• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Höst i Sverige: 11 äventyr från norr till söder

  Känner du dig instängd? Dags för en höstweekend! Vi listar 11 svenska upplevelser att avnjuta innan snön faller men medan höstlöven ännu glöder. Vandra, ät gott, spana efter varg och norrsken.

  Höst i Sverige: 11 äventyr från norr till söder
  Det finns en mängd äventyr och upplevelser i Sverige under hösten – såväl inne som ute, matiga och kulturella! Foto: Kiviks musteri/Patrik Carlberg

  Njut i svampskogen

  Hälsingland och Västmanland

  Höst är liktydigt med svampplockning. Ett alternativ för alla som brukar satsa på det tuffa svamprallyt i skogarna i storstädernas närhet: dra till Kungsgården Långvind på Hälsingekusten. Här finns höstliga weekendpaket med guidad svampplockning. Eftersom gården ligger i gammal järnbruksmiljö med anor från stormaktstiden ingår förutom svampexkursionen en guidad vandring i bygden.

  Och skulle det vara fullt där – testa Ulvsbomuren i Västmanland som ordnar tvådagars guidade svampplockningsutflykter. Du bor på gården strax utanför Ramnäs och i paketet ingår föreläsningar om trakten och trerätters viltmiddag.

  Thailand i Utanede

  Jämtland

  Sugen på Thailand? Den längtan är lätt att stilla. Ta dig bara till Sveriges mitt! Thailändska paviljongen i jämtländska Utanede i Ragunda kommun byggdes för 22 år sedan till minne av kung Chulalongkorns norrländska resa i början av 1900-talet. Här, tusen mil från Thailand, reser sig idag världens enda kungliga thailändska paviljongen utanför moderlandet. De exotiska guldiga spirorna till minne av kungabesöket är en sagolik syn ibland de skira björkträden. Här finns en bronsstaty av kung Chulalongkorn, målningar av thailändska konstnärer och en film som visar Thailands tillkomst.

  När du sett dig mätt på grannlåten kan du låna en av de thailändska kanoterna och paddla i den intilliggande näckrosdammen eller köra till Döda fallet, en före detta fors som idag är en torrlagd älvfåra av Indalsälven – ett resultatet av att en man som kallas Vild-Hussen i slutet av 1700-talet ändrade älvens lopp för att timret inte skulle knäckas i forsen. Det är mäktigt att promenera på spänger och gångar i en fors utan vatten.

  Thailändska paviljongen i Utanede. Foto: Roger Strandberg

  Sugen på att få lite Thailand-feeling i Sverige? Utanede fixar kicken. Foto: Roger Strandberg

  Åk skidor i oktober

  Härjedalen

  Det blev ju ingen vårskidåkning 2020. Trots rekordmycket vårsnö i fjällen och strålande sol. Vi vet alla varför. Men satsa då istället på tidig höstskidåkning. I Bruksvallarna brukar man starta säsongen för längdskidor extra tidigt: redan i mitten av oktober, ett par månader före alla andra.

  Att längdspåren kan öppna så tidigt beror på att man helt enkelt sparar snö från våren, allt för att kunna lägga ut och preparera sex kilometer spår. Bland annat brukar man öppna i Funäsfjällens Mittåkläppsspår som bjuder på häftiga högfjällsupplevelser. Självklart visar man hänsyn till renarna som under hösten börjar vandra ner från fjället till vinterbetet. 

  Håll dig uppdaterad om när man öppnar i höst på bruksvallarna.se.

  Åka skidor i Härjedalen Foto: Jocke Lagercrantz

  Åk skidor i Härjedalen! Foto: Jocke Lagercrantz

  Kräftor i Hunnebostrand

  Bohuslän

  Följ med yrkesfiskare för att fånga havskräftor, som till skillnad från hummerfisket sker under hela året. Dessutom utövas kräftfisket småskaligt och hållbart med burar och tinor. Under båtturen får du veta allt om den marina kräftans liv. Turen, som utgår från bryggan i Hunnebostrand, avslutas med smakprov av nykokta havskräftor och senare på kvällen trerättersmiddag med fisk och skaldjur.

  Efter fisket väntar promenad på Ramsvikslandet, ett naturreservat med typiska bohuslänska klippområden med vadarfåglar och en mångfald av lök- och fetbladsväxter. Och bara en mil från Hunnebostrand ligger Nordens Ark med allt från tigrar och grodor i Vilda parken och kor och kaniner på Lantgården till hotell med restaurang.

  Vargspaning i Bergslagen

  Västmanland

  Nu har du chansen att utmana dina förutfattade meningar om en av skogens mest omdebatterade invånare: vargen. Spänningen stiger garanterat när du tillsammans med en guide från Wild Sweden vandrar in i ett av de västmanländska reviren för att spåra, höra och – med lite tur – också se varg. Du övernattar i tält i varggömslet mitt i reviret.

  Vargspaningen i skogarna utanför Skinnskatteberg kan du kombinera med vandring på Bruksleden. Och med en övernattning i Kolarbyn Eco-lodge för att uppleva ett idag utdött yrke i de svenska skogsbygderna.

  Spana efter varg i Västmanland. Foto: Glenn Mattsing

  Spana efter varg mitt i reviret! Foto: Glenn Mattsing

  Ciderprovning i Sveriges Calvados

  Skåne

  Äppelodlingar och ljusa sandstränder, exotiskt storburriga lövträd och en salt havsbris. Beskrivningen stämmer in på departementet Calvados i nordfranska Normandie, men också på skånska Österlen. Där som här gör man äppelbrandy, även om fransmännen är småsura på att svenskarna också valt att kalla sin variant för calvados, som i Frankrike är ett varumärkesskyddat och platsbestämt produktnamn.

  Mest normandisk är trakten runt Kivik med rhododendronträden i nationalparken Stenshuvud. Och på Rörums strand vid Knäbäckshusen med sin kombination av ljus sand och frodig grönska. Äppelbegäret stillar du med ett besök på Kiviks Musteri och sötebrödsbegäret med bull- och kakbuffén på Kaffestugan Annorlunda (kolla hemsida för spridda öppettider under höst/vinter).

  Vad sögs om ciderprovning på Kiviks musteri i Skåne? Foto: Kiviks musteri

  Vandra till Paradiset

  Södermanland

  Sörmlandsleden slingrar sig imponerande hundra mil genom Södermanlands ängar och skogar, runt glittrande sjöar och förbi anrika slott och herrgårdar. Stockholmare kan enkelt börja traska på leden redan vid ingången till Nackareservatet vid Björkhagens tunnelbanestation. 

  En av höjdpunkterna på de första sträckorna av leden är den från Rudans gård vid Handens pendeltågs­station. Därifrån traskar du genom Hanveden, ett sammanhängande gran- och lövskogsområde med myrar och sjöar och tallhedsbevuxna hällmarksområden som påminner om öar i ett skärgårdslandskap. Garan­terad vildmarkskänsla.

  Ta en paus i det gamla Paradistorpet, där du kan låna köket för att fixa fika. För övernattning går du till sjön Trehörningen och slår läger i Ugglekojan som sköts av Huddinge kommun och är utrustad med kamin och två träbritsar (kostar inget, ingen bokning, först till kvarn). Sedan fortsätter du västerut till Lida friluftsgård vid sjön Getaren, där du kan avsluta med att äta, fiska, spela friluftsgolf, åka vattenskidor, hyra kajak eller SUP och grilla på en av grillplatserna.

  Läs mer på sormlandsleden.se

  Bada i ångkraftverket

  Västmanland

  Äventyrsbad är ofta inhysta i mer eller mindre historielösa modernistiska schabrak utan skönhetsvärde. Med Kokpunkten i Västerås är det annorlunda. Nu snackar vi industrihistoria, eftersom badet är inrymt i ett över hundra år gammalt ångkraftverk i rött tegel, en gång i tiden Sveriges tredje största elkraftverk (som du kan gå på guidad visning för att titta på). 

  Men större delen av byggnaden upptas sedan sex år tillbaka av ett actionbad med ett stort utbud av vattenrutschbanor med namn som Black River, Double Racer och Boomerang. Här finns också bassängbiograf, vattenlekland för de minsta och spa för vuxna som föredrar stillhet framför adrenalin. Intill i den historiska hamnmiljön ligger Steam Hotel för dig som vill övernatta i ångpannekvarteren.

  Bada i Kokpunkten

  Bada i Västerås. Foto: Kokpunkten

  Öluffa i arkipelagen

  Stockholm

  Stockholms skärgård sträcker sig från Arholma i norr till Landsort i söder och rymmer inte mindre än 24  000 öar, skär och kobbar. Kan vara svårt att välja. Tyvärr är kommunerna i området mästare på att göra avsteg från strandskyddet, vilket innebär att många öar är belamrade med fritidshus med privata tomter ända ner till havet. Å andra sidan ägs 15 procent av öarnas markareal av Skärgårdsstiftelsen som har som uppgift att bevara naturen och göra den tillgänglig för turism och friluftsliv, alltså för dig och mig.

  Bra basöar för en öluff med såväl logi som matställe, affär och kafé är framförallt Utö, Sandhamn, Grinda och Finnhamn, men också Gällnö, Möja och Svartsö. Waxholmsbolaget och Strömma tar dig ut i arkipelagen från Strömkajen i centrala Stockholm, Stavsnäs vinterhamn, Sollenkroka, Dalarö, Årsta havsbad och andra bryggor.

  Under hösten och vintern går färre färjor samtidigt som en del vandrarhem och restauranger stänger. Håll dig uppdaterad på vad som går och vad är öppet på rederiernas hemsidor och hos STF.

  Ibland kan det vara skönt att någon annan väljer åt dig och fixar det praktiska. Under hösten arrangerar Nordic Trails en sjudagars skärgårdsluff med vandring och en sexdagars guidad vandring i såväl natur som stadsmiljö (Tyresta, Gällnö, Stockholm).

  Läs mer: 5 underskattade öar i Stockholms skärgård

  Traditionell samisk mat

  Lappland

  En resa genom en mångtusenårig samisk mat- och kulturtradition. Ofelaš islandshästar och guideservice i Kiruna ordnar dagskurser för smågrupper där du får laga och smaka traditionell samisk mat.

  Du blir upphämtad i Kiruna och åker västerut mot Puoltsa i fjällvärlden där ni lagar mat runt elden inne i kåtan. Saker du lär dig: baka gáhkku (samiskt mjukt tunnbröd) över öppen eld, tillverka kaffeost och tillaga köttet på traditionellt sätt. Sedan äter ni upp läckerheterna medan ni lär er mer om samisk mat och hur den kulturen förhåller sig till natur och djur.

  Nattåg till Kiruna från södra Sverige, boka med SJ. Boka matlagningskursen på ofelas.se.

  Ren och människa. Foto: sami & raindeer experience

  Ta del av samernas matkultur och liv. Foto: Sami & Raindeer experience

  Norrskensnatt i Abisko

  Lappland

  Vi håller oss kvar i norr. Efter hösten med brinnande löv kommer vintermörkret. Dags att istället njuta av färgprakten högt uppe i skyn. Öka dina chanser för att se norrsken genom att ta nattåget till Abisko, som har fler molnfria polarnätter än någon annan plats i landet – dessutom minimalt med störande bakgrundsljus. Här är det statistiskt sett stjärnklart hälften av årets nätter. Från december till mars ordnas särskilda norrskensnätter, där du efter en trerättersmiddag på STF:s turiststation i Abisko tar skidliften upp till Aurora Sky Station på fjället Nuolja.

  Nattåg från Stockholm till Abisko, boka med SJ. Läs mer om norrskenet i Abisko på svenskaturistforeningen.se

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!