Annons
Annons

703514.jpg

Indien

Indiska favoriter

Indien är en kontinent svår att överblicka. Vagabond ger dig några reseförslag och tipsar om festivalerna och maträtterna du inte får missa.

Text: Per J Andersson • 2004-11-30 Uppdaterad 2004-11-30

Tre nationalparker

Corbett, Uttar Pradesh
Natur? Skogsklädda kullar och sjöar.
Vad? Indiens första nationalpark, öppnade redan 1935. Det var här Indiens framgångsrika Projekt Tiger startade 1973. Du kan bo på flera olika ställen: i Dhikali, i Ramnagar (där park-kontoret ligger) eller på ett Forest Rest House inne i skogen. Ta dig runt i jeep eller på elefantrygg.
Djur? Tiger, leopard, elefant, sambarhjort och många fåglar, bland annat svarthalsad stork och näshornfåglar.
Ta sig dit? Tåg från Old Delhi Railwaystation Reser du på kvällen är du framme nästa morgon.
Säsong? December-maj.

Sasan Gir, Gujarat
Natur? Torrskog och sjöar.
Vad? Runt Kristi födelse fanns det asiatiska lejonet från Grekland i väster till Bengalen i öster. Men i takt med ökad jakt och öknars utbredning försämrades villkoren. I början av 1900-talet trodde man att det asiatiska lejonet slutligen var utrotat. Men det var fel. I Girskogen i det muslimska furstedömet Junagadh levde de kvar. Nu är de runt 300 och blir fler och fler för varje år. Välj hellre jeepsafarin än minibuss-safarin.
Djur? Asiatiska lejon, leopard, sambarhjort med mera.
Ta sig dit? Tåg New Delhi Railwaystation till Ahmedabad där du byter till Girnar Express som tar dig till Junagadh. Från Junagadh går ett tåg om dagen till Sasan Gir.
Säsong? Januari-maj.

Bandhavgarh, Madhya Pradesh
Natur? Skogiga kullar och öppna grässlätter.
Vad? Den nationalpark i Indien där du har störst chans att se tiger. Här finns också 2 100 år gamla ruiner efter kungadömet som byggde de erotiska templen i Khajuraho. Du kan vandra i parken, rida elefant och åka jeep, och du kan till och med se vilda djur från lodgen du bor på.
Djur? Tiger, leopard, sambarhjort, läppbjörn och indisk gasell.
Ta sig dit? Tåg från Nizamuddin-stationen i Delhi till Katni. I Katni hyr du taxi eller tar buss till Tala, där parkens lodger ligger, eller tar tåg till Umaria och sedan buss därifrån de sista tre milen till Tala.
Säsong? Februari-juni.

Fem maträtter du
inte får missa

Masala Dosa
En sydindisk rätt som man också hittar på vegetariska restauranger i Nordindien. En frasig lins- och rismjölspannkaka som fylls med potatis, lök och kryddor och rullas ihop som en crepe. Äts med en stark brun sås och en mild vit kokosnötschutney. Lämna inte Indien utan att ha ätit minst en masala dosa!

Poori Bahji
Ett lass friterade, oljiga bröd, en skål med potatis-lök-krydd-röra och en skål med kokosnötschutney. Mjukt, starkt och milt – allt i ett. Serveras framför allt i Bombay (Mumbai).

Thali
Sydindisk husmanskost. Universalmåltiden. Äts till lunch och till midag och kan innehålla nästan vad som helst. Du får en stor plåtbricka med fem-tio vegetariska röror, mjuka platta chapati-bröd, krispiga chipsliknande papadum-bröd, kall yoghurt och eventuellt rasgulla, söta, oljiga degbollar. Plus, givetvis, ett lass ris. Principen är att man får påfyllt av såser, bröd och ris om och om igen tills man säger stopp.

Kerala Beef
Alla tror att indier inte äter nötkött. Det är sant i stora delar av Indien, men inte i delstaterna Väst-bengalen och Kerala. Här äter även många sekulariserade hinduer ko. Kerala Beef är strimlad biff, torkad, hackad kokos, chili, paprika och lök – starkt så läpparna svider och gott så att man ler resten av dagen.

Palak Paneer
En vegetarisk rätt du hittar över hela Indien. Tjock, kryddig spenatsås (palak) med milda färskostbitar (paneer) – inte alltför starkt. Bra för chili-nybörjare. Äts med ris och/eller platta bröd, till exempel chapati (gräddat i stekpanna) eller nan (gräddat i tandooriugn).

Fyra guider till vädret

Bästa tiden för att resa i Indien är utan tvekan oktober-mars. Då är temperaturen behaglig och regnen få i större delen av Indien. Men det finns undantag, varsågod; din guide till Indiens väder:

Norra Indien (förutom Himalaya)
Mest regn: Monsunregnen börjar falla i juni, kulminerar i juli och minskar sedan i augusti. I september skiner åter solen för det mesta.
Varmast: april-juni. Veckorna i slutet av maj och i början av juni, strax före de första monsunregnen, kan vara fruktansvärt heta; Delhi har ofta 45-50 grader i skuggan.
Bäst tid att resa: oktober-mars.

Himalaya
Mest regn: juni-augusti.
Varmast: maj-september.
Bäst tid att resa: april-maj och september – oktober.

Kerala
Mest regn: Här börjar monsunen tidigare och varar längre. Redan i april kan det regna kraftigt, monsunen kulminerar i juni och dröjer sig kvar till oktober/november.
Varmast: april-maj. Men de varmaste månaderna är inte lika varma här som i norra Indien. Kerala är tropikerna, vilket innebär mycket moln, hög luftfuktighet och 28-32 grader året om.
Bäst tid att resa: december-mars.

Tamil Nadu och Andhra Pradesh
Mest regn: augusti-december, med kulmen november.
Varmast: april-juli.
Bäst tid att resa: januari-mars.

En budget

Indien är ett av Asiens billigaste länder att resa i. Mumbai och Delhi är dyrast. Landsortsstäder och byar är billigast.
Bo: I Delhi fÙ�r du räkna med att betala minst 200 kr/natt för ett bra dubbelrum, i Bombay det dubbla. Utanför dessa städer hittar du okej dubbelrum från 20 kr/natt och uppåt. Betalar ni 50 kr/person och natt bor ni bra. Snåla inte för mycket! Unna dig lyxen att bo några nätter på ett heritage hotel (ombyggt gammalt rikemanshus eller furstepalats) eller före detta maharajapalats i Rajasthan och Gujarat. Kalkylera med i snitt 50 kr per person och natt men var beredd att spendera 250-300 kr per person på några få utvalda ställen.
Äta: På den restaurang som av många anses vara Delhis bästa vegetariska – Sagar i Defence Colony i södra Delhi – får du en superbra lunch (masala dosa, thali etc) för 15-20 kr. Moti Mahal på Netaji Subash Marg i Old Delhi besöks av stans överklass, har livemusik varje kväll och servering på bakgården under stjärnorna, ändå kostar inte en tandoori chicken-middag med Kingfisher-öl mer än totalt 50-60 kr.
I Indiens landsortsstäder och byar kostar en typisk vegetarisk måltid 5-10 kr och en måltid med kyckling eller lamm 15-20 kr, en läsk 3 kr och en stor öl 20 kr. Kalkylera med 50 kr/dag (frukost, lunch och middag).
Resa: Åker du andra klass tåg kan du resa exempelvis Delhi-Udaipur (74 mil, 15,5 timmar) för 70 kr. Första klass kostar tre-fyra gånger så mycket. Buss kostar ungefär som tåget, ibland billigare (statliga bussar), ibland lite dyrare (privata nattbussar med video och platsreservation).
Väljer du att flyga får du naturligtvis betala mer: Delhi-Jodhpur (63 mil, 1 timme och 30 minuter inklusive mellanlandning i Jaipur) kostar cirka 800 kr enkel resa.
Kalkylera med totalt 5 000 kr/månad – då bor, äter och reser du med hög kvalitet.

Resa runt

Tåg
Att åka tåg är inte bara ett sätt att transportera sig. Här kastas du in i intressanta diskussioner, får inblick i resande familjers vardag och delar matsäck med människor du inte har något gemensamt språk med. På stationerna längs vägen hinner du ofta gå av, beställa en kopp te och sträcka på benen innan lokföraren tutar och det är dags att kliva ombord igen.
Tidtabeller: Indian Railway är världens största järnvägsbolag med 11 000 tåg/dag, 11 miljoner passagerare/dag, 1,6 miljoner anställda och 10 700 mil räls. På deras väl fungerande hemsida -www.indianrailway.gov.in – kan du kolla tågtider för praktiskt taget alla tåg i deras jättenät.
Fyra klasser: Välj mellan fyra klasser: 1) första klass, där du sitter i mjuka fåtöljer eller sover i fyrbädds- kupéer med låsbar dörr mot korridoren, 2) luft-konditionerad klass, som är dyrare än första klass och där du sover i fyrbädds- eller sexbäddskupéer som är öppna mot korridoren, 3) andra klass, där du sover i sexbäddskupéer som också är öppna mot korridoren, där ambulerande försäljare och fripassagerare drar förbi nätterna igenom, och 4) andra klass oreserverat, där du sitter på trä- eller galonbänkar.
Långsamma och mindre långsamma tåg: Passenger är långsamma. Mail och Express snabbare. Snabbast är Shatabdi Express och Rajdhani Express.
Boka i tid: Tågen är ofta fullbokade långt i förväg. Var ute i god tid med att boka biljett! I Delhi, Mumbai, Calcutta och Chennai finns särskilda biljettkontor för utländska turister. Indcen-resor i Stockholm är skandinavisk agent för Indian Railway och bokar indiska tågbiljetter och säljer Indrail-pass, www. indcen.se, 08-562 650 00.
Tågluffarkort: Att köpa Indrail-pass blir dyrare än att köpa biljetter för varje sträcka, om du inte åker tåg varenda dag.
Fördelen är en annan: du har förtur på ligg- och sittplatser.

Buss
Varje delstat har eget bussbolag som kör till i stort sett varenda stad och by. Dessutom finns privata bussbolag, ofta med kontor på gatorna närmast järnvägs-stationen eller busstationen, som kör långdistansbussar mellan Indiens städer. Om tåget är fullbokat är flyget det också, vilket ofta händer i samband med religiösa festivaler – då är buss enda sättet att ta sig fram.

Flyg
Indian Airlines, Indiens största inrikesflygbolag, flyger till 59 städer i Indien och 16 städer i grannländerna. 25 procents rabatt på alla flyg för dig mellan 12 och 30 år.
Flygluffarpass: Discover India finns för 15 dagar och 500 dollar (cirka 4 750 kr) och för 21 dagar och 750 dollar (cirka 7125 kr). India Wonder Fares kostar 300 dollar (cirka 2850 kr) och gäller i en vecka inom en bestämd region.
Air India flyger mellan Delhi, Bombay, Calcutta, Chennai (Madras), Ahmedabad, Bangalore, Thiruvanantapuram (Trivandrum), Kozhikode, Goa och Hyderabad och har rabatter på nattflyg. Prisexempel: Mumbai-Calcutta tur och retur kostar 205 dollar (cirka 1 800 kr) om du väljer dagflyg och 155 dollar (cirka 1 350 kr) om du väljer nattflyg.
Jet Airways flyger till 40 städer i Indien. De säljer ett flygluffarpass som heter Visit India fare. 7-dagarspass kostar 300 dollar (cirka 2 850 kr), 15-dagarspass 500 dollar (cirka 4 750 kr) och 21-dagarspass 750 dollar (cirka 7 125 kr). Läs mer på www.jetairways.com.
Därtill finns en mängd andra inrikesflygbolag: Sahara Airlines, Modiluft, Skyline NEPC Airlines etc.

Bil
Att hyra bil med chaufför och åka fem-tio mil mellan olika städer är svindyrt i stort sett över allt i världen, utom i Indien. Ett bekvämt alternativ som inte blir mycket dyrare än tåget om ni knör in er fem-sex i bilen. Även om ni bara är två blir det ganska billigt: 10-15 kr/mil är en vanlig taxa.

Tre favoritfestivaler

Durga Puja i Calcutta i Västbengalen, 11-15 oktober 2002.
En av flera högljudda och färggranna festivaler i Calcutta. Vagnar med figurer av gudinnan Durga – Parvatis hämndlystna inkarnation – dras genom gatorna
följd av mässingsorkestrar och extatiskt dansade män. Bom-bom! Smällarna är kraftiga och lägger rökridåer över de gropiga gatorna.
Kamelmarknad i Pushkar i Rajasthan, 16-19 november 2002.
Jordens största kamelmarknad. På fältet utanför den annars fridfulla småstan Pushkar trängs tiotusentals kameler med seriösa köpare och utländska turister. Tivoli, hembränt, tjo och tjim. Svårt att få hotellrum, bo i tältstaden som Rajasthans turistbyrå sätter upp.
Holi i hela Indien, 18 mars 2003.
Vårens ankomst firas med vatten, rödfärgat vatten. Det röda vattnet sprutas från vattenpistoler, hälls från hinkar och skvätts i största allmänhet. Räkna med att bli träffad.


Text: Per J Andersson • 2004-11-30
IndienRestipsNew Delhi

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top