Annons
Annons

Vart reser man bäst för semester med sol och bad 2024. VI listar fem heta destinationer! Foto: Getty Images

Nyhet

Årets bästa resor 2024 – sol och bad

Sol och värme är den vanligaste anledningen till att vi svenskar reser, inte så konstigt med tanke på vårt geografiska läge. Här är fem vinnare för dig som suktar efter D-vitamin och salta bad.

Text: Fredrik Brändström • 2024-01-25 Uppdaterad 2024-06-03

1. Albanien 

Oslipad diamant (prisvärt resmål)

Albanien är hett! När vissa av turistorterna i södra Europa börjar kännas alltför hemtama och ”mainstream” så kan man i Albanien få en uppfriskande känsla av något vildare, en oslipad diamant om man så vill. ”Som Grekland var för 40 år sedan”, är en vanlig kommentar. Men framför allt är det ett väldigt trevligt land, med en prisnivå som är en av de lägsta i Europa – ett plus i dessa dagar!

Albanien– en budgetvänlig snackis som lockar både vandrare och soldyrkare. Foto: Getty Images

Är det berg och äventyr du suktar efter så är det landets norra delar som hägrar men de finaste stränderna hittar man i södra Albanien. Från turisthubben Saranda kan man ta sig till grekiska ön Korfu på bara en halvtimme, för den som vill uppleva två länder på en resa. Annars finns det gott om saker att upptäcka på den albanska sidan. Avslappnade badorten Dhermi är en favorit, men missa inte att utforska avskilda paradisstränder som Gjipe.

Tröttnar man på stränder och bad så rekommenderas en tur inåt landet till Syri i Kaltër, en 50 meter djup vattenkälla vars tiogradiga och kristallklara vatten svalkar friskt. Eller varför inte den medeltida staden Gjirokaster, känd för sin ottomanska arkitektur?

Läs också: 12 natursköna platser du inte får missa i Albanien

Visste du att Albanien har vackra stränder, inte minst i södra delen av landet! Foto: Getty Images

2. Okinawa

Det tropiska Japan

Japan är långt! Det vidsträckta öriket sträcker sig från Hokkaido inte långt från ryska Sibirien medan sydligaste utposten är Okinawa som ligger närmare Taiwan än det japanska fastlandet. Här är klimatet subtropiskt – ögruppen ligger på samma breddgrad som Florida och Hawaii. Vill man kombinera en rundresa i Japan med en vecka av strandliv så hittar man några av Asiens vackraste stränder på Okinawa, och snorklingen och dykningen är något alldeles extra. Okinawa är också känd som en så kallad ”blå zon” där medellivslängden är ovanligt hög. En del av hemligheten är en hälsosam livsstil där mat baserad på fisk och färska grönsaker spelar en viktig roll.

Några av Japans bästa stränder hittar man på Okinawa. Foto: Getty Images

3. Malta

Solsäkert dykmecka

En ljuvlig kombination av sol och bad, historia och avslappnad ö-mentalitet. Det klara vattnet, de historiska skeppsvraken och de spännande undervattensformationerna gör dessutom Malta till ett av Europas bästa dykställen. Reser du under försäsong är det ett måste att besöka den blå lagunen på ön Comino – Maltas i särklass vackraste badplats, som inte helt överraskande fylls med folk när semestrarna drar igång. Lugnet finner du på systerön Gozo där snorkling i havskanjonen Wied il-Ghasri eller dykning i Blue Hole får tiden att stanna. Missa inte heller den naturliga lagunen St Peter’s Pool som är populär bland lokalborna. 

Läs också: Våra 10 bästa tips på solsäkra Malta

Populära blå lagunen på ön Comino på Malta. Foto: Getty Images
Visste du att Malta låg under brittiskt styre långt in på 1900-talet? Detta förklarar de röda telefonkioskerna som syns på gatorna. Foto: Getty Images

4. Alentejo, Portugal

Den vilda kusten

Ett par timmar söder om Lissabon med bil och strax ovanför populära Algarvekusten ligger regionen Alentejo. Vill du uppleva ett tillbakalutat och lantligt Portugal är detta rätt ställe att åka till. Alentejo har även en egen riviera kallad Costa Vicentina som kännetecknas av långa, vilda surfstränder.

Alentejos kust kännetecknas av vindpinade surfstränder där stora hotellkomplex lyser med sin frånvaro. Foto: Getty Images

Kusten är förvånansvärt befriad från exploatering och stora hotellkomplex, tack vare att den skyddats som en nationalpark. Inåt landet karaktäriseras landskapet av rullande kullar och korkekar, vilket fått vissa att jämföra regionen med Toscana. En bra bas om man vill upptäcka regionen är att checka in på stilfulla Craveiral, craveiral.pt, en lantgård med pool och modernt inredda stugor. Härifrån kan man göra dagsutflykter med bil längs kusten och inåt land. Vill man bo närmare havet rekommenderas Vila Nova del Milfontes, en av de trevligaste badorterna längs kusten.

Läs också reportaget om Portugals orörda och vilda kust

Den vackra kuststaden Sines är väl värd ett besök. Foto: Getty Images
Njut av den portugisiska maten och testa lokala delikatesser. Foto: Getty Images

5. Södra Sardinien

Europas vackraste bad

Söker du vidsträckta stränder, italienska semestervibbar och undangömda vikar, är Sardinien platsen för dig. Ingen annanstans i Europa är vattnet så kristallklart och turkost.

Sardinien är känt för att ha Europas bästa stränder och kristallklart vatten. Foto: Getty Images
Södra Sardinien är mindre tillrättalagt än de norra delarna av ön, och priserna är lägre. Foto: Getty Images

Södra Sardinien är mindre tillrättalagt än i norr, priserna är lägre och det är fullt av vita stränder som för tankarna till tropikerna. Gör ett stopp i Villasimius – en opretentiös småstad med ljuvliga sandstränder som Spiaggia di Porto sa Ruxi och Spiaggia di Punta Molentis. Ta sedan kustvägen västerut för en aperitivo i den historiska storstaden Cagliari vars trånga gränder och pampiga havsutsikt får en att vilja stanna länge. På andra sidan staden väntar den magiskt vackra stranden Tueredda som böjer sig likt en halvmåne längs kusten och fått smeknamnet ”södra Sardiniens juvel”. 

Läs också: 5 anledningar varför du ska resa till Sardinien

Läs också:

Årets bästa resor 2024 – hetaste städerna

Årets bästa resor 2024 – episka resor

Årets bästa resor 2024 – bästa vandringen


Text: Fredrik Brändström • 2024-01-25
NyhetRestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen