• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Filippinerna – 5 favoriter i öparadiset Palawan

  Palawan är ett knippe öar som imponerar på den mest kräsna resenären. Hit kommer man för att uppleva orörd natur, kritvita stränder och dykning i världsklass. Här är våra ­favoriter för en ö-luff i Filippinernas kronjuvel!

  Filippinerna – 5 favoriter i öparadiset Palawan
  Öluff de luxe i Palawan. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland.

   

  Bara 20 minuter bort väntar en spektakulär vattenvärld. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland.

  1. El Nido

  De med resplaner till Palawan ska inte låta sig luras av El Nido, öns nordligaste by och själva nervcentret för provinsens turistindustri. Vid första ögonkastet har El Nido mycket gemensamt med andra turistfällor i Sydostasien: ett nätverk av dammiga gator, en gles strandlinje och ett klaustrofobiskt kluster av hotell, barer och pizzerior.

  Men hoppa på en båt, åk 20 minuter i vilken riktning som helst, och du kommer förstå varför El Nido gjort sig förtjänt av smeknamnet "Ha Long Bays orörda tvillingbror" (med syftning på den berömda bukten i Vietnam). Mäktiga kalkstensklippor tornar upp sig över pastellfärgade laguner där sköldpaddor betar och fiskstim simmar synliga 15 meter under ytan. Vykortsstränder väntar runt varje udde. Visst, du kanske måste dela upplevelsen med andra, men öhoppning blir inte mycket bättre än så här.

  Resa till El Nido:

  Direktflyg Manila–El Nido med flera obskyra flygbolag. De flesta flyger istället från Manila eller Cebu till Palawans huvud-ort Puerto Princesa för att sedan ta sig vidare norrut med buss. Det privatägda bussbolaget Cherry trafikerar sträckan med flera avgångar per dag åt båda hållen. Bussarna har bra benutrymme och luftkonditionering. Resan tar omkring 6 timmar.

  Praktisk info:

  Fyra öluffningsrutter erbjuds av en mängd arrangörer i El Nido. Någon fokuserar på stränder och laguner, andra är mer inriktade på livet under vattnet. Midnight Sun Tours (midnightsunelnido.wordpress.com) anordnar en tur som startar där de flesta avslutas och istället jobbar sig bakåt. Tack vare detta får man några av de mest eftertraktade stoppen mer eller mindre för sig själv.

  Boende:

  Hotell är dyrare i El Nido än på resten av Palawan. Räkna med minst 200–300 kronor för ett rum med luftkonditionering. El Nido Cove Resort är känt som ett bra alternativ i mellan-klass, elnidocoveresort.com. För backpackers kan OMP El Nido bredvid turistbyrån vara ett alternativ. En säng i sovsal kostar omkring 100 kronor per natt.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!