Annons
Annons
Hotell Punta Faro. Få av öns besökare vet att det var exakt här som Camilo Torres Martínez, en av landets största knarkkungar, greps mitt under sin bröllopsfest 5 juli 2012. Foto: Magnus Linton & Alvaro Orozco

Hotell Punta Faro. Få av öns besökare vet att det var exakt här som Camilo Torres Martínez, en av landets största knarkkungar, greps mitt under sin bröllopsfest 5 juli 2012. Foto: Magnus Linton & Alvaro Orozco

Colombia

5 favoriter i Colombias övärld

Colombias karibiska arkipelag bjuder på stilfull avskildhet, superb dykning, folktomma stränder och torg och barer som förut var farliga men nu är trygga.

Text: Magnus Linton • 2017-09-15 Uppdaterad 2021-06-23

Punta Faro, Múcura

1. Familjärt lyxhotell på paradisö 

Hotell Punta Faro utgör en tredjedel av den skandalomsusade men vackert isolerade ön Múcuras yta och är ett slags förstklassigt men familjärt allt inkluderat för resenärer som söker en bekväm och garanterat trygg vistelse. Ett dykcenter (Padi) tar gäster ut till väl valda rev, och ägarfamiljens idé om ”stillhet som platsens heliga filosofi” är mycket väl genomförd. Väldigt skönt för den som delar filosofin, väl lugnt i längden för de rastlösa. 

puntafaro.com

Santa Cruz del Islote, Múcura

2. Världens folktätaste ö 

Det här är, sägs det, världens mest tätbefolkade ö. Ungefär tusen personer bor i hundra hus på en hektar vilket leder en del gator in genom boendes kök och vardagsrum. Öborna begraver sina döda på en närliggande ö för det finns inget utrymme till begravningsplats och sedan fisket blivit skralare har anställning i hotellverksamheten på Múcura blivit en allt viktigare inkomstkälla. För gäster på Punta Faro ingår ett besök på ön liksom på den mycket större men nästan folktomma Titipán, arkipelagens finaste.

5 favoriter i Colombias övärld
El Islote, världens mest tätbefolkade ö.

Playa Blanca, Barú

3. Två kilometer lång playa

Attraktiva karibiska stränder är oftast små saker – en vit kurva om hundra meter kantad av kokospalm. Det här är regionens enda rejäla avvikelse, en två kilometer lång playa helt ren från hotell och byggnader annat än väldigt enkla halmhyddor som kan hyras för 100 kr/natt. Kritvitt och kristallklart, men inget för den som kräver exklusivitet eller vill vara själv på stranden. Påstridiga försäljare undviks genom tio minuters promenad åt vänster efter landstigning. Ligger 40 minuter med båt från Cartagena.

5 favoriter i Colombias övärld
Kilometerlånga Playa Blanca. Foto: Istock.

Isla Pirata, Islas del Rosario

4. Perfekt ö för barnfria par

De flesta dagsresor till Islas del Rosario är hafsiga ripoffs som gör resenären ledsen, men La Pirata är ett bra undantag för barnfria par som vill stanna en natt eller tre och inte kräver strand utan tycker det går bra att bada från bryggor, klippor och små fickor av korallsand däremellan. Ön är tre stenkast i diameter och består i stort sett bara av hotellets cabañas och en ruff bar med estetiska anspråk på att ligga i linje med öns namn. En timme med båt från Cartagena. 

hotelislapirata.com

5 favoriter i Colombias övärld
Foto: Hotel Isla Pirata

Plaza Trinidad, Cartagena

5. Folkligt torg med salsa, öl och trivsel 

Trängseln av inkastare, gatuförsäljare och hästdroskor blir allt större innanför Cartagenas ringmur. Den som vill få en mer genuin upplevelse av staden kan sätta sig med en kall öl på detta lilla torg en vanlig kväll och bara glo. Getsemaní, stadsdelen som omger plazan, var en gång ”farlig” men är idag Cartagenas i särklass livligaste och trevligaste även om designhotellen börjat tränga bort lokalbefolkningen även här. Ett stenkast bort ligger Bar Havana, en folklig bar med livesalsa och spontandans fram till småtimmarna.

 

5 favoriter i Colombias övärld
Plaza Trinidad. Foto: istock.

Karibiska Colombia – på besök i en turkos övärld

Maxad lista – 19 heta tips till Sydamerika


Text: Magnus Linton • 2017-09-15
ColombiaRestipsKaribienListorSol och bad

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen