• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Sveriges fantastiska nationalparker från norr till söder

  Packa tältet, kompassen och vandringsskorna när vi listar Sveriges 30 nationalparker från norr till söder. De är vilda, de är sköna, de är mäktiga och skyddade för att bevara vårt gemensamma natur- och kulturarv.

  Säkerhet och regler

  När du ger dig ut i nationalparken är du själv ansvarig för att följa de regler som finns och för att du har den utrustning du behöver för att klara dig. Varje nationalpark har särskilda regler och allemansrätten gäller inte fullt ut i nationalparkerna. Läs därför på innan du beger dig ut! 

  OBS! Kolla vilka riktlinjer som finns i den park du vill besöka gällande Covid-19.

  1. Vadvetjåkka

  Sveriges nordligaste nationalpark ligger väster om Torneträsk, vid gränsen mot Norge. Här finns de stora rovdjuren björn, lo och järv samt den lilla fjällämmeln.

  Hitta hit: Vadvetjåkka är kanske den mest otillgängliga nationalparken i vårt land. Du kan starta från Kopparåsen, cirka två mil från Abisko turiststation, och följa en led in i parken. Väl där måste du klara dig med karta och kompass – här finns inga ordnade vandringsleder.

  Boende: Här finns inga stugor eller rastplatser, men det är tillåtet att tälta i hela nationalparken.

  Framför fjället Vádvečohkka breder ett rikt deltaland ut sig, hemvist för fåglar och älgar. Foto: Thomas Öberg

  2. Abisko

  Populära Kungsleden, flera andra leder och naturstigar löper genom nationalparken. Ta in den fjällbjörksklädda Abiskodalen och det vackra fjället Njullá, känt för sin blomsterrikedom. Dessutom har Abisko blivit världskänt som en av de bästa platserna att se norrsken.

  Hitta hit: Förutom bil kan man ta tåget till Abisko Turiststation. Buss från Kiruna till Abisko tar cirka 1 timme och 15 minuter.

  Boende: Det finns boenden inne i nationalparken och i byn Abisko. Tältning är förbjuden inne i nationalparken utom på anvisade platser.

  vandra i abisko på kungsleden

  Lapporten, ett av Sveriges mest avbildade fjällmotiv. Foto: GettyImages

  3. Stora Sjöfallet

  Stora Sjöfallet - Stuor Muorkke på samiska – består av en varierad natur; alltifrån fjällryggar, djupt nedskurna dalar, högslätter, toppar och glaciärer. Stora Sjöfallet, tillsammans med Sarek och Padjelanta, är nationalparkernas fixstjärnor och populärt bland vandrare. Inte så konstigt när det finns så mycket av varje här.

  Hitta hit: För att ta sig till Stora Sjöfallet / Stuor Muorkke nationalpark kan man utgå både från Gällivare och Jokkmokk.

  Boende: För dig som vill tälta så gäller allemansrätten. Dessutom finns övernattningsstugor längs Kungsleden och Padjelantaleden.

  Renar i Sirges sameby i Stora Sjöfallet är bara några av nationalparkens många djur. Foto: Carl Johan Utsi

  Lavskrika. Foto: Erland Harberg

  4. Padjelanta

  Padjelanta - Badjelánnda på samiska - är de vida högslätternas och stora sjöarnas fjällandskap. Terrängen är öppen och mjukt i motsats till grannen, Sarekfjällen. Nationalparken, som är Sveriges största, är en del av världsarvet Laponia och längst sjöarna ligger samebyarnas sommarvisten.

  Hitta hit: Det finns inga vägar som går fram till nationalparken. Padjelanta är faktiskt den plats i Sverige som är längst bort från allmän väg. För att ta sig in måste man vandra, åka skidor eller flyga med någon av de reguljära helikoptrar som går mellan Rijtjem/Ritsem–Stáloluokta–Huhttán/Kvikkjokk.

  Boende: För dig som vill tälta så gäller allemansrätten. Dessutom finns fjällstugor längst Padjelanta-/Badjelánndaleden.

  Kyrkkåta vid Staloloukta. Foto: Mikael Svensson/Johnér/Rf

  5. Sarek

  Den kanske mest kända nationalparken, speciellt när det gäller storslagen vildmark. Här finns mäktiga vyer och levande natur- och kulturhistoria. Dramatiska kalfjäll och den häftiga Rapadalen med sitt floddelta är några dragplåster.

  Hitta hit: För att ta sig till till Sarek söderifrån är Kvikkjokksområdet den bästa utgångspunkten. Ska man ta sig Sarek norrifrån finns det kommunikationer både från Gällivare och Jokkmokk. Läs mer på här!

  Boende: För dig som vill tälta så gäller allemansrätten. Längs Kungsleden finns övernattningsstugor och vid Skárja och Jågge finns vindskydd.

  nationalparken sarek

  Får du ett sug efter att upptäcka Sarek? Foto: GettyImages

  Också helt underbart på vintern. Foto: Håkan Hjort/Johnér/Rf

  6. Muddus

  Muddus – Muttos på samiska – bjuder på härlig vandring. Här kan man vandra genom gammelskogar och myrmarker som varit orörda från svensk skogsindustri och det är också ett av få väglösa skogsområden i Sverige. Parkens mest kända plats är Måskosgårsså, en spektakulär djup dal som ligger mitt i skogen vars namn betyder "den trånga ravinen".

  Hitta hit: I Skájdde finns den nyinvigda besöksentrén med informationsplatser, trädäck, eldplatser och spänger/ramper samt toalett vid bilparkeringen. Från Jokkmokk till Skájdde tar det cirka 30 minuter.

  Boende: För dig som vill tälta så gäller allemansrätten. Det finns även fem övernattningsstugor som är öppna året runt.

  nationalparken muddus

  Orörda och tysta Muddus. Foto: GettyImages

  7. Pieljekaise

  Pieljekaise är ett böljande lågfjällsområde med många små sjöar. Här hittar man ena änden på den populära vandringsleden Kungsleden som sträcker sig ända upp till nationalparken Abisko. Varsågod och börja knalla!

  Hitta hit: Hit kan du ta dig med både bil och buss. Vid Jäkkvik – en bra startpunkt för besöket – finns buss från Skellefteå via Arvidsjaur och Arjeplog (ca sju timmar).

  Boende: För dig som vill tälta så gäller allemansrätten. Det finns en övernattningsstuga inne i Pieljekaise nationalpark och den ligger längs Kungsleden.

  Pieljekaises böljande lågfjällsområde. Foto: IBL/Imago stock

  8. Haparanda skärgård

  Landets nordligaste skärgård. Här finns en varierande natur men också en intressant mänsklig historia på skärgårdens största ö Sandskär. Nationalparken, som bildades 1995, skyddar fornlämningar, fiskestugor och ett kapell från 1700-talet som används än idag.

  Hitta hit: Många kommer till nationalparken med egen båt. Från Haparanda hamn i Nikkala går turbåtar till Sandskär.

  Boende: På Sandskär har Länsstyrelsen tre uthyrningsstugor, dessutom kan man tälta på två tältplatserna. På övriga öar i nationalparken är det tillåtet att tälta var du vill.

  9. Björnlandet

  Björnlandet, som ligger i Åsele lappmark, har en vacker vildmark och en av Sveriges mest värdefulla urskogar. Tack vare den skyddade mångfalden finns här ett rikt djurliv som man, med lite tur, kan skymta på vandringar genom parken.

  Hitta hit: Bil är det som gäller. Från Umeå till Björnlandet är det cirka 140 kilometer vilket är en körtid på omkring två timmar.

  BoendeI nationalparken finns två övernattningskojor: Angsjökojan och Svärmorskojan, där kan du övernatta gratis.

  Spång i artrika Björnlandet. Foto: Emma Johansson/Lst

  10. Skuleskogen

  I Skuleskogens nationalpark, som ligger cirka 13 mil söder om Umeå, finns en av kustlandets få återstående storskogar. Vandra längst parkens 30 kilometer långa och populära vandringsleder, kolla i de karga hällmarkerna och njut av de rödaktiga klipporna av Nordingrågranit.

  Hitta hit: Ta dig in i parken antigen via Docksta i södra delen eller Näske i norra. Med tåget till Örnsköldsvik för byte till buss mot bland annat Docksta. Från Härnösand till naturum Höga Kusten tar det cirka 50 minuter.

  BoendeUnder perioden 1 maj till 30 september är tältning i nationalparken endast tillåten på anvisade platser och det finns sex övernattningsstugor.

  Skrevan i Skuleskogen. Foto: Michael Engman/Engman

  11. Sonfjället

  Nationalparken ligger centralt i Sveriges högst belägna landskap, Härjedalen. Det är ett fjällmassiv med flera toppar där den högsta är Högfjället med sina 1 278 meter över havet. Det är en de viktigaste platserna för björn men det är inte ofta man får syn på en lurrvig sådan.

  Hitta hit: Det finns många vägar in i Sonfjällets nationalpark. Huvudentrén vid Nyvallen är lätt ta sig till med bil från Hedeviken. 

  Boende: Det är tillåtet att tälta i Sonfjällets nationalpark, men terrängen på kalfjället är oftast alldeles för stenig för en bra tältplats. I omgivande fjällskog är det enklare. Det finns enklare stugor att hyra vid entrén i Nyvallen.

  Magiskt vackert och ett björnfäste! Foto: Anders Good/IBL

  12. Töfsingdalen

  Nationalparken är en av Sveriges minst besökta på grund av den tuffa terrängen i och med ett sammanhängande hav av stenblock, men desto mer spännande för fågel- och djurentusiaster. Dessutom trivs en del andra folkskygga djur här – bland annat björn, järv och kungsörn.

  Hitta hit: Det finns inga andra vägar dit än att ta sig fram med skidor, till fots eller med helikopter. Vanligast är att komma in i parken från sjön Hävlingen och bron över Storån vid Särsjön. Från Grövelsjöns fjällstation i väst är det tretton kilometer vilket tar ungefär två och en halv timme.

  Boende: Inne i nationalparken finns inga rastplatser eller boendemöjligheter. Det är tillåtet att tälta men i speciella zoner.

  Den blygsamma järven. Foto: Ingemar Pettersson/Azote

  13. Hamra

  Nästan halva Hamra nationalpark består av kärr, bäckar, små tjärnar, gungflyn och tallbevuxna holmar. Den stora och orörda myren lockar både fåglar och vandrare. I Svartån finns öring, stensimpa och längs vattendraget kan man se strömstare och utter.

  Hitta hit: Hamra nationalparks ligger i Ljusdals kommun och nås med bil.

  Boende: Det är tillåtet att tälta i Hamra nationalpark, men inte i närheten av entréområdena.

  Ta in myrens värld i Hamra nationalpark. Foto: Marcus Elmerstad/Lst

  14. Fulufjället

  Fulufjällets nationalpark ligger i nordvästra Dalarna och gränsar till Norge. Här kan du besöka Njupeskärs vattenfall, ett av de högsta i Sverige med sina 93 meter, och granen "Old Tjikko" som har ett rotsystem på cirka 9500 års ålder. Lavskrikeleden passar både barnvagnar och rullstolar.

  Hitta hit: Bil som gäller. Följ riksväg 70 norrut från Särna, sväng av mot Mörkret varifrån du följer skyltningen till Fulufjällets nationalpark. Vill du åka kollektivt kan du boka flextrafik från Särna.

  Boende: Tillåtet att tälta överallt utom i zon 4 (området runt Njupeskär, Brottbäckstugan och Gäljån), dessutom finns öppna övernattningsstugor och stugor att hyra.

  Vandra i Fulufjällets nationalpark. Foto: Sebastian Kirppu, Lst

  15. Färnebofjärden

  Oavsett vad man kommer hit för kan man räkna med naturupplevelser av många slag. Här finns en mängd olika miljöer som strandkärr, älvängar, översvämningsmark och gammelskog med ett rikt djurliv. Färnebofjärden röstades 2019 fram till Sveriges bästa turistmål inom kategorin naturreservat, för tredje gången på fyra år.

  Hitta hit: Du tar dig lättast hit med bil eller buss. Från Gävle går buss 49 och från Sandviken buss 47. Kliv av vid Brukshandeln och promenera den sista biten, ca 500 meter.

  Boende: Välj mellan att tälta, nyttja parkens vindskydd eller de fem övernattningsstugor som är öppna för besökare året om.

  I Färnebofjärdens nationalpark finns älg, rådjur, hare och mård. Det skygga lodjuret förekommer också regelbundet. Foto: Shutterstock

  16. Ängsö

  Ängsö nationalpark ligger i Stockholms skärgård, i hjärtat av Roslagen, söder om Norrtälje. Ön består bland annat av ängsmark, hagmark och olika typer av skogar. Här finns också flertalet orkideer, varav de stora bestånden av Adam och Eva är mest välkända.

  Hitta hit: Hit kan du antingen åka med egen båt eller med turbåt. Under vår- och sommartid finns dagligen reguljära båtturer till Ängsö från Strömkajen i Stockholm och från Östanå färjeläge.

  Boende: Här finns inga stugor, men en tältplats finns på anvisad plats på norra delen av Ängsö.

  Skogsglänta på Ängsö. Foto: Mattias Jansson/Lst

  Spana eller bli spanad på av havsörnar. Foto: Henrik Karlsson/Johnér/Rf

  17. Garphyttan

  Hit ska man komma om man vill njuta av blomsterprakt. Nationalparkens miljö består av den gamla gårdstomten och den kvarvarande öppna odlingsmarken. Här finns en mängd olika växter och djur som är typiska för det äldre odlingslandskapets ängsmarker; gullvivor, svinrot och jungfrulin liksom en mängd olika insekter som vildbin och fjärilar.

  Hitta hit: Inga busslinjer passerar parken, så bil är det bästa sättet att ta sig till parken. Från Örebro till Garphyttan tar det cirka 25 minuter.

  Boende: Vill du övernatta kan du tälta i skogen i nära anslutning till parkeringen.

  Ängar, odlingsmark och blomster i Garphyttan. Foto: Kjell Store/Lst

  18. Tyresta

  Tyresta ligger nära Stockholm och är ett populärt naturområde med promenadvänliga leder och stråk, men ändå erbjuder skogarna en känsla av vildmark. Dessa uråldriga skogar är alltmer ovanliga och Tyresta är det största urskogsområdet söder om Dalälven. Söndagen den 1 augusti 1999 utbröt en brand i Tyresta nationalpark och naturreservat som förstörde cirka 10 procent av den sammanlagda markytan.

  Hitta hit: Till huvudentrén Tyresta by samt Nyfors kan du åka med såväl bil som kollektivtrafik från Stockholm (Gullmarsplan/Haninge pendeltågstation).

  Boende: Några få boenden finns för uthyrning en bit utanför nationalparken.

   

  Morgon vid Urskogsstigen. Foto: Nicklas Wijkmark

  19. Tresticklan

  Tresticklans nationalpark ligger i nordvästra Dalsland och är den största väglösa och obebyggda skogstrakten i södra Sverige. Här finns markerade leder att följa mellan härliga sjöar och skogar genom en orörd vildmark.

  Hitta hit: Nationalparken nås enklast från entrén i öster. Vägvisning finns från landsvägen mellan Ed och Nössemark.

  Boende: Eftersom det inte finns några övernattningsstugor är det tält som gäller. Dock finns övernattningsmöjligheter i Bodalsviken/Budalsvika på den norska sidan.

  En perfekt plats för att slå läger med utsikt över sjön. Foto: Kent-Åke Gustavsson

  20. Kosterhavet

  Sveriges enda marina nationalpark. Här finns små holmar och skär där får, getter, kor och hästar betar. I havet finns bland annat ett av Sveriges två kända korallrev. På Nord- och Sydkoster, som inte ingår i nationalparken, kan man vandra, paddla kajak, cykla och bo nära naturen.

  Hitta hit: Ta tåget eller kör bil till Strömstad. Året runt avgår Kosterbåtarna från centrala Strömstad. Eller ta egen båt om du har.

  Boende: I Kosterhavets nationalpark får man tälta högst två dygn på samma plats. Det finns dock undantag. På Syd- och Nordkoster får man bara tälta på anordnade tältplats men det finns gott om boendealternativ.

  Kosterhavet bjuder på såväl nationalpark som semesteröar. Foto: Martin Borg

  21. Djurö

  I insjön Vänern ligger Djurö nationalpark som består av ett trettiotal öar och skär. För att skydda fågellivet är det förbjudet att vistas i delar av parken mellan 1 april och 31 juli. 

  Hitta hit: Egen båt är bäst! I nuläget finns ingen reguljär båttrafik, men tillsynsmannen kan köra ut folk som skall övernatta eller vara i parken över dagen.

  Boende: Två hus finns att hyra. Dessutom kan man tälta, men inte på eller i närheten av Lyckan samt de fågelskyddsområdena under 1 april – 31 juli.

  Djurö nationalpark – en samling härliga öar och skär i Vänern. Foto: Hans Kongbäck/IBL

  22. Tiveden

  Nationalparken i Västergötland bjuder på trolsk, orörd skog med lavtäckta hällar och om somrarna kan man få syn på den sällsynta röda näckrosen. Här finns vandringsleder, sjöar, grottor och stora klippor tillgängliga för äventyrliga aktiviteter. När jordskorpan brast och bildade Vätterns sänka, för många miljoner år sedan, sprack också granitberggrunden sönder. Bland dessa massiva klippblock hittar man därför små sjöarna och myrar.

  Hitta hit: Tivedens nationalpark är svår att nå utan bil. Nationalparken nås enklast med söderifrån från riksväg 49 mellan Karlsborg och Askersund.

  Boende: Man får tälta på Käringaudden och längst ut på Mellannäsudden endast en natt. Det är även tillåtet att övernatta på marken under bar himmel i hela nationalparken, så länge du inte skadar marken 

  Tivedens klippblock – när naturen är som coolast. Foto: Fredrik Wilde/Lst

  23. Gotska Sandön

  Gotska Sandön är belägen i Östersjön cirka 40 kilometer norr om Fårö. Den isolerade ön är charmig och spännande med vidsträckta sandstränder. Ön har varit känd som tillhåll för sjörövare, åtminstone enligt sägen, men idag bor endast personal från länsstyrelsen med anknytning till fyren och turistanläggningen på ön.

  Ta sig hit: Överresan sker med båten m/s Gotska Sandön från Fårösund eller Nynäshamn och tar cirka två timmar.

  Boende: På Lägerplatsen finns stugor och ett enkelt vandrarhem. Dessutom kan man hyra fyrbostäderna med lite bättre standard. Tältning får bara ske inom markerade områden.

  Låt sandkornen hitta in bland tårna på Gotska Sandön. Foto: Kenneth Bengtsson/Johner

  Inåt land är det skog som gäller. Foto: Martin Borg

  24. Norra Kvill

  Norra Kvill är en av Smålands nationalparker och består av vacker urskog. En vandring upp till nationalparkens högsta berg ger en strålande utsikt medan vandringsleden runt nationalparkens två sjöar tar dig förbi härlig skog, näckrosor och vattenklöver. 

  Hitta hit: Norra Kvill ligger en dryg halvtimmes bilfärd från Astrid Lindgrens Värld.

  Boende: Det är inte tillåtet att övernatta i nationalparken, men Vimmerby tätort har ett stort utbud av stugor, vandrarhem och hotell.

  En Sparvuggla i Norra Kvill. Foto: Johner/Matton Collection/Rf

  Ta med barnen till urskogen. Norra Kvill ligger en dryg halvtimmes bilfärd från Astrid Lindgrens Värld. Foto: Sven Persson/IBL

  25. Stora Mosse

  Ibland kallas Stora Mosse för "ett Lappland mitt i Småland" men här är det mycket frodigare och närmast myggfritt vilket ändå är en stor skillnad. Här finns långa vandringsleder som korsar våtmarken. Den längsta är fem kilometer och mitt i parken finns Kävsjön; en känd fågelsjö. Bland annat finns bofasta kungsörnar i nationalparken.

  Hitta hit: Naturum och huvudentrén ligger utmed riksväg 151 mellan Värnamo och Gnosjö, 17 kilometer från Värnamo. Bussinje 201 som går mellan Värnamo och Gislaved stannar vid huvudentrén. Läs mer här!

  Boende: I nationalparken får du endast tälta på anvisade platser. I de gamla gårdshusen Lövö och Svänö driver STF ett vandrarhem.

  Det gäller att hålla tungan rätt i mun på vissa delar genom Stora Mosse. Foto: Shutterstock

  Barnvänligt och vackert. Foto: Martin Fransson:

  26. Blå Jungfrun

  Ön är en av Sveriges mest sägenomspunna platser och är kanske mest känt för sitt ursprungliga namn är Blaakulla. Inlandsisen har gett ön sina karaktäristiska släta berghällar av röd granit och jättegrytor, men här finns också grottor och en lummig örtrik ädellövskog.

  Hitta hit: En turbåt från Oskarshamn och från Byxelkrok på Öland går dagligen under sommaren med start i början av juni och hela augusti ut. Det går även att besöka ön med egen båt.

  Boende: Övernattning är endast tillåten i vindskydden vid Sikhamn, tältning är förbjuden.

  Isolerade Blå Jungfrun mitt i norra Kalmarsund. Foto: Malcolm Hanes Johner/Lst

  27. Åsnen

  Åsnens nationalpark består 75 procent av av vatten. Här finns en så kallad insjöskärgård med ett hundratal stora öar till små skär och omkringliggande bokskog där man kan uppleva ett rikt växt- och djurliv.

  Hitta hit: Vid huvudentrén i Sunnabron finns bland annat parkering, toaletter och eldplatser. Dessutom utgår fyra av nationalparkens vandringsleder härifrån. Närliggande orter är Växjö, Tingsryd, Alvesta och Älmhult.

  Boende: På Utsiktens övernattningsplats är det tillåtet att övernatta. Där finns ett vindskydd med god tillgänglighet och en mindre plats för tält (ca tre – fyra tält).

  En insjöskärgård är ju inte så vanligt att höra talas om. Foto: Bergslagsbild AB/Lst

  28. Söderåsen

  Den skånska nationalparken Söderåsen bildades 2001 och är ett av norra Europas största sammanhängande lövskogsområden. Här finns en unik flora och fauna med hundratals rödlistade arter. Hjärtat i Söderåsen är den djupa sprickdalen Skäralid som skär sig åtta kilometer in i nationalparken.

  Hitta hit: Söderåsens nationalpark ligger fyra mil öster om Helsingborg i Skåne. Man kan ta buss 518, går mellan Stehag och Klippan, med stopp vid båda entréerna och på flera ställen längs nationalparksgränsen.

  Boende: Det går bra att övernatta i nationalparkens raststugor eller tälta bredvid. STF:s vandrarhem Skäralid ligger nära parken.

  Soluppgång över Kopparhatten. Foto: Johner Matton Collection

  29. Dalby Söderskog

  Sveriges minsta nationalpark är belägen utanför tätorten Dalby, öster om Lund. Här är den blomstrande växligheten helt otrolig, särskilt på våren då marken täcks av vitsippor, gulsippor, hålnunneört, smånunneört och sloknunneört. Bökebackeslingan är en 600 meter lång vandringsstig som är framkomlig med rullstol eller barnvagn. 

  Hitta hit: Parkeringen nås via en avfart från väg 102 mellan Lund och Dalby. Närmaste busshållplats är Dalby Söderskog vid parkeringsplatsen. Se Skånetrafikens hemsida för tidtabeller.

  Boende: Det finns inga övernattningsmöjligheter och det är förbjudet att tälta.

  Blomsterprakt i Dalby Söderskog. Foto: Peter Johnsen/Skånska bilder,

  30. Stenshuvud

  Nationalparken på Österlen nära Kivik i Skåne är med sina 400 hektar en av landets minsta nationalparker, men trots det besöks parken årligen av hundratusentals besökare. Passa på att bada och sola på den härliga stranden eller promenera genom skogen upp för berget Stenshuvud för utsikt över Hanöbukten.

  Hitta hit: Har du inte tillgång till bil, kan du åka Skåneexpressen nr 3 från Kristianstad eller Simrishamn. Det är ungefär tre kilometer att gå från hållplatsen "Mellby skola".

  Boende: I nationalparken finns en tältplats i norra delen av nationalparken. 

  Stenshuvud strand – visst blir man frestad att få sand mellan tårna. Foto: Anders Good/IBL

  Kungsleden

  Kungsleden går genom fyra nationalparker; Abisko, Stora Sjöfallet, Sarek och Pieljekaise. Utmed hela leden pågår renskötsel som kräver att du som vandrar visar hänsyn. Leden är väl markerad och broar finns utplacerade där det annars skulle vara svårt att ta sig över de strida vattendragen.

  STF har inte mindre än 16 fjällstugor längs Kungsleden. Stugorna ligger på avstånd mellan 10 till 20 kilometer. Mellan Kvikkjokk och Ammarnäs finns det inga STF stugor, men det erbjuds annat boende i begränsad omfattning.

  Källa: Svenska turistföreningen

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!