880300.jpg

Indien

Bombay får ny flygplats

Bombays flygplats är hårt trafikerad. Planer finns sedan länge på en ny flygplats i förorten Navi Mumbai på andra sidan bukten. Projektet har stått still på grund av segdragna marktvister. Men nu har myndigheterna och markägarna kommit överens.

Text: Per J Andersson • 2013-11-18 Uppdaterad 2021-06-23

Den nya flygplatsen, som ska byggas som ett privat-offentligt samarbetsprojekt, skulle egentligen ha stått klar redan 2014. Men ännu har första spadtaget inte tagits. Nu ser det ut kan ske ganska snart.

Den nya flygplatsen ska få två 3 7000 meter långa parallella start- och landningsbanor och kunna ta emot 60 miljoner passagerare om året – när allt är utbyggt.

Den nya flygplatsen ligger tre och en halv mil öster om den nuvarande. Trafiken in till centrala Bombay kommer att gå på den nya bron över bukten, Sewri-Nhava Sheva Trans Harbour Link.

När flygplatsen i Navi Mumbai, som ligger vid huvudvägen mot industristaden Pune, blir klar är oklart, men förmodligen inte förrän tidigast 2020.

Bombay får ny flygplats
Nya terminalen, T2, på gamla flygplatsen invigs snart.

Bombays nuvarande flygplats, Chhatrapati Shivaji Airport, är mycket hårt trafikerad. Flygplan tvingas i rusningstid att cirkulera i luften i väntan på landning, medan kön till startbanan är lång. Dessutom ligger den inträngd mellan slumområden och lyxhotell mitt i Bombay; slumkåkarna sträcker sig praktiskt taget ända fram till kanterna av landningsbanorna.

Nästa eller nästnästa år – 2014 eller 2015 – invigs en ny påkostad terminal, T2, på den gamla flygplatsen. Den nya terminalen, som ser ut som ett gigantiskt rymdskepp som just landat, kommer att ha både utrikes- och inrikesflyg.

Läs mer

Indiska Business Standard skriver om flygplatsen i navi Mumbai.


Text: Per J Andersson • 2013-11-18
IndienNyhetMumbai (Bombay)

Scroll to Top