Annons
Annons
Bild: Zaha Hadid Architects

Bild: Zaha Hadid Architects

Nyhet

Här öppnar världens största flygplats

100 miljoner passagerare om året, så många ska Pekings nya flygplats i Daxing kunna ta emot. Flygplatsen planeras öppna 2019 och ser ut att bli den största i världen, sett till yta, om allt går som det ska.

Text: Johanna Jackson • 2017-06-28 Uppdaterad 2021-06-23

Den nya flygplatsen Beijing Daxing International Airport ska möta huvudstadens växande behov av lufttransport och stärka Kinas position inom kommersiell flygtrafik, enligt Travel and Leisure.

Pekings nuvarande flygplats Beijing Capital International Airport, som redan idag är den näst största i världen, drivs redan på sin högsta kapacitet. 

Här öppnar världens största flygplats
Bild: Zaha Hadid Architects

Flygplatsen i Daxing har ritats av den framlidne arkitekten Zaha Hadid och kommer ha separata avgångshallar för inrikesflyg och internationella avgångar. Terminalen kommer bli hela 700 000 kvadratmeter stor och ha sex stycken utskjutande ”grenar” i en form som påminner lite om en stjärna. 

Beijing Daxing International Airport är planlagd att öppna 2019. Inledningsvis kommer flygplatsen ha fyra landningsbanor och ha en kapacitet för 45 miljoner passagerare. Därefter kommer flygplatsen expandera i två olika etapper för att slutligen kunna ta emot 100 miljoner passagerare om året. Konstruktionen av ett nytt höghastighetståg som går mellan Peking och Bazhou, som kommer att förbinda flygplatsen till städerna, har också inletts, skriver Travel and Leisure och hänvisar till Folkrepubliken Kinas statsråd.

Här öppnar världens största flygplats
Bild: Zaha Hadid Architects

Kina är däremot inte dem enda som har planer på mega-flygplatser. Tillväxtgalna Dubai har tidigare annonserat planer på en flygplats som också skulle förtjäna titeln ”störst i världen”, fast sett till antalet passagerare. 

Tanken är att Al Maktoum International, som öppnade upp för passagerarflyg redan 2013, ska byggas ut för att ta hela 200 miljoner passagerare årligen. Projektet med att bygga ut flygplatsen har dock försenats upprepande gånger och i nuläget finns det inget datum färdigställande.

27-åriga Cassie blev första kvinnan att besöka världens alla länder

Det här blir världens största kryssningsfartyg

Lissabon: 10 ställen du inte får missa


Text: Johanna Jackson • 2017-06-28
NyhetFlyg

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen