Annons
Annons
Toscana? Stellenbosch? Napa Valley? Bordeux? Noop, Indien.

Toscana? Stellenbosch? Napa Valley? Bordeux? Noop, Indien.

Georgien

5 vinresor du inte visste om

Trött på Toscana och Bordeaux? Vidga vyerna och kolla in dessa vindestinationer på frammarsch!

Text: Fredrik Brändström • 2009-10-20 Uppdaterad 2021-09-14

1. Kina

Vinpimplandet i Mittens rike har ökat lavinartat de senaste åren. Den egna produktionen är fortfarande blygsam, men kvaliteten blir stadigt bättre och expansionsplaner av episka dimensioner finns för framtiden. Så det är inte omöjligt att vi snart sippar på kinesisk Chardonnay på afterworken.

En bit utanför Beijing ligger bland annat vingården Dragon Seal, http://www.dragonseal.com, som är öppen för besök.

2. Indien

Liksom i Kina har vin blivit en viktig statusmarkör i Indien för den växande medelklassen. Det i sin tur har fått sprutt på den inhemska tillverkningen. Nashik i regionen Maharashtra är Indiens svar på Napa Valley. På fält där det tidigare odlades hirs växer nu gröna vinrankor. Nashik ligger 18 mil från Mumbai, cirka tre timmar med tåg.

Vinhuset Sula, sulawines.com, är en av pionjärerna i området och har öppet för turister.

3. Slovenien

En nätt bilresa norrut från den slovenska rivieran ligger distriktet Primorska, som har en väl utvecklad vinturism. Vinerna kring Goriska Brda, alldeles bredvid den italienska gränsen, har särskilt gott rykte. Här kan du njuta av sprudlande friskt vitt Rebula-vin i skön alpmiljö.

I landets östra delar ligger två andra stora vinproducerande områden: Posavje och Podravje. Slovenska vinturer: www.toursslovenia.com.

4. Kanada

I Kanada produceras vin främst i British Columbia på västkusten och kring de stora sjöarna i Ontario. Varför inte ta en tripp till de bördiga fälten kring Niagara och testa deras berömda isvin gjort på frostnupna druvor? Det finns även ett hyfsat känt vattenfall i närheten som man också kan kolla in!

Niagaras vindistrikt ligger cirka en timme söderut med bil från Toronto. Organiserade vinturer finner du på http://www.winecountrytours.ca.

5. Georgien

Georgierna hävdar självsäkert att de var först i världen med att odla vin. Trots detta har den lilla republiken i Kaukasus tilldelats en undanskymd plats på den moderna vin-atlasen. Om du har vägarna förbi – besök de vackra vindistrikten i regionen Kachetien, öster om huvud-staden Tbilisi.

Gruppresor till Georgien med vintema anordnas bland annat av svenska Bas International, http://www.ostresor.se/resa/georgien.html.

5 vinresor du inte visste om
Här var man först i världen med att odla vin. Det hävdar i alla fall georgierna själva.

Läs även: 


Text: Fredrik Brändström • 2009-10-20
GeorgienIndienKanadaKinaSlovenienListorMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top