• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 14 vackra platser du inte får missa i Montenegro

  Sockersöta kloster, vidunderliga berg och sandstränder med kristallklart vatten. Lilla Montenegro rymmer storslagna upplevelser.

  14 vackra platser du inte får missa i Montenegro
  Sveti Dorde utanför Perast. Foto: Istock

  1. Sveti Stefan 

  Är en liten ö och by på kusten, strax söder om den populära semesterorten Budva där de flesta researrangörer har hotell. Den bildsköna ön utgör dock lyxhotellet Amans ägor och är därför utom räckhåll att utforska för de som inte bor där. Men det kostar naturligtvis inte att beskåda den från de solblekta svagt rosa klapperstensstränderna som ligger utanför. 

  2. Kapija Zelja – Önskeporten 

  Inte lika storslagen som berömda Pivakanjonen, men ändå magiskt förförande. Kapija Zelja ligger gömd bland djupa skogar i Mrtvicakanjonen, nära den serbiska gränsen. För att komma hit måste man vandra längs mossklädda stenar och förbi klara vattendrag och vilda björnbärsbuskar. Det sägs att de som kastar en sten genom porten kan få sin önskan uppfylld, så länge man inte avslöjar den för någon annan. 

  3. Petrovac 

  En charmig och avslappnad semesterort med stenhus och restaurangkantad strandpromenad, också söder om Budva. Sevärdheter inkluderar ett 1600-talsfort som numera huserar en restaurang och de två öarna utanför kusten: Katic och Sveta Nedjelja. Från Petrovac går även en behaglig vandringsstig till grannbyn. Leden slingar sig upp över kullar skuggade av pinjeträd. 

  4. Shkodërsjön

  Vacker sjö mellan Montenegro och Albanien som kantas av söta byar och lummig natur. En perfekt dagsutflykt för naturälskare eller fågelfantaster. Förutom att ta en båttur är ett tips att besöka någon av områdets många vin- och delikatessbutiker för en smak av det montenegriska köket. 

  5. Kotor 

  Vidunderliga vyer över Kotorbukten – Europas sydligaste fjord och en muromgärdad stadskärna med snäva gränder och solblekta hus som verkar vara uppställda lite här och var. Bäst utsikt över den världsarvsklassade staden får man om vandrar man upp till Sankt Johns fort – en promenad som tar cirka 30-40 minuter. 

  6. Perast och Gospa od Škrpjela

  Den bilfria (och strandfria) pyttebyn Perast ligger i Kotorbukten några kilometer från Kotor. Själva byn i sig bjuder inte på jättemånga attraktioner men är en vanlig utgångspunkt för att besöka de kyrkbeklädda öarna utanför – Gospa od Škrpjela (på bild) och Sveti Dorde. 

  7. Lovcen nationalpark and Njegos mausoleum

  Montenegro har fem nationalparker och alla är på något sätt värda ett besök. Mäktiga berg, glaciära sjöar och orörd natur. Just Lovcen ligger nära kusten i Dinariska alperna och är en av de enklaste att ta sig till från Budva och Kotor. Förutom naturen lockas många av det spektakulära mausoleet på en av bergstopparna. Det sägs att man kan se halva landet och hela vägen till Albanien och Kroatien när vädret är klart. 

  8. Ostrogklostret

  Är ett imponerande kloster i centrala Montenegro som ligger inbyggt i en nästan vertikal klippvägg. Klostret ligger i en grön dalgång och vägen hit, som på många platser i Montenegro, är en upplevelse i sig. 

  8. Durmitor nationalpark 

  Europas djupaste kanjon, fjärilar i mångtal och pittoreska alpstugor. Durmitor är en nationalpark av rang. Förutom vandring är forsränning en populär aktivitet i bergen. 

  9. Herceg Novi

  Ytterligare en charmig ort i Kotorbukten att spendera en halvdag eller längre i vid tillfälle. Här finns några av landets bästa stränder, en lång strandpromenad och mysig stadskärna. 

  10. Tivat

  Hamnstaden Tivat är lite som Montenegros Sankt Tropez. Spana på lyxjakter i den nya marinan Porto Montenegro, titta på folk som spatserar omkring i märkesbrillor eller unna dig en dag på spa innan du tar på dig din tjusigaste utstyrsel för en helkväll i marinan. Tivat är en stad för stora plånböcker. 

  11. Blue Grotto

  Många känner kanske till att Kroatien och Capri har blåa grottor men hade du hört talas om den blåa grottan utanför halvön Lustica? I likhet med de andra ser vattnet nästan självlysande ut i grottan när solen lyser in från rätt vinkel. Båtturer går från ett flertal orter, från Tivat och Herceg Novi går även kajakturer. 

  12. Budva 

  En av de populäraste semesterorterna och också orten som givit namn åt Budvanska rivieran. Njut av ett stort restaurangutbud, bra nattliv och många stränder. Tack vare dess läge är Budva även en bra utgångspunkt till ett flertal andra intressanta platser. 

  13. Pivakanjonen

  En underskön kanjon och sjö som ligger precis på gränsen till Bosnien och Hercegovina. Resan hit går på berg- och dalbanevägar genom tunnlar, längs med tuggumiblåa floder och djupa gastkramande avsatser som får det att kittla i nerverna. 

  14. Biogradska Gora nationalpark

  En vacker nationalpark med floder, glaciärsjöar och ängar med betande får och getter. Biogradska Gora har dessutom ett unikt område med urskog. Vissa av träden uppskattas vara över 400 år gamla. 

   

   

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!