Annons
Annons
Annons
Strandkorb. Ett måste även i souvenirbutiken. Foto: Anders G Warne.

Strandkorb. Ett måste även i souvenirbutiken. Foto: Anders G Warne.

Restips

Guide: Rügen – tyskt strandparadis runt hörnet

Vagabonds guide till Tysklands största ö Rügen. Tips på hotell, restauranger och utflykter.

Text: Karin Wallén • 2016-05-12 Uppdaterad 2021-06-23
Annons

Snabbfakta Rügen

Rügen är Tysklands största ö, belägen vid Östersjön. Ön är ansluten till övriga Tyskland via en bro som går över till Stralsund.
[/b]Huvudort: Bergen. Delstat: Mecklenburg-­Vorpommern.Bäst tid att resa:[b]sommar­halvåret, för strändernas och strandpromenadernas skull. Men även jul och nyår är högsäsong för strandorter som Binz och Sellin.

Resa dit

Det vanligaste sättet att ta sig till Rügen är med färjan från Trelleborg till Sassnitz, som trafikeras av Stena Line (stenaline.se). Överfarten tar 4 timmar och 15 minuter. Både TT Line (ttline.com) och Stena Line kör färjor från Trelleborg till Rostock, som ligger ca 1 timme och 45 minuter från Sassnitz med bil. 

Både Berlin och Hamburg ligger från 3 timmar och uppåt från Sassnitz med bil, allt beroende på trafiksituationen. 

Annons

Ta sig runt

Trots att Rügen är Tysklands största ö är den inte större än att du kan köra runt ön på en dag. Hyrbil finns hos Europcar, Ginster Chaussee 6 i Bergen, och hos Sixt, Proraer Chaussee 5 i Binz.

Lokalbussarnas tidtabeller finner du här, på tyska: rpnv.de/mit-dem-bus/fahrplan-info/ 

Ångloket Rasender Roland är inte bara en attraktion i sig, utan ett sätt att ta sig mellan Putbus, Göhren, Binz och Sellin på östra delen av ön. ruegensche-baederbahn.de 

Bo

Lägenhetshotell, ferienwohn-ungen, är ett bra alternativ om man håller sig till en lägre budget. I Sassnitz finns generellt billigare boende än i finare badorter som Binz och Sellin. På sajten leos-vorpommern.de kan du söka efter lägenhetshotell på Rügen, dock endast på tyska. Där finner du boende från cirka 600 kr/natt för två pers, men det blir dyrare ju närmare de populära strandorterna du bor.

Vårt val: Dorint Strandhotel, hotel-ruegen.dorint.com/en. Fint spa-hotell pÙ? strandpromenaden, från cirka 1 200 kr/dubbelrum.  

Kurhaus Binz, travelcharme.com/hotels/kurhaus-binz. En iögonfallande ståtlig byggnad med gamla anor, belägen på strandpromenaden. Hög standard, populär spa-anläggning, och priser därefter. Från runt 1 800 kr/dubbelrum. 

 

Guide: Rügen – tyskt strandparadis runt hörnet

Äta och dricka

Som mat i farten är fisch-brötchen en lokal klassiker. Sillmackorna säljs lite här och där, inte minst i kiosker vid stränderna. 

Monte Vino (weinhandlung-ruegen.de), Paulstrasse 1, Binz. Mysig bistro med bra viner och smakliga smårätter.

Meersalz (hotel-meersinn-ruegen.de/biorestaurant-meersalz.html), Schillerstrasse 8, Binz. Öns första helt ekologiska restaurang, är inrymd i ett hotell: Upstalsboom Hotel Meersinn.

Freustil (freustil.de), Zeppelinstrasse- 8, Binz. En riktig finsmakarrestaurang med spännande meny.  

Seebrücke Sellin (seebrueckesellin.de), piren i Sellin. Härlig atmosfär på den fina piren, med utsikt mot kusten och Östersjön. Här kan du välja mellan en fin middag i restaurangen, eller en fika i solen.

Gastmahl des Meeres (gastmahl-des-meeres-ruegen.de), Strandpromenade 2, Sass-nitz. Trevlig restaurang med maritimt tema, nära den gamla fiskehamnen i Sassnitz. De har även några rum till uthyrning.

3 utflykter från Rügen

1. Hiddensee

På motsatt sida Rügen, från de populära strandorterna sett, ligger ön Hiddensee. Den här lång-sträckta vindpinade ön i väster Ù?r en populär tillflyktsort för naturälskare – och konstnärer har lockats hit i drivor. Här finns ingen biltrafik, istället tar du cykeln eller går till fots. Planera hur du ska ta dig dit och tillbaka med båten: reederei-hiddensee.de

2. Rasender Roland

Det här är ingen plats, utan ett färdmedel. Eller en upplevelse, om man så vill. Rasender Roland Ù�r Rügens eget ånglok, med fina gamla restaurerade vagnar som trafikerar Putbus, Gören, Binz och Sellin. En nostalgisk- tur mellan fina kustsamhällen, genom skog och längs med åkrar. ruegensche-baederbahn.de

3. Vitt

En liten k-märkt by med vita stenhus med halmtak. Nere vid den minimala hamnen sitter man på de enkla utemöblerna eller på stenmuren som skyddar land från hav, och äter rökt fisk direkt från rökeriet. Har du tur hittar du en liten bärnsten längs flintastranden. I slutet av stranden sticker Kap Arkona ut med stupande vita klippor och ett fyrhus som reser sig ovan trädtopparna. 

Guide: Rügen – tyskt strandparadis runt hörnet
Vackra Jasmund nationalpark.

Missa gärna

Hungriga trutar. Att få sillmackan stulen av en tjyvaktig silltrut är ju inget vidare. Håll i både hatten och mackan när du spatserar på piren i Binz.

Missa inte 

Jasmund nationalpark. Att vandra i bokskogen och ta sig ner till stranden för att se de vita kritklipporna är ett måste. Vacker och unik natur som känns en smula exotisk. 

Guide: Rügen – tyskt strandparadis runt hörnet

Rügen – strandparadis vid Östersjön

Hamburg: Hamnstad som är het igen

Kryssa av din bucketlist – här är de tyska sevärdheterna du inte får missa


Text: Karin Wallén • 2016-05-12
RestipsTysklandFantastiska Tyskland

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top