• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 6 fyrar i Norge du kan bo i

  På en klippa mitt i havet, i stormsviten i fyrtornets topp, eller som fyrvaktare i avlägsen fiskeby. Längs med Norges kust finns idag runt 60 fyrar som erbjuder övernattning. Här är några av de mest spektakulära!

  6 fyrar i Norge du kan bo i
  Norges kust erbjuder runt 60 fyrar du kan bo i. Vi listar 6 av de mest spektakulära. Foto: Visit FjordKysten.

  1. Stabben

  Det är knappt så att den får plats på klippan den är byggd på. Fyren Stabben står på en rund och hal sten mitt ute i vattnet. Där har den stått omgiven av havets frustande vågor sedan 1867. På senare år har fyren renoverats och går idag att sova över i. Du bokar genom att kontakta den lokala organisationen Flora Kystkulturlag.

  På en liten klippa står den, fyren Stabben. Foto: Visit Norway.

  Omgiven av havets vågor sedan 1867. Foto: Visit Norway.

  2. Marstein

  Fyren Marstein är en robust spelare i det norska fyrgänget. Den byggdes år 1877 och har överlevt både andra världskriget och orkanen "Inga" för några år sedan som nästan förstöde fyrvaktarbostaden helt. Idag erbjuds boende i Marstein av Panorama Hotell & Resort. Ge fyrvistelsen lite guldkant med trerätters middag, jacuzzi och bastu med utsikt över havet. Missa inte heller dykningen!

  En fyr som står där den står: Marstein. Foto: Visit Norway.

  3. Kråkenes

  Från en av Norges stormigaste platser har fyren Kråkenes vaktat vattnet från sina 45 meter ovanför havet. Det är en av de nyare norska fyrarna från 1906. Idag kan du checka in i "stormsviten" i fyrens absoluta topp. Sviten har sovrum, vardagsrum, badrum, kök och matsal med plats för fyra personer.

  Checka in i "stormsviten" i fyren Kråkenes. Foto: Visit FjordKysten.

  På en av Norges stormigaste platser. Foto: Visit Norway / Ole Eltvik.

  4. Ona

  På en liten ö med femton permanenta invånare står fyren Ona. Fyren byggdes 1865 och går tyvärr inte att sova över i, men istället kan du checka in på det intilliggande och charmiga hotellet Ona Havstuer. Ön Ona erbjuder även sommarkafé, hantverksworkshops, en liten kyrka och en lång vit sandstrand.

  En fiskeby med femton invånare. Foto: Visit Norway / Vidar Moløkken.

  På ön Ona står fyren med samma namn. Foto: Visit Norway / Øyvind Heen.

  5. Flatflesa

  "Flesa" är norska för "klippa" och i 119 år har fyren Flatflesa stått ute på just en klippa i havet. Under 2018 totalrenoverades fyren som idag erbjuder boende för upp till 16 personer i nio sovrum. Dessutom finns det både sauna och jacuzzi för den som behöver lite återhämtning efter en dag med havsvindarna.

  Fyren Flatflesa står på en klippa i havet. Foto: Visit Norway / Vidar Moløkken.

  6. Utsira

  Magiska solnedgångar och eget fyrcafé! Norges högsta fyr ligger på ön Utsira och befinner sig 78 meter över havet. Här kan du checka in i fyrvaktarbostaden. Dessutom finns både pub och flera caféer på den lilla ön. Förutom mer klassiska ö-aktiviteter som fiske, fågelskådning och kanotpaddling förstås.

  Fyren Utsira. Foto: Visit Norway / Adam Sébire.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!