Annons
Annons
Annons
Foto: Ricard Estay

Foto: Ricard Estay

Chile

Guide: Rundresa i Chile – Valparaíso, Villarrica och Pucón

Vagabonds guide för en resa från norr till söder i Chile.

Text: Julia Lindström • 2017-08-16 Uppdaterad 2021-06-23
Annons

Resa till Chile

För att inte biljettpriserna ska skjuta i höjden gäller det att vara ute i god tid. Planerar du en resa till vintern är det inte fel att köpa flygbiljetterna redan under sommaren. Flyg till Chile kostar mellan 10 000 och 12 000 kr t/r. LATAM Airlines, Delta Airlines, British Airways och Iberia har ofta bra priser.

Ta sig runt

Det är viktigt att förstå hur långa avstånden inom landet faktiskt är. Men ofta fungerar det utmärkt att hyra bil. Det är alltid en frihet att kunna stanna där du vill. Tänk bara på att boka långt i förväg under högsäsong.

Annons

Längre sträckor, till exempel La Serena–Atacamaöknen (18 timmar), är perfekt att färdas med buss. Turbus och Pullman är ett par av de större bussföretagen. Jättebekväma och har avresor dag som natt. Kostar omkring 200 kr per resa. Vill du ta dig från söder till norr ta inrikesflyg.  

Prisläge

Chile är ett av de dyrare länderna i Sydamerika, men jämfört med Europa är det billigt. Middag på restaurang går sällan på mer 80 kr. En öl kostar 20 och en kaffe 15 kr. Att åka tåg och buss, både inne i städer och längre sträckor, är fortfarande väldigt billigt. 

Äta

Chilensk husmanskost är bland annat empanadas, piroger. Färska skaldjur vid kusten. Soppan cazuela på kött, ris, majskolv och potatis. Riktig chorizo. Completo, en varmkorv i baguette med avokado, hackad tomat och majonnäs. Tomatsalsan pebre av hackad tomat, lök, chili, koriander och lime. Och chilenska avokador, störst och godast i världen. 

Några restaurangtips

Villarrica: Här ligger lokalbefolkningens favorit El Cote. Gå in i köket och hälsa på kockens fru. Beställ en ruskigt bra trerättersmiddag.

Pucón: På Cafe de la P i Pucón, hörnet Lincoyán–O’Higgins, ligger ett vackert konditori med allt från pannkakor till det friterade bak-verket churro, och bakelser du aldrig tidigare sett.

Valparaíso: För frukostälskaren är ett besök till El Desayunador ett måste. I korsningen Paseo Dimalow och Almte. Montt ligger fiket med tusen val av frukost och färska juicer.

Restaurang Vinilo på Almirante. Montt 488. Traditionell chilensk mat med en modern twist. Stjärnmaten serveras i en miljö som känns direkt hämtad från Barcelona. Amor Porteno, Almte. Montt 41, ett supervackert glasställe med annorlunda smakkombinationer. Nattkäk på K-nibal vid Plaza Anibal Pinto, ett snabbmatställe som är fullt dygnet runt. Den coola baren Trolley på Subida Cumming, är byggd i en gammal spårvagn.

San Pedro de Atacama: På Café del Paso på torget kan du börja morgonen med bra kaffe, kom dit tidigt så är det bara du och lokalbefolkningen ute. San Pedro är full av restauranger och kaféer, La Estaka på Caracoles är en av de bättre. En mysig restaurang med jordgolv, öppen brasa och riktigt, riktigt bra mat.

Iquique: Lunchstället El Guru på Calle Libertad, ser inte ut att vara mer än en kiosk, men de serverar supergod trerätters-middag och husmanskost för cirka 30 kronor. En populär re-staurang är Ruta del Gigante på Baquedano 1288, där kockarna inspirerats av maten från Andernas urinvånare. 

Guide: Rundresa i Chile – Valparaíso, Villarrica och Pucón
Välfylld empanada.

Bo

Pucón: I Pucón finns flera bra hotell och vandrarhem, ett är Vientos del Sur. Hotellet erbjuder fina rum, fantastisk frukost- och gångavstånd till strand, restauranger och stadens alla arrangörer av besök till vulkanen, varma källor och hästridning. pucon.com/hotelvientosdelsur

Villarrica: 10 minuter från Pucón ligger staden Villarrica och där står kvinnor och män med skyltar som erbjuder boenden, både hemma hos familjer eller i bungalower. Villarrica Park Lake är ett femstjärnigt hotell med sjöutsikt, spa, vackra bibliotek, celebra gäster och dyra rum. starwoodhotels.com/

Valparaíso: Hyr Rodrigos Vergaras lägenhet intill hans Café del Pintor, på Urriola 652. En liten lägenhet med eget badrum och perfekt läge. Lägenheten har rum för 2–3 personer och kostar 100 kronor natten. +56 32 223 70 23 

Hotel Manoir Atkinson på Paseo Atkinson 165. Ett jättegulligt hotell i cerro Concepción med utsikt över Stilla havet och Valparaísos kullar. hotelatkinson.cl

Vicuña: Terral Hotel på San Martin 387, ett jättefint hotell med gullig innergård. Trevlig personal som gärna hjälper dig att boka en tripp till observaroriet Mamalluca. terralhotel.cl

San Pedro: San Pedro är ett populärt turistmål, därför bör du ha bokat boende innan du kommer dit. På Calle Tocopilla 411 ligger hotellet Terrantai. Ett fint och mycket centralt hotell byggt av naturmaterial. terrantai.com

Iquique: Hostal Brisamar på Vivar 1750, ligger bara några hundra meter från stranden och är jättemysigt. Vandrarhemmet har både sovsalar för flera personer, men även privata rum med egna badrum. hostalbrisamar.cl

Guide: Rundresa i Chile – Valparaíso, Villarrica och Pucón
Kyrkan San Pedro de Atacama.

Missa inte

La Piojera i Santiago. Galen bar som påminner om vilda västern. Liveband, dans och drinkar serveras från morgon till kväll – och det är alltid lika fullt av folk.

Missa gärna 

Fel kvarter. Som i många länder finns kvarter som inte är säkra för turister, oavsett hur världsvan man är. De ligger ofta på bakgator, och magkänslan brukar skicka en varningssignal. 

3 kända chilenare

1. Pablo Neruda. Den store poeten och nobel-pristagaren Pablo Nerudas dikter har översatts till många språk. Besök hans hus i Santiago, Valparaíso och Isla Negra. Huset på Isla Negra ligger vid en vacker stenstrand och har havsutsikt från alla rum. 

2. Victor Jaras sånger känner du kanske till genom Cornelis Vreeswijks tolkningar. “Jag minns dig Amanda” är en favorit. Victor Jara var politiskt aktiv socialist och mördades under Pinochets militärkupp 1973.

3. Violeta Parra är en annan sångare du inte får missa. Har du inte hört hennes låt “Gracias a la vida” så leta reda på den. Chilelängtan kommer omedelbart.

 

Guide: Rundresa i Chile – Valparaíso, Villarrica och Pucón

Chiles bästa vingårdar – på besök hos djävulen


Text: Julia Lindström • 2017-08-16
ChileRestipsGuide

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top