Annons
Annons
Berg, strand och hav.

Albanien är ett paradis för den som älskar en aktiv semester. Foto: Getty Images

Albanien

12 natursköna platser du inte får missa i Albanien

Albanien är ett guldkorn i Europa för den som älskar vandring, orörda stränder och vackra byar. Dessutom budgetvänlig! Här är höjdpunkterna du inte får missa.

Text: Karin Wimark • 2023-11-06 Uppdaterad 2023-11-10

Jakub Bluj och Tamara Patranika reste runt i Albanien med taktält och älskar det variationsrika och natursköna landet. Här är deras tolv bästa tips för den som vill besöka Albanien.

Läs också tillhörande intervju med paret: Roadtrip i Albanien med taktält – en magisk budgetresa

1. Valbonadalen

Vandringsmecka i norr

Valbona är en liten bergsby i norra Albanien och ett mecka för vandringsintresserade. Här befinner man sig i hjärtat av de albanska alperna i en vacker dal och har man inte tält eller campervan finns det vandrarhem där man kan sova på. En häftig vandring är den mellan Valbona och Theth men det finns också vandringsleder som tar dig till svalkande vattenfall.

Silvrig bil med taktält nedanför ett högt berg.
Missa inte ett besök till Valbona i norra Albanien – ett mecka för vandringsintresserade. Foto: Jakub Bluj

2. Gjiri, Akuariumit

Orörd strand & färsk fisk

Detta är en fin och isolerad strand som delar upp sig i två vikar, varav den ena är lite svårare att ta sig till och därför är mindre exploaterad. Under sommaren snickras det ihop en bar av plankor och palmblad här och det serveras nylagad färsk fisk och svalkande mojitos. Generellt sett ligger de finare stränderna i södra Albanien.

3. Gjipe och Pigeons cave

Vandra i vacker kanjon

Gjipe är vackert belägen, inklämd mellan två grönskande utposter och med en kanjon i ryggen som är som gjord för en häftig vandring. Det kan vara svårt att komma ner hit med bil, så de allra flesta går ner. Här finns en camping för den som önskar sova kvar i tält samt en kajakuthyrning. Ett tips är att hyra kajak och paddla till grottan Pigeons cave som du kan gå in i.

Strand, berg och hav.
Stranden Gjipe är en favorit i södra Albanien. Foto: Getty Images

4. Gjirokastra

Stad som blev världsarv

Detta är en vacker stad från Osmanska rikets era som också kallas för ”staden av sten”. Gjirokastra utnämndes till ett världsarv av Unesco 2005 och här kan du strosa runt och beundra den mycket unika arkitekturen. Missa inte ett besök på någon av restaurangerna som erbjuder lokal mat.

Ett hus i ett hörn vid två gator.
Gjirokastra är en unik stad i södra Albanien känd för sin arkitektur. Foto: Getty Images

5. Kepi i Rodonit

Historisk halvö

Detta är en gammal militärbas belägen på en halvö i nordvästra Albanien. Längs denna smala landsremsa kan du upptäcka flera historiska och kulturella monument. Vandra längs stigen som tar dig längst ut på halvön genom vacker miljö.

6. Syri i Kaltër

Kristallklar flod

I närheten av turistorten Saranda ligger en populär sevärdhet. Syri i Kaltër, eller det blå ögat som det också kallas, är ett enormt djupt hål från vilket det strömmar upp kristallklart vatten som bildar en flod. Hålet och vattnets blåa färg har givit stället sitt namn och det är häftigt att ta sig ett dopp här. Vattnet är iskallt, men otroligt rent!

Kvinna vinkar till kameran och står i en naturlig pool i turkosa färger.
Den som vågar kan ta sig ett dopp i det iskalla vattnet. Foto: Getty Images

7. Llogara Pass

Storslagna vyer

En vägsträcka som leder över bergen med mycket serpentiner och väldigt vackra utsikter. Häftig bilkörning helt enkelt!

8. Theth National Park

Sagolikt i bergen

Theth är en by långt inne i bergen i norra Albanien med vandrarhem, hotell som restauranger. Här kan man vandra både dagsturer men också längre sträckor med övernattning i tält. En dagsvandring att rekommendera är leden till Blue Eye vattenfallet. Missa heller inte sträckan Theth till Valbona, som ligger på andra sidan bergen, och tar en heldag att genomföra.

Bro sträcker sig över en fors med stenar.
Från byn Theth i de Albanska Alperna finns det mängder med vandringsleder. Foto: Getty Images

9. Lura-Dejes Mt National Park

Glaciärsjöarnas rike

I denna nationalpark väntar otroligt fin natur med berg och 12 vackra glaciärsjöar, något som parken är känt för. Den som gillar äventyr kan sova i taktält vid någon av sjöarna kan ta sig hit via grusvägar. Dock rekommenderas lite större bil med fyrhjulsdrift.

10. Komani Lake Ferry

Fjordlandskap i öst

Sjön Komani ser nästan ut som de norska fjordarna och ligger i norra Albanien, inte långt från Valbona Valley National Park. De storslagna bergen och den klara sjön ger vackra kontraster.

Turkost vatten och höga berg.
Missa inte en båttur på sjön Komani i norra Albanien. Foto: Unsplash

11. Divjake – Karavasta National Park

Fågelskådning i våtmarker

Detta är en nationalpark belägen i ett våtmarksområde med vacker unik natur. Här kan man paddla kajak och kanot i de olika vattendragen. Här finns omkring 230 sorters fåglar, vilket gör området perfekt för fågelskådning.

12. Haxhi Ali cave

Historisk grotta

Haxhi Ali är stor grotta bildad i kalkstensklippor i sydvästra Albanien och sägs ha fått sitt namn efter en framstående albansk krigare och sjöman Haxhi Aliu, som flydde in i denna grotta. Här har flera arkeologiska föremål funnits som påvisar aktivitet här under antiken.

Följ Jakub och Tamaras äventyr på Instagramkontot @Scandioverland.

Läs också:

Roadtrip i Albanien med taktält – en magisk budgetresa

14 vackra platser du inte får missa i Montenegro

Albaniens riviera – 7 vackra stränder att upptäcka


Text: Karin Wimark • 2023-11-06
AlbanienRestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen