är ett måste, inramad av branta bergsväggar.

Guide: Vandring i Berchtesgaden, Bayern

Text: Karin Wallén • 2016-04-17
RestipsTysklandFantastiska TysklandGuideVandring

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top