• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 14 smultronställen på Gotland bortom turiststråken

  Kan Gotland vara Sveriges somrigaste resmål? Jonas Henningsson, som skrivit flera böcker om ön, tipsar om platserna du inte får missa vid nästa besök!

  14 smultronställen på Gotland bortom turiststråken
  Vi tipsar om 14 favoriter på Gotland bortom turiststråken. Foto: GettyImages

  Ridtur på Sudret

  Gotland är en verkligen en hästö, och rid­gårdarna är många. Storsudret längst ner i söder är vår favoritdel av ön, det är verkligen den vilda, vackra delen av Gotland. Och många missar att utforska de här delarna av ön vilket bara är skönt. Då får man gårdsbutiker, vingårdar, vintagelador och små kaféer lite mer för sig själv.

  Ett sätt att utforska de här delarna av ön är från hästryggen. Att följa strandlinjen och sandbankerna, utforska skogarna och den vilda naturen uppifrån sadeln är svårslaget. Hallvide Islandshästgård är en av de arrangörer som erbjuder allt från timslånga turer till tvådagarsutflykter. 

  Gamle Hamn

  Naturreservatet Gamle hamn är en av mina favoritplatser på den västra sidan av Fårö. Det är alltid lugnare där än vid Digerhuvud och Langhammars raukområden lite längre bort. Men de ståtliga raukarna ute i vattnet här är verkligen fina. Främst Kaffepannan, Sankt Oles port eller Hunden som den hundliknande rauken kallas.

  På klapperstensstranden finns ett femtontal gravar, sannolikt från vikingatiden. Missa inte ruinerna som ligger i strandskogen en bit in från vattnet. Det är resterna av en kyrka som brukar kallas Sankt Olofs kyrka och brukar sättas i samband med Olof den heliges besök på Gotland i början av 1000-talet.  

  Gamle hamn på Gotland

  Ståtliga raukar i havet vid Gamle Hamn. Foto: GettyImages

  Vandra på Närsholmen

  Många liknar naturen på Närsholmen vid Afrikas savann. Ingenstans på Gotland är naturen lika majestätisk som här. Förvånansvärt få tar sig ändå tiden att komma hit. Till denna halvö kan man åka året om. Alla säsonger har sin charm. Karg och vindpinad vintertid, vackert solig och blommig under våren då blåelden lyser upp ängsmarken, eller regnruskig i november. När du åker hit ska du ta sikte på fyren, därifrån kan du traska runt i timmar längs havet.

  Café Maffen

  Många hastar igenom Fårösund på sin väg mot Fårö. Det är synd, för bland annat missar de Maffen, som är ett härligt kafé med så där skönt loj stämning att man alltid fastnar lite för länge. Här sitter många stammisar som gör att man som besökare känner sig som hemma på en gång. Allra mest gillar jag de grillade mackorna som är perfekt komponerade. 

  • Fårövägen 9

  Bistro Albatross

  Förutom majestätiska raukområden och finfina stränder har Fårö en handfull sommaröppna restauranger. Min favorit, Bistro Albatross, är ett stycke fransk finessbistro i en gammal lada alldeles vid vattnet. Om somrarna basar franske kocken Vincent Dudragne över grytorna, han liksom största delen av gänget som jobbar här är sommargotlänningar. Till vardags arbetar han i English Harbour på Antigua i Västindien. Men Fårö är minst lika exotiskt, hävdar Vincent, och han har ju helt rätt. Alnäsaviken är vykortsfint med sin naturliga lilla hamn, med småbodar och enbuskar ner mot vattnet, och ljuset är speciellt här precis som på resten av Fårö. Vill du stanna längre hyr man också ut rum på Slow Train Bed and Breakfast på gården. 

  • Fårö Friggars 1119
  Bistro Albatross på Fårö

  Vincent Dudragne basar över Bistro Albatross under sommarmånaderna. Foto: Linda Gren

  Barlingbo Bryggeri

  Är du i Visby ska du inte missa att ta en sväng förbi Barlingbo Bryggeri, som är inhyst i gamla stallbyggnader alldeles vid ringmuren. Bryggeriet har guidade rundvisningar och efter det kan du slå dig ner på Bryggeriet Mat & Malt, restaurangen som delar lokaler med bryggeriet, och följa öltillverkningen från första parkett samtidigt som du provar nya brygder. Färskare finöl går ej att få. 

  • Artillerigatan 9
  Öl från Barlingbo Bryggeri i Visby

  Riktigt bra öl hittar du på Barlingbo Bryggeri i Visby. Foto: Linda Gren

  Norsta Auren – Bästa stranden

  Det finns få stränder på Fårö som jag tycker så mycket om som Norsta Auren. Som tur är har ganska få upptäckt den, här är nämligen lugnare än på Fårös övriga stränder. Här möts man av mjukt finkornig sand, härligt vatten och en skönt avkopplad stämning. Sista biten från vägen får du promenera genom strandnära skog. När du är här ska du heller inte missa Fårö Fyr i närheten. 

  Norsta Auren strand på Fårö

  Nästan som medelhavet. Foto: GettyImages

  Hemlig strand på Kyllaj

  Viker man av från väg 148 i Lärbro och följer skyltarna mot Hellvi kommer man snart ut till Kyllaj. Stranden du möter här är finkornig och långgrund, och vattnet är omöjligt klart. Barnen älskar att bada här, och miljön med det lilla fiskeläget är så genuint gotländsk den kan bli.

  Platsen är spännande även när man sliter sig från badandet. Raukar, gamla kalkbrott och en säregen miljö fascinerar både barn och vuxna. Kyllaj är lite av en doldis, hit hittar inte horderna av besökare, men jag delar gärna med mig av den här lilla hemligheten ändå. 

  Kyllaj på Gotland

  En strand som många missar vid Kyllaj. Foto: Linda Gren

  Elsies Café

  Kutens Bensin är ett legendariskt ställe som inte bara gör sensationellt goda galetter i americana-miljö på Crêperie Tati (som ligger tvärs över gården). Här finns också ett charmigt bed and breakfast som taget ur en annan, lite mjukare och sagoaktigare värld. Allt är vintage – ut i minsta detalj. Frukosten är urbra och så fint presenterad att man knappt vill börja äta. Det går bra att besöka Elsies Café även om man inte stannar över natten. Elsies har helgöppet året runt och helöppet under sommarsäsongen. 

  • Fårö Friggars 1160, Fårö. 
  Elise's café på Gotland

  Mysigt värre på Elsies Café på Fårö. Foto: Elsies Café

  Husrygg naturreservat

  Ett måste på Sudret är naturreservatet Husrygg. Det löper ungefär tre kilometer längs kustklinten som startar vid Hoburgen och går norrut. Bäst är att följa klinten uppe på platån, här är utsikten som bäst. Ganska ofta får man sällskap av lamm. Men glöm inte bort att spana på marken också, i Husrygg är den annars så svårfångade våradonisen vanlig. Våradonis är en stäppväxt som hör hemma i Sydosteuropa och i Asien. I Sverige hittar man den bara på Öland och Gotland. På ön är det bara just här nere på sydvästra delen och ute på Stora Karlsö du kan stöta på den, om du har tur och är lite envis.

  Naturreservatet Husrygg på Gotland

  Hälsa på hos lammen i naturreservatet Husrygg. Foto: Linda Gren

  Vandra genom Hall-Hangvar

  I socknarna Hall och Hangvar i nordväst ligger Gotlands största naturreservat. Snör på dig vandringskängorna och börja utforska Hall-Hangvar en liten bit norr om Ireviken för att så följa kusten upp till Sigsarvestrand och Kappelshamnsviken. Vandra längs ängsmarkerna och den spektakulära klintkusten. Nordväst om Häftingsgårdarna i Hangvar ligger Häftingsklint. Den skjuter över trettio meter upp ur havet, och längst upp på klinten tronar en fornborg som var del av försvaret av ön. Utsikten är enastående. Häftigt var ordet! 

  Lickershamn och Jungfrun

  Gotlands högsta rauk hittar du på en brant kustklint i naturreservatet Jungfrun i Lickershamn några mil norr om Visby. Jungfrun når tolv meter över den platå den står på – och 26 meter över havet. I närheten av Jungfrun finns även ett raukområde på land. Fiskeläget Lickershamn är ett bra utflyktsmål även utan Jungfrun. Ta ett dopp på den urfina stranden eller ät en bit mat på restaurangen.

  Favoritbyn Hamra

  Lilla Hamra är en av mina favoritbyar på Gotland. Anledningen är Hamra Krog och krukmakeri och krukmakeri, som är en egen liten franskdoftande värld. Krukmakeriet håller drejkurser och krogen fokuserar på mötet mellan gotländska råvaror och fransk finess. Lunchen stänger först halv fem, så det finns gott om tid att prova deras fina salade Bayonne, krispsallad och romansallad med belugalinser, vinägrett, rödlök, bayonneskinka, rödbetor, chèvre, valnötter och honung.

  Är du här vid middagstid kan jag rekommendera deras provensalska lammgryta. Hamra Krog har också en liten disk där man säljer oliv­oljor, cider och annat gott. 

  • Hamra Skogs 127
  Krukmakeri i Hamra på Gotland

  Drejkurser på Hamra krog och krukmakeri. Foto: Linda Gren

  Stenkusten

  Stenkusten kallas kuststräckan mellan Bläse och Ar på norra Gotland. En knappt milslång, mycket gropig enkel väg slingrar sig utmed kusten. Den är såväl tidskrävande som tålamodsprövande, men låt dig inte avskräckas – belöningen är stor. Stenkusten gör skäl för sitt namn och erbjuder fina vyer över lugna, karga klapperstensstränder mot öppet hav.  Här blåser det alltid, även när det är vindstilla, så se till att ha med ordentliga kläder! 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!