1. Soil

Direkt från trädgården

Om resan till Aten ska erbjuda lite extra lyx är det ingen dålig idé att boka bord på Soil. Det gick inte ens ett år från det att restaurangen öppnade sina dörrar i december 2021 tills den mottog en Michelinstjärna samt den gröna Michelinstjärnan för hållbar ga­stronomi. Dessutom hamnade Soil på den prestigefyllda tidskriften Food & Wines lista över världens 20 bästa restauranger 2024.

Läs mer: Livet på öarna – precis utanför Aten

Köksmästaren Tasos Mantis har tidigare arbetat på flera trestjärniga Michelinrestauranger, som Geranium i Köpenhamn, Frantzén i Stockholm och The Fat Duck i Bray, England. Han är även en av de främsta krafterna bakom utvecklingen av den grekiska gastronomin. Trots denna imponerande meritlista är restaurangen – belägen i en vacker neoklassisk byggnad med tillhörande innergård – bokstavligen jordnära.

En vit tallrik, med silverfärgade skulpterade löv, tallriken är fylld av mörkgröna oliver, pyntad med grönt och vita blommor.
Det blir fine dining på grekiskt vis på Michelinkrogen Soil. Foto: Pressbild

Namnet Soil (jord) är väl valt då denna “från jord till bord”-re­staurang har en stark koppling till Mantis egen köksträdgård, där hans far fortfarande hjälper till. Det var också fadern som först introducerade honom till trädgårdens magi som barn. Fokus ligger på grönsaker, grekiska örter och ätbara blommor från köksträdgården, där alla anställda spenderar tid för att förstå hur blommor, örter och ekologiska grönsaker odlas.

Läs mer: Peloponnesos bästa guldkorn omkring Kalamata

Mantis vill visa vad den grekiska jorden kan producera och hur grödor kan användas på nya, kreativa sätt. Restaurangen erbjuder endast en avsmakningsmeny som består av säsongsbetonad modern matlagning, baserad på klassiska tekniker och med rötter i det grekiska köket – men med en nordisk touch. Det är kreativt, hållbart och genomsyras av en holistisk inställning till rena råvaror under mottot “jordnära gastronomi”.

På menyn kan du exempelvis hitta amber jack-fisk och räkor med apelsin, pekannötter och ringblommor, liksom get med bönor och vild vitlök – allt ackompanjerat av vin från små producenter. Menyn ändras efter säsong. 

Läs mer på: soilrestaurant.gr 

En grönskande servering med grövre träbord och trästolar i rotting.
Serveringen på Soil är förföriskt mysig och står i klass med maten. Foto: Pressbild

2. Aleria

Charmig innergård

Låt dig inte luras av den eklektiska inredningen eller den något ruffiga stadsdelen Metaxourgio, där man hittar Aleria. Restaurangen är inrymd i en vacker byggnad från 1800-talet och har en charmig innergård, perfekt för ljumma sommarkvällar.

Läs mer: Amorgos – den grekiska ön där du slipper massturism

Ägaren Nikiforos Kechagiadakis hade som mål att kombinera en hemtrevlig gästfrihet med fine dining – och det har han lyckats med. Köksmästaren Gikas Xenakis serverar modern grekiskt mat och strävar efter att lyfta fram landets rika gastronomiska traditioner genom allt som land och hav har att erbjuda.

Xenakis är utbildad vid Le Monde Culinary School och har arbetat på flera avantgardistiska restauranger både inom och utanför Grekland. Uppväxten på landsbygden, där naturen, helgens fisketurer och hans mammas mat spelade en stor roll, har fortfarande en stark inverkan på hans matlagning.

Läs mer: Greklands 12 vackraste platser – se listan

Fokus ligger på lokala och säsongsbetonade råvaror, och du kan välja en avsmakningsmeny som även finns i pescetarisk och vegetarisk version. Kvällen kan exempelvis bjuda på hortopita – krispig filodeg fylld med vilda örter och fetaost, en rätt du inte får missa. Därefter följer en risotto med tomat, zucchiniblommor och mynta, långkokt lamm med kräm på jättebönor, selleri och kummin, och till sist en dessert bestående av choklad med hasselnötter, johannesbröds-crumble och mandarinsorbet. Allt är utsökt och väl tillagat.

Vinkällaren erbjuder över 200 flaskor, både välkända och sällsynta viner samt lovande nykomlingar från 15 olika länder – naturligtvis med ett stort inslag av grekiska viner som sommeliererna noggrant har valt ut. Aleria har vunnit många prestigefyllda priser sedan öppningen 2006 och är även med i Michelinguiden.

Läs mer på: aleria.gr 

En soffa med kuddar är omgärdad av ljusslingor och prunkande grönska på väggarna.
Alerias innergård är perfekt för varma sommarkvällar. Foto: Katarina Janø

3. Rozalia

Hippt och livligt

Exarchia är känt som den anarkistiska stadsdelen i Aten: hippt och fullt av liv, street art, bokhandlare och barer. På en bilfri gata, där restaurangernas bord obevekligt sprider ut sig mellan husen, ligger tavernan Rozalia. Här ligger fokus på grillrätter, god smak och färska kvalitetsråvaror utan krusiduller, och det finns gott om plats för stora familjemiddagar inne på den täckta innergården. Prova till exempel en enkel grillad kycklingfilé med krämig sås och pommes frites – det är comfort food som mättar och smakar fantastiskt för bara 9 euro.

Om det är något grekerna kan så är det att göra pommes frites, och på de flesta grekiska restauranger med självrespekt tillagas de från grunden med de bästa potatisarna. Är du inte sugen på grillat kött eller fisk finns det även grillade grönsaker på menyn.

Efter middagen kan du ta en promenad upp till utsiktspunkten Lofos tou Strefi, där lokalbefolkningen dricker öl och njuter av solnedgången över staden. Om festen fortsätter långt in på natten är det inte långt till Stani, en bra plats för att äta en grekisk frukost. Prova den traditionella galaktoboureko innan du promenerar längs gågatan Aiolou från området vid Omonoiatorget till Monastiraki, där du också hittar en bra loppmarknad och några fina kyrkor på vägen.

Adress: 59 Valtetsiou

En prålig meny utanför en restaurangentré.
Rozalia ligger på en bilfri gata i bohemiska stadsdelen Exarchia. Foto: Katarina Janø

4. Diporto

Rakt på sak

Ett stenkast från den centrala matmarknaden ligger Diporto, som nästan bokstavligt talat är ett hål i väggen. Det är lätt att gå förbi stället, som ligger i källaren av en fallfärdig byggnad. Här finns varken skylt eller meny. Stället har på gott och ont vunnit popularitet bland influerare och turister, men det har inte förändrat mycket, förutom kanske lite högre priser. Diporto, som betyder “två dörrar”, öppnade 1887 som en plats där det arbetande folket i området kunde stilla sin lunchhunger och ta en liten paus.

Och vad är en bättre indikator på ett ställes framgång och kvalitet än lång hållbarhet? Det känns som att kliva rakt in i en tidskapsel från 1950-talet när du går nedför trappan och sätter dig vid ett av de papperstäckta borden. Här är det rakt på sak, och ingen försöker imponera på någon: Här serveras det som finns i grytorna, och det är vad som är i säsong och kan köpas på marknaden. Till detta serveras retsina – tappad från tunnor längs en vägg – som enligt tradition beställs och betalas efter kilo.

Brödet serveras på papperet, redo att suga upp vätskan från grytorna med kikärter i olivolja, lamm och kokta grönsaker, horiatiki (grekisk sallad), fisk eller ost. Enkelt och gott.

Adress: 9 Sokratous

Genuina Diporto har varit en lokal favorit sedan 1887. Foto: Katarina Janø

5. Okra

Romantiskt & ekologiskt

Okra är ett perfekt val för en romantisk middag eller en trevlig kväll med vänner där ni kan dela på flera smårätter. Den moderna bistron ligger på en takterrass vid det livliga Monastiraki-torget och bjuder på en strålande utsikt över Akropolis och stadens ljus, som sakta tänds i takt med att det blå Medelhavsmörkret faller på.

Lokala ingredienser – de flesta ekologiska – hyllar grekiska traditioner med en modern twist. Smakerna är intensiva, och måltiden inleds gärna med en fräsch gazpacho med körsbär och timjanolja.

Menyn innehåller mycket fisk och grönsaker, ofta med spännande marinader och oväntade smakkompositioner. Några exempel är tonfisktartar med persika, chili och aioli eller pilgrimsmusslor med svart vitlök, getost och lime. Missa inte rätten almyra, en strandört som både är nyttig och utsökt när den serveras med citronolja och örter. Till det serveras ett fantastiskt surdegsbröd med färskost och olivolja.

Kombinera med kreativa cocktails eller prisbelönt vin från den imponerande dryckesmenyn och avsluta med en mastika-shot.

Om du fortfarande är törstig efteråt kan du gå vidare till The Foundry Suites, där det finns ett fint urval av grekiskt vin och öl från handplockade mikrobryggerier och vingårdar.

Läs mer på: okra.gr, thefoundrysuitesathens.com/roof-garden 

Gröna växter hänger över en entré.
Okra är ett perfekt val för en romantisk middag. Foto: Katarina Janø