Annons
Annons
Dallols svavelkällor - en nästan utomjordisk syn. Foto: Marcus Westberg

Dallols svavelkällor - en nästan utomjordisk syn. Foto: Marcus Westberg

Etiopien

Guide: Etiopien

När är det bäst tid att resa till Etiopien, hur tar man sig dit och vilka platser får man inte missa? Det och annat får du reda på i vår Etiopien-guide.

Text: Marcus Westberg • 2018-10-30 Uppdaterad 2021-06-23

Snabbfakta: Etiopien

Huvudstad: Addis Abeba.
Antal invånare: 4,7 miljoner.
Tidsskillnad:+1 timme sommartid, +2 timmar vintertid.
Bäst tid att resa: Höst och vinter (oktober–mars). Januari till mars är högsäsong. 

Resa dit:

Snabbast och enklast är Ethiopian Airlines, som flyger från Stockholm och Oslo (biljetter från ca 4 000 kr). Turkish Airlines är också smidigt (dock med mellanlandning) med priser från ca 4 500 kr.

Resa runt:

Etiopien är stort, så det är svårt att se en större del av landet utan att flyga. Biljetter på inrikesflyg är dock inte särskilt dyra – åtminstone om man flygit hit med Ethiopian Airlines. Inrikesnätverket är stort, även om det ibland är nödvändigt att flyga via Addis Abeba. Att bila på egen hand rekommenderas inte – boka istället med en researrangör. Många etiopiska arrangörer är katastrofala, men Agape Tours, agapetourplc.com, är fantastiska. Bland utländska operatörer finns Matoke Tours, matoketours.com, prisbelönta Afrikaspecialister för både grupper och dig som reser på egen hand. Organiserade resor med svensk guide arrangeras av bland annat Äventyrsresor och Jambo Tours.

Guide: Etiopien
En saltkaravan i solnedgången i Danakildalen. Foto: Marcus Westberg

Bo:

Hotellen utanför städer som Addis Abeba och Gonder är sällan imponerande, med några få undantag, t ex. Simien Lodge och Bale Mountain Lodge. I Addis finns det en del familjedrivna gästhus och bed & breakfasts exempelvis AREQU (arequbandb.com) dubbelrum från 350 kr). Utanför Addis finns det ofta inte så mycket att välja mellan, och troligtvis fattar researrangören de flesta beslut om boende. I Omodalen och Danakil sover man ofta i tält eller under bar himmel, åtminstone i de intressantare delarna.

Äta:

Etiopisk mat är välförtjänt uppskattad långt utanför landets gränser. Den mest typiska traditionella måltiden är ett antal olika kött- och grönsaksrätter serverat på injera, ett platt surdegsbröd bakat av det inhemska sädesslaget teff, som även används till att brygga öl. Måltiden äts utan bestick – istället rivs en bit injera av och används som ätbar skopa. 

Diverse pasta, pizza och kötträtter serveras även på de flesta lokala restauranger. I Addis finns det ett överflöd av billig färsk frukt och grönsaker, men längre ut på landsbygden är utbudet betydligt mer begränsat. Etiopien är kaffebönans hem, och både kaffe och kryddor går att köpa på Addis många marknader. 

Guide: Etiopien
Foto: Marcus Westberg

Se och göra: 

Etiopien har en otrolig mångfald av både djur, natur och kultur, och att hinna med allt på en enda resa är i stort sett omöjligt (såvida man inte har gott om tid). Omodalen i södra Etiopien är hem till dussintals stammar (t.ex. mursi och hamar) av vilka många klär sig och lever enligt gamla traditioner. Balebergen är bäst för att se etiopiska vargar, medan Simienbergen i norr är nummer ett för gelada-apor och vandring.

I norr finns även den historiska rundan med Gonder, Axum, och Lalibela (med de UNESCO-skyddade stenkyrkorna). Danakils vulkaner och svavel- och saltsjöar ligger längre österut, närmare Eritrea, medan de bästa platserna att se vilda djur (utöver de två bergsområdena) är i väst och söder. Addis är också värt en dag eller två för stadens många marknader, och även om Etiopiens nationalmuseum inte är särskilt imponerande är det ändå speciellt att få se vår anmoder Lucy.

Guide: Etiopien
Illustration: Angelica Zander

Etiopien – en utomjordisk upplevelse

Quiz: Hur bra koll har du på Afrikas flaggor?

5 måsten i Etiopien – utomjordisk skönhet


Text: Marcus Westberg • 2018-10-30
EtiopienRestipsGuide

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top