Annons
Annons
Foto: Fotolia.

Foto: Fotolia.

Förenade Arabemiraten

Dubai: 8 måsten i lyxmetropolen

Iranska kryddor, 200 trampoliner, och en vrålsnygg asiatisk bar. Vagabondmedarbetaren Göran Ingman tipsar om saker du inte vill missa i Dubai.

Text: • 2016-10-21 Uppdaterad 2021-06-23

Läckraste baren

1. Asia Asia

Visst, vi har sett det förut. Buddha Bar, Hakkasan och Buddakan har gjort succé världen över med koncept som bygger på svulstiga asiatiska interiörer. Asia Asia i restauranghuset Pier 7 rider vidare på framgångsvågen och lyckas faktiskt skapa en känsla av Fjärran Östern – från doften av citrongräs som möter redan i entrén till fågelburslampor, buddafigurer och sidenkuddar. Bäst av allt är terrassen med utsikt över Dubai Marina. Beställ en av husets specialdrinkar, kanske Komodo Punch eller East China Sea, och sitt en stund.(asia-asia.com

Dubai: 8 måsten i lyxmetropolen

Mat + kulturutbyte

2. Centre for Cultural Understanding

Om du är nyfiken på hur det är att leva i Dubai, hur vardagen funkar och vilken roll sedvänjor och religion spelar, är det här ett måste. Statligt sponsrade Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding startade för att överbrygga klyftan mellan emiratier och nyinflyttade, men välkomnar även turister som är nyfikna på hur det egentligen är i Dubai – bortom hotellpooler och shopping. Beroende på veckodag kan du boka in dig på frukost, lunch eller middag. Alltid tillsammans med en lokal värd som gärna svarar på frågor. (cultures.ae)

™�

Dubai: 8 måsten i lyxmetropolen

Bästa utsikten

3. At the top sky

Burj Khalifa, med sina 828 meter, är världens överlägset högsta skyskrapa. Kanske har du också koll på att det finns en utsiktsvåning som heter At the Top på 124:e våningen. Men! Det går faktiskt att nå ännu högre höjder. At the Top Sky öppnade i slutet av 2014 och ligger på våning 148, hela 556 meter över marken. Biljetterna ligger på cirka 800 kronor, men då får du tillgång till en lyxig lounge efter att du utmanat höjdskräcken på världens högst belägna observationsdäck utomhus.

Dubai: 8 måsten i lyxmetropolen

Shopping

4. Sadaf iranian sweets and spices

Ett tur till kryddsouken står nästan alltid på att göra-listan för den som reser till Dubai. Inget fel i det, det är en upplevelse för sinnena. Men om du vill hitta kryddor av bästa möjliga kvalitet, är den här lilla butiken ett måste. Här får du exempelvis tag på Dubais bästa saffran – ingen matlagningskunnig emiratier skulle köpa turistsaffran i souken – och här finns kryddor, nötter och sötsaker direktimporterade från Iran. Missa inte cashewnötterna!

Dubai: 8 måsten i lyxmetropolen

Udda mat

5. Pyongyang Okryu-gwan

Ett restaurang-besök blir knappast mer surrealistiskt än så här. På en bakgata i Al Rigga ligger Pyongyang Okryu-gwan, döpt efter en klassisk restaurang i Nordkoreas huvudstad, och ägd och strikt kontrollerad av landets diktatur. Syftet är att dra in utländsk valuta till den ständigt sinande statskassan. Personalen är noga utvald för att inte riskera avhopp och servicen kan bäst beskrivas som robotlik. På väggarna hänger kitschiga naturmålningar av Mount Kumgang, tigrar och fasaner. Maten? Smaklös. Ändå blir det här en måltid du minns.

Dubai: 8 måsten i lyxmetropolen

Äventyrsland

6. Flip out Dubai

Spring i benen? I den här nya attraktionen finns hela 200 sammankopplade trampoliner att studsa på och ett enormt skumgummihav att landa i. På Flip Out Dubai kan du också spela fotboll, volleyboll och dodgeball – på trampoliner såklart. Gillar du Hunger Games? Här finns chans att leka Katniss Everdeen med kompisarna i en bågskytteversion av paintball. Flip Out Dubai har även en avdelning med studsmattor för mindre barn, så det är ett nöje för hela familjen. Klokt att boka i förväg. (flipout.ae)

Dubai: 8 måsten i lyxmetropolen

Middagskryssning

7. Dubai Marina 

Kanalen, båtarna och skyskraporna gör Dubai Marina till en storslagen upplevelse oavsett tid på dygnet, men området gör sig allra bäst efter solnedgång när hög-husen glittrar i vattnet. Emiratets klassiska koncept med middags-kryssningar, som varit en populär kvällsaktivitet på Dubai Creek i många årtionden, finns numera också i marinan. Glid sakta fram, ät och drick, och njut av vyerna i det blänkande vackra hamnområdet.

 

Dubai: 8 måsten i lyxmetropolen

Bästa strandklubben 

8. Zero Gravity 

Strandklubbar är stort i Dubai. De flesta klubbar tillhör ett hotell och tar en avgift för dagsbesökare som vill sola, bada, slappa och festa. Zero Gravity är en fristående klubb med evighetspool, strand, trädgård och en restaurang som håller – med Dubaimått mätt – rimliga priser. Här kan du även spela volleyboll, testa olika vattensporter, och lyssna på liveband. Billigare och lugnare på vardagarna, då kostar inträdet cirka 340 kronor. Dyrare och mer party på helgerna, då får du skiljas från drygt 550 kronor för att bli insläppt. (0-gravity.ae)

Dubai: 8 måsten i lyxmetropolen

Gilla Vagabond på Facebook för fler sådana här artiklar i ditt flöde.


Text: • 2016-10-21
Förenade ArabemiratenRestipsDubaiListorWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen