Annons
Annons
Öluff de luxe i Palawan. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland.

Öluff de luxe i Palawan. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland.

Filippinerna

Filippinerna – 5 favoriter i öparadiset Palawan

Palawan är ett knippe öar som imponerar på den mest kräsna resenären. Hit kommer man för att uppleva orörd natur, kritvita stränder och dykning i världsklass. Här är våra ­favoriter för en ö-luff i Filippinernas kronjuvel!

Text: Axel Munthe-Kaas Hærland • 2016-08-17 Uppdaterad 2022-12-26

Filippinerna – 5 favoriter i öparadiset Palawan
Bara 20 minuter bort väntar en spektakulär vattenvärld. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland.

1. El Nido

De med resplaner till Palawan ska inte låta sig luras av El Nido, öns nordligaste by och själva nervcentret för provinsens turistindustri. Vid första ögonkastet har El Nido mycket gemensamt med andra turistfällor i Sydostasien: ett nätverk av dammiga gator, en gles strandlinje och ett klaustrofobiskt kluster av hotell, barer och pizzerior.

Men hoppa på en båt, åk 20 minuter i vilken riktning som helst, och du kommer förstå varför El Nido gjort sig förtjänt av smeknamnet “Ha Long Bays orörda tvillingbror” (med syftning på den berömda bukten i Vietnam). Mäktiga kalkstensklippor tornar upp sig över pastellfärgade laguner där sköldpaddor betar och fiskstim simmar synliga 15 meter under ytan. Vykortsstränder väntar runt varje udde. Visst, du kanske måste dela upplevelsen med andra, men öhoppning blir inte mycket bättre än så här.

Resa till El Nido:

Direktflyg Manila–El Nido med flera obskyra flygbolag. De flesta flyger istället från Manila eller Cebu till Palawans huvud-ort Puerto Princesa för att sedan ta sig vidare norrut med buss. Det privatägda bussbolaget Cherry trafikerar sträckan med flera avgångar per dag åt båda hållen. Bussarna har bra benutrymme och luftkonditionering. Resan tar omkring 6 timmar.

Praktisk info:

Fyra öluffningsrutter erbjuds av en mängd arrangörer i El Nido. Någon fokuserar på stränder och laguner, andra är mer inriktade på livet under vattnet. Midnight Sun Tours (midnightsunelnido.wordpress.com) anordnar en tur som startar där de flesta avslutas och istället jobbar sig bakåt. Tack vare detta får man några av de mest eftertraktade stoppen mer eller mindre för sig själv.

Boende:

Hotell är dyrare i El Nido än på resten av Palawan. Räkna med minst 200–300 kronor för ett rum med luftkonditionering. El Nido Cove Resort är känt som ett bra alternativ i mellan-klass, elnidocoveresort.com. För backpackers kan OMP El Nido bredvid turistbyrån vara ett alternativ. En säng i sovsal kostar omkring 100 kronor per natt.

Filippinerna – 5 favoriter i öparadiset Palawan
Port Barton. När resenären själv får välja: sockervita sandstränder och levande korallrev. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland.

2. Port Barton

Vid första ögonkastet är Port Barton långt mer tilltalande än El Nido. Renare, billigare och roligare. Öhoppning är huvudattraktionen också här. Även om naturen inte kan jämföras med den norrut ska det mycket till för att man inte ska låta sig imponeras av sockervita sandstränder och levande korallrev. Endast en bråkdel av Palawans turister åker till Port Barton vilket gör staden till det perfekta stället för par och den som är på långresa.

Resa till Port Barton:

Det går flera bussar dagligen från Puerto Princesa till Port Barton. Från El Nido är du hänvisad till minibuss, men tycker du inte att trångt om plats och vårdslös körning verkar spännande bör du hålla dig långt från dessa. Restiden är ungefär lika lång både från Puerto Princesa och El Nido. Sista biten går på en skumpig djungelväg. Så köp en kudde till baken och var tålmodig, du kommer belönas rikligt vid resans ände.

Filippinerna – 5 favoriter i öparadiset Palawan
En skumpig resa i en jeepneybuss är en upplevelse du inte får missa.Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland.

Praktisk info:

Det finns för närvarande bara elektricitet mellan 18 och midnatt men detta kan förändras fort precis som det gjorde i El Nido som har el dygnet runt sedan 2015. Men är du i behov av en snabb internetuppkoppling är Port Barton ett dåligt val.

Boende i Port Barton:

Secret Paradise Resort (secretparadiseresort.com). Lovordat lyxhotell och sköldpaddscenter, dock dyrt. Ett billigare alternativ är Elsa’s Beach Resort på huvudstranden. Tänk på att förhandsboka under högsäsong.

Filippinerna – 5 favoriter i öparadiset Palawan
På med cyklopet, doppa huvudet och upptäck såväl en artrik som en vrakrik undervattensvärld. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland.

3. Coron

Coron är en mellanstor ö norr om El Nido, känd bland dykare som ett av världens bästa resmål för undervattensäventyr. Artrikedomen av fiskar och koraller är stor runt ön men primärt är Coron känd för sin vrakdykning. I april 1944 sänkte amerikanerna 11 japanska krigsskepp här, vilka erbjuder spännande dykning. En rad arran-görer ordnar dykturer till vraken. Bland andra lokalt ägda Coron Divers vilka har gott rykte, corondivers.com.ph.

Resa till Coron:

De flesta tar färjan från El Nido men det går också att nå ön direkt från Manila. Båtresan mellan El Nido och Coron tar 7–8 timmar och kostar omkring 300 kronor enkel väg. Biljetter går att köpa överallt i El Nido. Cebu Pacific flyger direkt från Manila, cebupacificair.com

Praktisk info:

Det bästa sättet att se sig omkring på ön är med vespa eller motorcykel som hyrs ut av många hotell och rese-arrangörer. Räkna med att betala cirka 100 kronor om dagen. Till skillnad mot El Nido finns här en bankomat, men ta med kontanter för säkerhets skull, om den skulle vara trasig.

Boende i Coron:

Sophia’s Garden Resort är känt som ett bra och roligt mellanklassalternativ, sophiasgardenresort.com. För billigare boende, prova Coron Backpacker Guesthouse, palawan-coron-backpacker.com.

Filippinerna – 5 favoriter i öparadiset Palawan
Du behöver inte vara Indiana Jones för att utforska den underjordiska floden. Foto: Aop–ibl.

4. Den underjordiska floden

Tidigare var den underjordiska floden utanför Puerto Princesa (Puerto Princesa subterranean underground river) primärt ett resmål för geologer och Indiana Jones-typer. Men det var innan den utsågs till ett av världens “7 nya naturunderverk”. Även om man idag delar upplevelsen med många hundra turister är det välinvesterad tid. Detta är världens näst längsta underjordiska flod, bara Sac Actun i Mexiko är längre.

Flera kilometer med kanaler rinner kors och tvärs genom kalkstensberget och man tar sig fram genom mörkret i båt. Bara en liten lampa i båtens för lyser upp det gigantiska grottsystemet som ännu inte är full-ständigt kartlagt.

Resa hit:

Den underjordiska floden ligger 20 minuters båttur från Sabang, en liten by 2 timmar från Puerto Princesa. De flesta hotell i Puerto Princesa ordnar dagsturer, antingen med egna guider eller via lokala researrangörer. Priset ligger på omkring 1 500 peso (cirka 300 kronor) och inkluderar lunch. Själva båtturen på den underjordiska floden tar cirka 45 minuter.

Praktisk info:

Antalet turister kan vara mycket stort under högsäsong. Så räkna med lång väntetid vid ingången.

Boende:

De flesta besökare väljer att göra en dagstur från Puerto Princesa men kommer man till den närbelägna byn Sabang på egen hand finns Daluyon Beach and Mountain Resort direkt vid stranden, daluyonbeachandmountainresort.com.

Filippinerna – 5 favoriter i öparadiset Palawan
Besök fängelset där fångarna trivs och flyktförsöken är få. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland.

5. Iwahigfängelset

Ett fängelse som turistattraktion? I Puerto Princesa är det möjligt. Iwahig är ett unikt projekt där långtidsdömda kan bli exempelvis fiskare eller bönder i det självförsörjande och självstyrda fängelset. Det finns 1 500 interner och man har tre säkerhetsnivåer: minimum, medium och maximum.

Delen med minimumnivå har inga murar eller inhägnader och tillhör den del turister kan besöka. Här kan du prata och umgås fritt med fångarna som kommer från stora delar av Filippinerna. Straffen varierar från kortare till livstid men flyktförsöken är väldigt få och trivselgraden är mycket hög bland internerna.

Resa hit:

Motorcykeltaxi från Puerto Princesa tar omkring 45 minuter och kostar 50–60 kronor tur och retur. Sätt av en timme eller två till att utforska de natursköna omgivningarna på vägen tillbaka.

Praktisk info:

Det är gratis att besöka fängelset men både fångar och vakter kommer försöka sälja souvenirer och be om privata- ekonomiska donationer. Var medveten om att du bör ta påståendet att souvenirerna är tillverkade av internerna med en nypa salt. Liknande produkter säljs i butiker runt hela ön …

Boende:

Det finns ingen brist på övernattningsmöjligheter i Puerto Princesa – från fyrstjärnig lyx till 10-manna sovsalar. För det förstnämnda rekommenderas Deep Forest Garden Hotel – deepforestinn.com. Mer budgetvänligt är Greenvilla Pension. Den vänliga ägaren Ana är en fantastisk informationskälla om Puerto Princesa och resten av Palawan, greenvillapensionpalawan.com.

Filippinerna – 5 favoriter i öparadiset Palawan
Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland.

Fakta Palawan:

Vad:
En ögrupp i västra Filippinerna ansedd som ett av Sydostasiens vackraste naturområden.

Visum:
Svenskar får stanna upp till 30 dagar utan visum om man kan visa en utresebiljett vid sin ankomst. Det är också möjligt att ansöka om ett 59 dagars turist-visum på den filippinska ambassaden innan avfärd.

Valuta:
Filippinska pesos.

Språk:
Filippinerna har en myriad av språk och dialekter men engelska är andraspråk över hela landet. Så räkna med att människor du träffar kan engelska-.

Hälsa:
Malaria förekommer i Filip-pinerna men endast i avsides liggande områden som få turister besöker. Denguefeber är däremot ett problem, men om man är noga med att skydda sig mot myggbett är sannolikheten att bli smittad låg. Den medicinska expertisen är hög men dyr i landet, så se till att teckna en reseförsäkring.

Gilla Vagabond på Facebook för fler spännande artiklar, inspiration och gratis reseguider!

Filippinerna – 5 favoriter i öparadiset Palawan

Text: Axel Munthe-Kaas Hærland • 2016-08-17
FilippinernaRestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top