• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Guide: Så tågluffar du med barn till Tyrolen

  Alpsemester i kombo med tågluff! När Vagabonds chefredaktör tågluffade med barnen vara det första gången, men absolut inte sista. Inspireras med denna guide: resrutt, packlista, bästa stoppen och tips på boende.

  Guide: Så tågluffar du med barn till Tyrolen
  Tips på resrutt, packning och de bästa stoppen i tyska Hamburg och München. Foto: GettyImages

  Så reste familjen

  Vi köpte Interrailkort för 30 dagar med 7 resdagar och bokade platsbiljett på sträckorna Stockholm–Köpenhamn, Köpenhamn–Hamburg och Hamburg–München. Platsbokning gjorde vi via Tågbokningen, tel 0771-75 75 70. Barn under 12 reser gratis med Interrail men måste ändå ha ett eget Interrailkort.

  Läs reportaget här!

  10 tips för nybörjare

  1. Ta med mat

  Restaurangvagnarnas utbud är inte alltid lysande – om det ens finns en restaurangvagn – så ta för vana att köpa med lite picknick om ni ska resa en längre sträcka. Det är trevligt och sparar dessutom pengar. 

  2. Bo nära stationen

  Även om området kring tågstationerna ofta är ganska trist så är det en fördel att ha nära till tågen om man luffar, särskilt om man bara stannar i en natt.

  3. Ladda ner appar

  Med Deutsche Bahns och Railplanners appar på mobilen klarar du dig väldigt bra. Båda är mycket informativa och enkla att kolla upp tider med.

  4. Ryggsäck vs resväska

  Även om tågluff är synonymt med stora ryggsäckar så är det en smaksak. Vi reste med rullväskor och det fungerade ypperligt. 

  5. Ta med cash

  Att ha en bunt eurosedlar gömd på ett bra ställe rekommenderas, eller om du väljer att ta ut pengar längs vägen. I en del tyska städer kan det vara svårt att betala med kort.

  6. Gott om tid 

  God strulmarginal ger dig mindre stress. Försök att ha ett par timmars marginal mellan två byten, särskilt på stora stationer. Då hinner du även ta en paus och se dig omkring.

  7. Börja planera i god tid

  Förstagångsluffare kan drabbas av en chock när de märker att det dröjer ca två veckor från beställning innan man får sina Interrailpass (som hämtas ut hos postombudet). Ska du förboka platsbiljett tar det ytterligare någon vecka innan dessa skickas med posten. Så även om tågluff innebär att resa spontant kräver det en viss framförhållning. 

  8. Var spontan

  Som det hörs i ordet tågluff så handlar det om att släppa taget och inte detaljplanera allt, utan också ge tid och utrymme för spontanitet. Ha inte för bråttom. Missar du första tåget så ta nästa. Det löser sig.

  9. Satsa på Centrala Europa

  Det går att tågluffa i hela Europa, men vissa länder är enklare än andra att resa i. Ska du till Frankrike tillkommer ofta dyra tillägg på tågen som drivs av TGV, men i Tyskland, Österrike, Schweiz och länderna i östra Europa kan du resa utan att behöva boka plats.

  10. Korta sträckor

  Tågluff är ett ypperligt sätt att se sig om i Europa, men försök inte klämma in för många länder på resan. Särskilt om du reser med barn kan det löna sig att planera en kortare resrutt och stanna lite längre på ett ställe.

  Packning


  - Vattenflaska som du kan fylla på längs vägen

  - Campingbestick/tallrikar

  - Fickkniv

  - Kortlek och andra spel

  - Ipad, bra om barnen blir alltför rastlösa

  - Extrabatteri för mobilen (powerbank)

  - Våtservetter

  Resväg!

  Tid finns i överflöd på tåg – tid för lek, läsning, spel och sömn. Foto: Frida Norre

  3 tips i Hamburg

  Hamnen. En guidad rundtur på floden Elbe och i Europas tredje största hamn är ett roligare alternativ till att åka på en sightseeingtur med buss. 

  Elbphilharmonie. Det nya konserthuset är ett spektakulärt prestigebygge. Köp biljetter till en konsert eller åk upp till utsiktsdäck för 360 graders vy över Hamburg.

  Speicherstadt. Unesco-skyddat område med gamla lagerlokaler byggda på pålar längs vattnet. Väldigt fotogeniskt. Här finns också det bland barnfamiljer så hajpade Miniatyrmuseet.

  3 tips i München

  Englisher Garten. En av Europas största stadsparker, härlig att strosa runt i under varma dagar. Missa inte surfarna vid Eisbach och ölträdgården vid Kinesiska tornet.

  Viktualienmarkt. Utomhusmarknad nära centrum där man kan välja bland delikatesser och god lunch från en myriad av matställen. Sababas falafel rekommenderas! 

  Wiener platz. Trevligt område i stadsdelen Haidhausen, med en av stadens mysigaste ölträdgårdar, som också har lekplats.

  Missa inte surfarna vid Eisbach. Foto: GettyImages

  Boende

  Köpenhamn

  Best Western Hebron. Ypperligt läge i Vesterbro ett stenkast från stationen och Tivoli. Familjerum för ca 2 000 kr.

  Hamburg

  25 Hours Hafencity. Vill man ha det riktigt flott ska man ta in på detta designhotell i nybyggda Hafencity, med utsikt över Hamburgs hamn. Dubbelrum från 1 500 kr. 25hours-hotels.com 

  München

  Hotel Cocoon Hauptbahnhof. Designhotell med kitschigt alptema mitt i München, nära tågstationen. Från ca 2 000 kr för ett stort familjerum för fyra. cocoon-hotels.de

  Garmisch-Partenkirchen

  Mercure Hotel Garmisch-Partenkirchen. Inte den charmigaste byggnaden i Garmisch men bra läge, poolavdelning och ofta prisvärda erbjudanden. Pizzerian på andra sidan vägen rekommenderas. Ca 1 500 kr för ett familjerum.

  Alpbach

  Haus Schönblick. Lägenhetsboende i charmigt alphus i lilla byn Alpbach, som drivs av den trevliga värdinnan Monica. En bra bas om man stannar en längre tid. Fina lägenheter på 45 eller 90 kvadrat kostar ca 1 000 kr per natt (exklusive en mindre avgift för skatt och städning). schoenblick-tirol.info 

  Innsbruck

  Hotel Das Innsbruck. Bra läge nära floden med spaavdelning och pool. Ca 1 500 kr för ett familjerum. hotelinnsbruck.com

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!