• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 15 mathantverkare i Jämtland – värda en omväg

  Den lokala maten är på frammarsch och i Jämtland finns det gott om kreativa eldsjälar. Här är våra 15 favoriter – perfekt för den som vill göra sin egen gastronomiska resa!

  15 mathantverkare i Jämtland – värda en omväg
  Följ med på en gastronomisk resa till jämtländska matfavoriter. Foto: Sandra Lee Pettersson / Jämtland Härjedalen Turism.

  1. Undersåker gårdschark

  Undersåker

  I vad känns som en juvelbutik – med kaklade väggar, stora fönster som tillåter dig se rakt in i hjärtat av produktionen och stor glasdisk fylld av råvaror av bästa kvalitet – ligger en av Jämtlands bästa charkuteributiker. Undersåker gårdschark bär flera medaljer i SM i hantverk och säljer chark på djur som haft ett så bra liv som möjligt. Butiken startades av familjen Brummer, under ledning av Magnus Nilsson – känd från Fäviken Magasin. Håll utkik, planer finns på att expandera butikens vingar!

  Charkuteriprodukter av högsta rang på Undersåker Charkuterifabrik. Foto: Erik Olsson.

  Fråga, smaka och lär av Undersåker Charkuterifabrik. Foto: Karin Wimark.

  2. Jazzköket Saluhall

  Östersund

  Är det något ställe man inte får missa i Östersund så är det Jazzköket. I den avslappnade lokalen serveras, vad de själva kallar soul food, till naturviner och vanligtvis livemusik! Säsongen följs givetvis, med lokala råvaror. I Lagerbaren som ligger i ett garage kan du sippa på cocktails i takt till vinylskivor som snurrar. Botanisera sedan i Saluhallens butik för att köpa med dig något gott hem.

  Kom för en bit mat och avkopplande livemusik! Foto: Jazzköket.

  Givetvis lokalproducerat och på schysta råvaror hos Jazzköket i Östersund. Foto: Jazzköket.

  3. Flammans skafferi

  Storlien

  Restaurangen i Storlien som bjuder på smaker från fjäll, skog och sjö. När man kliver in i den öppna lokalen förs tankarna till en ombonad fjällstuga inredd likt ett massivt skafferi med öppet kök och värmande atmosfär. Kom till Flammans skafferi för en bit mat, följ med på en örtvandring och spana in de återkommande gästspelen med kockar som tar över restaurangen. Passa också på att byta något ord med ägaren Lena Flaten – en matinspiratör som sprider glädje, kunskap och omsorg i bygden.

  Lena Flaten driver restaurang Flamman i Storlien och är en mästare på att samla, lägga in, torka och lagra från naturens skafferi. Foto: Karin Wimark.

  Mysig fjällstuga-stämning på restaurang Flamman i Storlien. Foto: Karin Wimark.

  4. Kretsloppshuset

  Mörsil

  Ett givet lunchstopp till eller från Åre där glada höns spatserar runt i en mysig trädgård med växthus, ekologiskt fokus, egengjord sylt, marmelad och saft. Fika kan du göra utomhus eller inomhus i Kretslopsshuset, shoppar gör du i den lilla lanthandeln.

  5. Slaktarn

  Östersund

  "100 % relationsmat och ojämn smak". Ja, så presenterar Slaktarn i Östersund sig själva. Och visst är det så. Här fokuserar man på småskalighet och kvalitet. Istället för certifieringar är det relationer som gäller – något som säkrar kvaliteten eftersom man vet precis var djuren betat och växt upp. Är det någonstans man ska köpa charkuterier och naturbeteskött i Östersund så är det här.

  Småskaligt och på schysta villkor. Köper man kött hos Slaktarn i Östersund så kan man räkna med att djuren haft det så bra som det bara går. Foto: Slaktarn.

  6. Fjällnäs Est. 1882

  Fjällnäs

  Sveriges äldsta fjällhotell ligger på 820 meters höjd mitt i den skandinaviska fjällvärlden på gränsen till Norge. Förutom den friska luften och vackra miljön serverar Fjällnäs schyst mat på bygdens råvaror. När maten mättat magen kan du följa med ut på ripjakt med guide och hund, fjäll- eller flugfiske och andra aktiviteter anpassade efter säsong.

  7. Skärvångens Bymejeri

  Skärvången

  I en liten fjällnära by i nordvästra Jämtland ligger ostbutiken där hälften av byns invånare arbetar. Skärvångens Bymejeri har vunnit hela 48 guldmedaljer i nationella mästerskapen i småskaligt hantverk. Kom för ostbuffé eller köp med dig någon av de 25 ostsorterna från ostbutiken. Här görs också Eldost – Skärvångens egen variant på haloumi.

  Gör en egen ostprovning på jämtländska, smakrika ostar! Foto: Sandra Lee Pettersson.

  Köp med dig prisade ostar på Skärvångens Bymejeri. Foto: Sandra Lee Pettersson.

  8. Skoogs

  Funäsdalen

  Här både äter och sover du med guldkant. Bara vetskapen att fjällkon vuxit upp hos Mats Dalgren i Tännäs, rödingen och öringen fiskats i en sjö nedanför sylarna, forellrommen är från Älvdalen, och ja, ni fattar! Nu när Fäviken är stängt så är det Skoogs i Funäsdalen som gäller. I krogen serveras en fast flerrätters meny medan du i bistron kan komma på drop-in och ala carte. Delin – ja den fylls med utvalt kött från lokala gårdar och fisk från Åre atlantfisk.

  Köp med dig chark, kött och grönsaker från närliggande gårdar i Skoogs Deli. Foto: Skoogs Deli.

  På Skoogs Krog kan menyn dagligen ändras. Här jobbar man med närodlat och så hållbart det bara går. Foto: Skoogs.

  Mysiga kvällar på Skoogs Krog. Foto: Skoogs.

  9. Gårdscharken

  Fågelberget

  Med eget rökeri, lokala råvaror och småskalig verksamhet är Gårdscharken Fågelberget ett stopp värd en omväg. Sväng förbi gårdsbutiken och botanisera bland charkuteriprodukter av älg, gris, ren, lamm, nöt och björn. Utsikten från Oppiberget över Fågelsjön är magnifik. Kan detta vara Sveriges högst belägna chark månntro?

  10. Hamngatan 12

  Östersund

  Östersunds innergårdar har boomat och Hamngatan 12 är ett bra första stopp om du vill utforska dessa. Vad som började som en inredningsbutik växte snart till två butiker och caféverksamhet. Numer är Hamngatan 12 en mötesplats i Östersund där du kan slå dig ner för en krämig omelett, varma mackor på surdegslevain eller en soppa på räddade grönsaker från Icabutiken i Lillänge – såväl som att botanisera i inredningsbutikerna eller avnjuta en vinprovning.

  Missa inte Östersunds mysiga innergårdar, så som Hamngatan 12. Foto: Hamngatan 12.

  Inredning och café i ett. Hamngatan 12 är en skön paus vid ett besök i Östersund. Foto: Hamngatan 12.

  Kaffe i solen? Eller vad sägs om en vinprovning? Foto: Hamngatan 12.

  11. Ås trädgård

  Östersund

  Odlar och säljer jämtländska krav-certifierade grönsaker i egen gårdsbutik som har säsongsöppet från mitten av juli till december. Här säljs också ekologiska torrvaror, mejeriprodukter, surkål och jämtländska mathantverk så som ostar och bröd. Håll även utkik efter Ås trädgårds fester, konserter och volontärdagar som vanligtvis hålls på gården!

  12. Stengärde Getgård

  Fåker

  Jämtlands bästa getlagrade getost och getmese hittar man på Stengärde Getgård – en gård som varit i släktens ägo sedan 1700-talet. Den ekologiska gården har vunnit VM flera år för sin getmese och jordkällaren har utsetts till den bästa i Norden. Besök gårdsbutiken som ligger i byn Fåker och köp med dig av delikatesserna. Öppettider varierar så ring gärna innan.

  Duka upp en getostfrukost i det gröna med ostar från Stengärde Getgård. Foto: Gettyimages.

  13. Fröå Gruva

  Fröå

  På baksidan av Åreskutan har man brutit kopparmalm sedan 1700-talet, och Fröå Gruva är idag ett välbevarat arv och en spännande dagsutflykt. Här ligger också Bergstugan Fröå, vars ägare – erfarna Michelinkockar – serverar vällagad husmanskost och tunnbröd bakat i den egna bakstugan. En givande dagsutflykt såväl sommar som vinter.

  En idyll! Såväl sommar som vinter. Foto: Bergstugan Fröå.

  Vad sägs om nybakat tunnbröd i riktig fjällmiljö? Foto: Bergstugan Fröå.

  14. Majas Skafferi

  Undersåker

  Det ryktas att Jämtlands bästa kanelbullar finns i Undersåker hos Majas Skafferi. Mycket möjligt, här snackar vi hantverk och noggrannhet! Majas Skafferi hittar man på Ica Strandbergs i Undersåker. Här tillverkas surdegsbröd och välgjorda bakverk som höjer ribban för bagerihantverket i området. Sväng förbi. Det är värt det.

  Majas Skafferi – bullar som heter duga! Foto: Karin Sundemo

  Paret bakom succébageriet Majas Skafferi i Undersåker. Foto: Karin Sundemo

  15. 4 x mikrobryggerier

  Åre by

  Det bubblar på ölfronten i Åre. I källaren på Parkvillan ligger Åre Ölfabrik som brygger i alla smaker, färger och stilar. Spana in deras nyöppnade Folkölsbutik med brygder från Åres bryggerier och burgarkit du tillagar hemma. Boka en provning eller gör ett bryggeribesök på Åre Bryggcompagni vars öl finns på de flesta restauranger i byn med namn som Fjällen Pale Ale och Lekatt Grisette – det sistnämnda ölet med historiska anor, som bryggdes av och för gruvarbetare. Ottsjö Brygghus brygger ekologiskt öl och har ett litet bryggeri med restaurang. Håll utkik efter provningar och testa deras surdegspizzor! Missa inte heller ett stopp på Sveriges högst belägna bryggeri, Svartbergets Fjällbryggeri, vid VM 8:ans bergstation!

  Ölfantasten kan pusta ut. Fråga efter ett lokalbryggt öl på närmaste pub! Foto: Philip Alexandersson.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!