Annons
Annons
Foto: Fotolia.

Foto: Fotolia.

Grekland

8 måsten i mysiga Aten

Per J Andersson besöker ofta Aten, eftersom han tillhör den lilla skara svenskar som inte anser att staden är något nödvändigt ont på väg till Pireus och båtarna till öarna. Här tar han dig med till en mysig och småskalig huvudstad med fridfulla gågator, lummiga torg och traditionella tavernor.

Text: Per J Andersson • 2017-10-17 Uppdaterad 2021-07-21

Monastiraki

1. Turkiska kvarter

En del av Aten är raka trafikintensiva boulevarder från slutet av 1800-talet. En annan del är smala gränder som slingrar sig fram mellan hus i ett virrvarr av arkitektoniska stilar. Välkommen till gamla turkiska Aten! Så här såg ut stan när den var ockuperad av Osmanska riket och var en gudsförgäten utpost i imperiets provins och inte en huvudstad i ett självständigt rike. Jag älskar Monastirakis myller, folkliv, dofter, loppmarknad, trånga butiker, gyrosställen och kaféer där man gärna hänger hela eftermiddagen med en iskaffe och ett backgammonspel.

8 måsten i mysiga Aten
Foto: Per J Andersson.

Ouzeria Brettos

2. Färggranna flaskor

Alla drycker har sina nördar. Självklart gäller det också den grekiska nationalspriten, den aniskryddade ouzon. Ingen annanstans kan du smaka så många sorter som hos Brettos i Plaka. I den otidsenliga lokalen har det legat ett destilleri och en bar ända sedan 1909 och att kliva nerför trapporna och in i det färgsprakande källarrummet är både en färg-, smak- och tids-resa. På Brettos serveras förutom ouzo också grekisk brandy och 37 andra kryddade spritsorter, som du inte hittar någon annanstans. Kidathineon 41 (brettosplaka.com). 

8 måsten i mysiga Aten
Foto: Per J Andersson.

Som i övärlden

3. Taverna Platanos

Under en skuggande platan i en fridfull gränd i Plaka ligger sedan 1932 en taverna som serverar traditionell grekisk bonnamat. I en tid av generiska snabbmatskedjor och latte i pappmuggar känns det så befriande att slå sig ner på vingliga trästolarna under det lummiga grenverket och njuta av omsorgsfullt grillade lammkotletter, stifado (klassisk köttgryta med vitlök, tomater, lagerblad, kanelstång och nejlika) och ställets milda, hemkörda retsina. Ligger på Diogenous 4 i ett lugnt hörn av Plaka, nära Vindarnas torn.

8 måsten i mysiga Aten
Foto: Per J Andersson.

Utan parthenonfriser

4. Akropolismuseet

När det gamla museet uppe på Akropolis bommade igen och det nya stilfulla museet på klippans sydsida öppnade blev det ett väldigt ståhej. Grekland försökte för typ sjunde gången få tillbaka Parthenonskulpturerna, som ibland kallas för Elgin Marbles och som britterna fick i gåva av den osmanska ockupationsmyndigheterna för 215 år sedan. Men britterna sa ännu en gång ”no”. Friserna blev kvar på British Museum och Akropolismuseet Aten fick satsa på andra artefakter, som det knappast råder brist på. Museet är onekligen ett av världens bästa när det gäller grekiska antiken (theacropolismuseum.gr).

8 måsten i mysiga Aten
Foto: Per J Andersson.

Taverna Filippou

5. Bykrogen mitt i stan

I Kolonaki finns många kaféer och restauranger som befolkas av blåhåriga damer med knähundar och ungdomar med pappas kreditkort. När det blir för mycket av det burgna letar du reda på Filippou, en klassisk och mycket prisvärd taverna där trapporna upp mot Lycabettuskullen börjar. Plötsligt är du som förflyttad till en grekisk bykrog. Missa inte deras fyllda zucchini och aubergine med fetaost och den ugnsrostade citronkycklingen (bilden). Att det är ett ställe med klass men utan onödigt prål bekräftas av alla burgna Kolonakibor som älskar att gå hit för att återuppleva mormors moussaka och slippa bling-blinget på Kolonakitorget. Har legat på Xenokratous 19 sedan 1923.

8 måsten i mysiga Aten
Foto: Per J Andersson

Råvarutempel

6. Saluhallen

Ibland längtar jag bort från de rena ytornas och de doftlösa rummens tidevarv. Då beger jag mig till centralmarknaden på Athinas 42 för att knalla runt och titta på de blanka fiskarna som ligger på isbäddar och de blodiga djurkropparna som hänger på köttkrokar. Det doftar råvara, det skriks ut erbjudanden, det sorlas, det vimlas … Det är kort sagt en intensiv upplevelse för alla sinnen. När man senare står i mataffären där hemma och stirrar på prislappen på den inplastade anemiska köttbiten i kyldisken längtar man tillbaka till Aten. 

8 måsten i mysiga Aten
Foto: Per J Andersson

Anarkiklotter och frappé

7. Exarchia

I en annan del av centrala Aten ligger studentkvarteren Exarchia, som under de senaste åren blivit tillhåll för vänsteraktivister som inte är så nöjda, om man säger så, med de vägval regeringen gjort efter att finanskrisen inleddes 2009. Kreativt klotter med anarkistiska förtecken, coola klubbar, gyros- och kebab-hak och kaféer där alternativa framtidscenarior diskuteras. Mest folkliv är det på Platia Exarchion, kvarterets liv-fulla nav. Ta en öl på Bierhof och drick en frappé på HBBH. Sedan knallar du söderut till studentkvarterets motpol, det fashionabla Kolonaki.

8 måsten i mysiga Aten
Foto: IBL

Rymdfigurer

8. Museum of Cycladic Art

När jag får syn på de märkliga rymd-varelserna på museet för kykladisk konst tänker jag på mötena med androider som det berättades om i uforapporterna jag plöjde som tonåring. Men nu är skulpturerna i glasmontrarna framför mig inga rymdmänniskor … eller är de det? Nej, på skylten berättas att de skulpterades för cirka 4 000 år sedan i ögruppen Kykladerna. Men varför står de på tå, som om de svävade strax ovanför marken, och varför har de spadbladsformade huvuden utan ögon och munnar? Jag ryser och fascineras. Museet ligger på Neophytou Douka 4 (cycladic.gr).

8 måsten i mysiga Aten
Foto: Per J Andersson.

10 grekiska öar du förmodligen aldrig hört talas om

Aten bortom turiststråken – 6 heta tips

Charmiga byar och sköna stränder – 10 favoriter på Kreta


Text: Per J Andersson • 2017-10-17
GreklandRestipsAtenListorWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen