Annons
Annons
Vagabonds redaktion listar sina favoriter över Sveriges bästa öar. Foto: GettyImages

Vagabonds redaktion listar sina favoriter över Sveriges bästa öar. Foto: GettyImages

Restips

Sveriges bästa öar – redaktionen korar sina 20 favoriter

Karga kobbar, sandiga utposter och skogiga skär. Klippor, stränder, bryggor och båthus. Vi älskar öar. Både långt borta och nära hemmavid. Här är våra svenska favoritöar!

Text: Redaktionen • 2020-10-24 Uppdaterad 2024-03-21

1. Gotska Sandön, Gotland

Sveriges mest förföriska stränder gömmer sig långt ute i Östersjön. Gotska Sandön tillhör både rikets mest isolerade utposter och Europas äldsta nationalparker. Bilar, bofasta och affärer saknas. Ta med all mat. Övernatta i fyrvaktarbostad eller på vandrarhem och njut av friheten på milsvida sandstränder. Från Säluddens gömsle kikar du på säl. På Bredasandsudde byter ön till och med dagligen utseende när vågorna sköljer upp sand som modellerar om stränderna.

Sveriges bästa öar – redaktionen korar sina 20 favoriter
Gillar du oändliga, paradisiska stränder får du ditt lystmäte på Gotska sandön. Foto: Kenneth Bengtsson/Johner

2. Norrbyskär, Västerbotten

Ett mönstersamhälle för arbetare. Så kan man beskriva Norrbyskär där timret från de norrländs­ka skogarna sågades till under ett halvt sekel. På ön styrde och ställde skogsbolaget Mo och Domsjö. Men med omsorg: redan i början av 1900-talet hade de vita trävillorna för arbetare elektrisk belysning (en lyx på den tiden) och dessutom åtta fåror upplöjt potatisland, gratis ved och fri tillgång till tvättstuga och badhus.

Sov över på Norrbyskärs Wärdshus, ät sågverksbuffén med västerbottniska specialiteter i museirestaurangen och promenera runt och fascineras av en 125 år gammal dröm om det goda fabrikssamhället.

Sveriges bästa öar – redaktionen korar sina 20 favoriter
Norrbyskärs vackra träkåkar för tankarna till amerikanska Louisiana. Foto: Norrbyskärs museum

3. Prästgrundet, Hälsingland

Urgammalt fiskeläge som från långt håll inte ser mycket ut för världen. Men så snart man glider genom det trånga inloppet öppnar sig en vacker naturhamn, eller lagun, med bryggor och röda sjöbodar. Den yttersta ön i Söderhamns skärgård hette en gång i tiden Snorsnoa, men fick sitt nuvarande namn efter en präst som sägs ha förlist och begravts här.

Vandra till fyren belägen på en vacker rullstensås och utforska den mytomspunna stenlabyrinten som sägs ha anlagts av pilgrimer på väg till Nidarosdomen i Trondheim. Besöker du fiskarkapellet hittar du Ingrid Bergmans autograf från när hon som 19-åring här spelade in filmen Bränningar. Ön saknar vandrarhem eller annan logi, men fråga sommargästerna efter bästa stället att tälta på. Här finns heller ingen restaurang – ta med dig egen mat eller åk tillbaka till Skärså på fastlandet för en middag på populära Albertina.

Läs mer: 17 anledningar att besöka härliga Hälsingland

4. Landsort, Stockholm

För dig som attraheras av ensliga och vindpinade utposter borde detta vara ett givet ställe att sätta upp på önskelistan. Den långsmala ön heter egentligen Öja, men eftersom fyren och lotsstationen alltid hetat Landsort har det blivit den gängse benämningen. Fyren är för övrigt Sveriges äldsta och frekvent förekommande i radions sjörapporter. Hela ön skyddas som ett naturreservat och bland de släta klipporna känner man sig ibland närmare Bohuslän och Västkusten än Stockholms skärgård. Här finns ett vandrarhem bredvid fyren och ett udda boende i det gamla lotstornet.

Sveriges bästa öar – redaktionen korar sina 20 favoriter
Landsort stoltserar med Sveriges äldsta fyr. Foto: GettyImages

5. Norröra, Stockholm

Saltkråkan på riktigt. Ja, det var ju här och på systerön Söderöra som stora delar av Astrid Lindgrens filmer om Tjorven, Pelle och Båtsman spelades in. De första invånarna under medeltiden tros ha kommit över havet från Baltikum. Och 1719 tog sig ryssarna iland på ön och brände ner det mesta (precis som på Utö). Att det bott folk länge här minner Norröras äldsta hus om. Som Saltkråkans Snickargård som flyttades hit från grannön Svartlöga i början av 1800-talet, det tvåhundra år gamla båtmanstorpet och missionshuset från förra sekelskiftet. Vad som ligger ön i fatet är att det inte finns pensionat­ eller vandrarhem. Det saknas också krog, kafé och affär. Kaffeförsäljning pågår endast sporadiskt vid ångbåtsbryggan. Kort sagt: Packa fikakorg och sök upp en egen klippa eller leta dig fram till sandstranden. På somrarna kan du gå en guidad tur och få veta var farbror Melker trillade i vattnet och var det störande getingboet satt.

Sveriges bästa öar – redaktionen korar sina 20 favoriter
Snickargården – Norröras äldsta hus! Foto: Visit Roslagen
Sveriges bästa öar – redaktionen korar sina 20 favoriter
Här finns ingen krog, kafé och affär. affeförsÙ�ljning pågår endast sporadiskt vid ångbåtsbryggan. Foto: Visit Roslagen

6. Finnhamn, Stockholm

Finnhamn är samlingsnamnet för de tre småöarna Stora Jolpan, Idholmen och Lilla Jolpan (sammanbundna med gångbroar). 1915 byggde Wilhelm Rönström, handelsman i kol och koks, ett sommarnöje för att kunna njuta av avskildheten. Men 1943 ändrades det. Då köpte Stockholm stad hela ön och gjorde den tillgänglig för alla. Sedan 1998 förvaltar Skärgårdsstiftelsen.

Kokshandlarens sommarnöje med snickarglädje och solig terrass är idag vandrarhem med miljondollarutsikt. Här finns också stugor att hyra och en bryggbastu att låna. Vid ångbåtsbryggan ligger bryggkrogen med takbaren för solnedgångsdrinken. På Idholmen finns ett Kravjordbruk med gårdsbutik där du kan köpa färska ägg, perfekt för dig som bor med självhushåll. Kan du inte sitta still finns roddbåt, havskajak och SUP att hyra, liksom en höghöjdsbana bland träden att klänga i.

7. Haparanda Sandskär, Norrbotten

Den svenska övärlden slutar inte i Roslagen. Längs hela Norrlandskusten löser skärgårdarna av varandra. En av alla pärlorna du hittar i norr är Haparanda Sandskär, ett naturreservat som består av två öar. De långa sandiga dynerna påminner om Jylland och Skagen, men vi befinner oss bara ett stenkast från finska gränsen. Vill du stanna över natten finns stugor att hyra och även möjligheter att tälta. En vedeldad bastu finns att låna.

Sveriges bästa öar – redaktionen korar sina 20 favoriter
Levande krogliv på Finnhamn. Foto: finnhamn.se

8. Sandhamn, Stockholm

Överklassprättar i segelkläder som pimplar bubbel i solen med kungabarnen. Så ser imagen ut. Men låt dig inte avskräckas! Hamnpromenaden och den tätt byggda byn med slingrande gränder är en historisk kustpärla. Till skillnad från andra öar i Stockholms skärgård finns här flera kaféer, restauranger och hotell. Som gjort för besök av andra än dem med egen sommarstuga.

Seglarhotellet med bar och restaurang och spa håller öppet året runt (ön är vacker också i vinterskrud). Missa heller inte bageriet i byn och stranden på andra sidan Sandön (som ön egentligen heter, Sandhamn är samhället). Stranden heter lustigt nog Trouville efter en badort på den franska Atlantkusten som den renommésnyltar på. Vill du ha spänning i gränderna packar du ner en av Viveca Stens deckare om morden i Sandhamn.

Läs mer: 5 underskattade öar i Stockholms skärgård

Sveriges bästa öar – redaktionen korar sina 20 favoriter
Sandhamn – inte bara för skärgårdsstekare. Foto: Magnus Nilsson

9. Fårö, Gotland

Otaliga är de socialdemokratiska toppolitiker som semestrat här, inklusive Olof Palme och Tomas Bodström. Och så har vi ju Ingmar Bergman som upptäckte ön när han spelade in filmen Såsom i en spegel 1961 – och förärade Fårö sin regelbundna närvaro sedan han byggt hus, skrivarstuga och privat biograf.

Kargheten med stenrösen, hedmarker, martallar, raukar och kalksten är magnifik. Som i en annan värld. Långgrunda Sudersand gör att tankarna far åt Karibien. Vill du ha social distans styr du mot de glesare befolkade stränderna Ekeviken och Norsta Auren.

Underbart är att picknicka i solnedgången vid Digerhuvud eller Langhammars, två av raukområdena. Gillar du rostiga bilar, 50-tal och rock’n’roll får du inte missa Kutens bensin med Creperie Tati. Föredrar du att äta middag med storslagen solnedgång kan du lyxa till det på Lauters Bar och Kök långt ute på den karga heden.

10. Stora Karlsö, Gotland

Det är något väldigt speciellt med denna lilla ö utanför Gotlands västkust med den lilla fyren och de branta kalkstensklipporna där tusentals sjöfåglar häckar. De flesta åker hit över dagen, men det finns möjlighet att övernatta. Eftersom det är ett naturreservat är turismen reglerad, det är bara möjligt att ta färja hit under sommarmånaderna. I färjebiljetten ingår en guidad tur på ön. Det går även bra att ta sig hit med egen båt, men kolla först så det inte är fullt – hamnen har en maxgräns på 65 personer.

Läs mer: 14 smultronställen på Gotland bortom turiststråken

Sveriges bästa öar – redaktionen korar sina 20 favoriter
Perfekt dagstur till naturreservat. Foto: Stora Karlsö

11. Huvudskär, Stockholm

Lena klippor, vilda vågor och en obruten havshorisont. Huvudskär, som August Strindberg skrivit om i I havsbandet, är en av de vackraste platserna i Stockholms södra ytterskärgård. Genom åren har den befolkats av tulltjänstemän, lotsar, fiskare och fyrvaktare. Idag är ön en reklamfilmsidyll och en av få platser i yttersta havsbandet som går att besöka utan egen båt.

Över 200 öar, kobbar och skär utgör Huvudskärs naturreservat. Den mest besökta ön är Ålandsskär där små röda fiskebodar ligger utströsslade på klipphällarna. Checka in på vandrarhemmet i Tullhuset. Låna någon av de tre roddbåtarna för en skön dagsutflykt, bada naken från klipporna, vandra till fyren Huvudskär och spana efter sälkolonier på kobbar och havsörnar i skyn.

Sveriges bästa öar – redaktionen korar sina 20 favoriter
Sol, vind & vatten. Huvudskär är en av de vackraste platserna i Stockholms skärgård. Foto: Unsplash

12. Ven, Skåne

En given dagsutflykt på den skånska västkusten är att cykla runt ön Ven. En bit uppför backen precis när du kliver av färjan hittar du en stor cykeluthyrare. Här finns cyklar som passar alla åldrar och cykelkärror där de minsta barnen kan spännas fast (även bra för att lasta ryggsäckar med mera). Cykelturen går genom pastorala jordbruksbygder med rapsfält och alléer. Från de höga klipporna har man fantastisk utsikt över havet. Bland sevärdheterna finns vetenskapsmannen Tycho Brahes observatorium och ett whiskydestilleri, Spirit of Hven, som även erbju­der rum för övernattning.

13. Utö, Stockholm

Massor av klippor och några fantastiska sandstränder. Dessutom värdshus, stuguthyrning, krogar, bageri (med den patenterade Utölimpan), vandrarhem, kaféer och en spännande kulturhistoria som går tillbaka ända till medeltiden och bjuder på bland annat gruvdrift och rysshärjningar (ryska soldaters terror mot svenska Östersjökusten 1719–21).

Utö är som Sverige av igår. En slingrande grusväg med minimalt med trafik och trähus som minner om förra sekelskiftets bad- och rekreationskultur. Vandrarhemmet är inrymt i en arkitektonisk pärla från 1800-talet med grym havsutsikt. Traska tvärs över ön förbi gruvschakten till din egen picknick­klippa eller hyr cykel och trampa söderut till Ålö brygga eller Ålö stora sand.

Sveriges bästa öar – redaktionen korar sina 20 favoriter
Passa på att cykla på Ven i Skåne. Foto: GettyImages

14. Marstrand, Bohuslän

Ängar, klippor och stränder i all ära, man vill ju ha sig en bit mat serverad också. Och gärna hitta någonstans att checka in för övernattning. Marstrand, Västkustens motsvarighet till Sandhamn, har allt det.

En tät trähusstad med en rik historia som bäst manifesteras av Karlstens fästning från 1600-­talet. Hundra år senare blev ön frihamn, vilket betydde självstyre med religionsfrihet, frihet från skråtvång och fri invandring. Och i slutet av 1800-talet blev Marstrand en av Sveriges populäraste badorter tack vare den status som Oscar II:s årliga besök skänkte. Här finns ett ståtligt Grand Hotel från 1892 och flera andra pensionat, b&b och vandrarhem. Många schysta krogar och kaféer. Klippbad är det som gäller.

Sveriges bästa öar – redaktionen korar sina 20 favoriter

15. Kosteröarna, Bohuslän

Bohuslänska Koster består av Nord- och Sydkoster som skiljs åt av ett smalt sund. Runt om vimlar det av holmar och skär utströdda som strössel på en redan maxad glass. För glassigt värre är det med de pittoreska sjöbodarna, klipporna, restaurangerna och aktiviteterna.

Ta dig an Sydön på cykel eller hyr kajak. Och följ med på en guidad tur i Kosterhavets nationalpark, Sveriges hittills enda marina nationalpark. Här finns härliga sandstränder och undangömda små vikar. I permakulturinspirerade Kosters Trädgårdar är det alltid säsongens råvaror som gäller i restaurangen, där de också bullar upp med fika. Innan du tar dig över sundet till Nordkoster är det värt att ta omvägen förbi Ateljé Lövås.

De fyra kilometerna runt Nordkoster vandrar du på någon timme. Slå dig sedan ner på Kosterhavets Ekobod med ett glas naturvin för att smälta intrycken. Bra boende i Reservatets Ekostugor på Nordkoster.

Sveriges bästa öar – redaktionen korar sina 20 favoriter
Tälta på Kosteröarna, Bohuslän. Foto: Lukasz Warzecha/vastsverige.com

16. Dyrön, Tjörns kommun

Vandringsleder, gästhamnar, vilda får och en populär bastu. Bilfria Dyrön har endast 200 bofasta men får nytt liv under sommarhalv­året, då sommargäster kommer, restauranger och gallerier öppnar och konserter arrangeras. Vandra den fem kilometer långa Dyröleden, som förutom bästa utsikt över Marstrandfjorden och Carlstens fästning kantas av informativa skyltar om öns historia. Stanna för lunch på Trålverket i Nordhamnen, meta krabbor på klipphällarna, spana efter de vilda mufflonfåren och boka den idylliskt belägna bastun som ägs av Dyröns samhällsförening.

Missa heller inte de lokala konstgallerierna, silversmeden och den öppna scenen med livemusik. Ica-butiken bakar pizzor och Linas Brygga serverar rökt makrill, räkor och frasiga fish & chips med hemgjorda såser.

Sveriges bästa öar – redaktionen korar sina 20 favoriter
Ta det lugnt på Dyrön. Foto: Katja Ragnstam/vastsverige.com

17. Gullholmen, Bohuslän

Gullholmens bebyggelse tycks sluta sig mot Västerhavets vindar på samma sätt som rastande flyttfåglar trycker sig intill varandra på ett litet skär. Kanske känner du igen fiskelägets kompakta väv av röda fiskestugor, bryggor och gränder från den Guldbaggebelönade filmen Underbara älskade från 2006. Kika in i Skepparhuset från 1893 och du stiger rakt in i sekelskiftet. Övernatta i Gullholmsbadens stugor och njut av halstrad torskrygg på restaurang Skottarn. Tvillingön Hermanö bjuder på blomsterrika vandringar mot vidsträckta ljunghedar, öppen rymd och sköna klippbad vid Hermanö huvud. Öarna är lika vackra vinter som sommar.

Sveriges bästa öar – redaktionen korar sina 20 favoriter
Brusande hav kring klipporna på Gullholmen. Foto: Roger Borgelid/vastsverige.com

18. Blå Jungfrun, Småland

Som en mörk kupol stiger ön ur havet. Till Blåkulla red häxorna för orgier med Satan. Att uttala namnet ansågs så farligt att det byttes till Blå Jungfrun. Trots det har öns magiska skimmer fortsatt locka besökare. Res hit på dagstur eller övernatta i vindskydd. Nationalparken bjuder på ett unikt möte mellan hårt och mjukt. Vandringsleder upptäcker grottor och inlands­isens utsvarvade jättegrytor men når också klapperstenstränder och öns hjässa med vidsträckt utsikt. Mat saknas på ön, så ta med en fikakorg.

Läs mer: Sveriges fantastiska nationalparker från norr till söder

Sveriges bästa öar – redaktionen korar sina 20 favoriter
Blå Jungfrun är en av Sveriges mest sägenomspunna platser och är kanske mest känt för sitt ursprungliga namn är Blaakulla. Foto: Malcolm Hanes/Johner

19. Hanö, Blekinge

Under 1800-talets Napoleonkrig använde brittiska flottan Hanö som Östersjöbas. Sedan dess har den lilla ön inte gjort mycket mer väsen av sig än vad som hörs i sjörapporten. Faluröda träkåkar och blommande äppelträd följer hamnbyn, som är stor nog att rymma en sommaröppen restaurang. Övernatta på Hanö vandrarhem och traska mot fyren som står på tå 60 meter över havet. Vid Vindhalla väntar bad från mjuka klipphällar. Djungelsnårig avenbok fyller ut naturreservatet tillsammans med dovhjort, nattviol och ängsnejlika.

20. Hallands Väderö, Skåne

Låt dig inte luras av kartorna. Hallands Väderö tycks inte större än en joggingrunda för folk i övre medelåldern. Ändå är ön slösaktigt generös. Sett till ytan är den biologiska mångfalden bland de största i Sverige. Medeltemperaturen placerar sig också i nationell topp. Dessutom väntar både mjuka sandstränder, badvänliga klippor och sensationellt klart vatten. Res hit för dagen eller boka boende i Skogvaktargården. Vandra mot djungelgrönska med liljor och kaprifol. Eller följ med på båtsafari. Grafiskt perfekta sillgrisslor delar skär med över tusen sälar. Med tur ser du också tumlare.

Sveriges bästa öar – redaktionen korar sina 20 favoriter
Magisk solnedgång över Hanö i Blekinge. Foto: André Julinder

Sveriges fantastiska nationalparker från norr till söder

12 svenska hotell vi drömmer om att bo på

Världens bästa öar – vi korar våra 25 favoriter


Text: Redaktionen • 2020-10-24
RestipsSverigeDjur & naturListorRedaktionens favoriter

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen