Hanna Sistek

Hanna Sistek

Japan

Guide: Pilgrimsvandring på Shikoku, Japan

Guide till vandring på den Japanska tempelön Shikoku.

Text: Hanna Sistek • 2015-12-01

Snabbfakta

Yta: Shikoku är stort som Gävleborgs län.
Visum: tre månaders turist­visum fås vid ankomst till Japan.
Språk: japanska.
Valuta: 15 yen = 1 krona.
Tid: +7 timmar.
Landsnummer: 81.
Regnar mest: under “plommonregntiden” juni–juli.
Religion: 70 % säger sig inte tillhöra någon religion men de flesta japaner besöker regelbundet både shinto- och buddisttempel. Enligt officiella siffror är 84 % shintoister och 71 % buddister (många är allt­så både och). Ca 1 % är kristna.

Missa inte!

Att memorera ett par nyckelfraser på japanska. Sumimasen (ursäkta), konnichiwa (hej) och arigato- gosajmashta (tack så mycket) kommer man långt på.

Missa gärna!

Att köpa alltför mycket turistigt krimskrams i shopen vid vandringens början. Dyrt, tungt och onödigt.

Resa dit

SAS flyger nonstop Köpenhamn-–Tokyo, från 5 300 kr t/r. Finnair flyger nonstop från Helsingfors med liknande priser. Från Tokyo går bussar och tåg mot Shikoku. Ska du även se andra delar av Japan är det smartast att köpa ett tågpass, vilket måste göras från utlandet i god tid före avresa. Passet gäller på samtliga tåg, inkl snabbtåget Shinkansen och kostar 2 000 kr /1 vecka, 3 100 kr/2 veckor och 4 000 kr/3 veckor.

Bo

Det finns en lista (på japanska) på tempel som erbjuder gratisboende för pilgrimer på Shikoku. I övrigt finns diverse hotell, pensionat, homestays och tempelövernattningar att köpa för mellan 250 och 450 kr/natt inklusive- middag och frukost. Det anses artigt att boka i förväg.

Guide: Pilgrimsvandring på Shikoku, Japan
Här startar färden. Tempel nummer ett, Ryozenji.

Äta och dricka

Mycket rå fisk, ris, sobanudlar, yakitori (grillade kyckling-spett), tempurafriterade skaldjur och grönsaker. Frukostens misosoppa med levande bakteriekultur motsvarar vår yoghurt, åtminstone för magens välbefinnande. Den lokala specialiteten i Tokushima är kokt bovete och i Muroto på Shikokus sydspets lätt grillad tonfisk. Till maten hör förstås risbrännvinet sake, varmt som kallt. Och till efterrätten risdegsdesserten mochi med mumsig konsistens. Att äta ute kostar ungefär lika mycket som i Sverige. Alkohol är billigare.  

Tempeletikett

Det finns alltid två tempel och dessa bör besökas medsols. Först ska man tvaga sig, och sedan visa vördnad för Budda i det första templet, där man dongar i en klocka, sjunger hjärtsutror och tänder rökelse. Därefter bör man upprepa proceduren i tempel nummer två, tillägnat munken Kukai. 

Böcker och film

På tempel nummer ett finns en guidebok att köpa över pilgrimsrutten. I övrigt:

The narrow road to the deep north and other travel sketches (Penguin) är en bok om Matsuo Basho, mästare på poesiformen haiku, som på 1600-talet vandrade i norra Japan och inspirerades av zenbuddism och skrev en inspirerande dagbok.

Letter from the mountain (2002) är en film om en läkare som drabbas av panikattacker och byter det stressade livet i Tokyo mot landsbygden.

Min granne Totoro (1988) är en animerad film i regi av Hayao Miyazaki om en familj med två döttrar som flyttar ut på landet och får ta itu med sina rädslor.

Prisbelönta Okuribito (2008) är en film i regi av Yôjirô Takita om en arbetslös cellist som får jobb på en begravningsbyrå.

Klassiska filmregissörer och mästare på att berätta om japansk kultur är annars Akira Kurosawa och Yasujiro Ozu.

Guide: Pilgrimsvandring på Shikoku, Japan
Vyer från den tuffaste vandringsbiten mellan tempel nummer 11 och 12.

9 höjdpunkter längs vandringsstigen

• Mellan tempel 11 och 12. Vandringen i reportaget.

• Tempel 22–21. Denna sträcka är vackrast och går över en stor flod. Man kan korsa floden, gå upp på berget och sedan ta en linbana- ner. 

• Tempel 23. Det vackra Yakuojitemplet bör inte missas, liksom den kargt vackra kusten. 

• Tempel 24. Syd-spetsen (se reportaget).

• Tempel 45. Berömt extra heligt tempel, Iwayaji, omringat av stora klippor.

• Tempel 51. Gratis boende i templet.

• Mellan tempel 64 och 65 ligger ett berömt gratislogi.

• Tempel 66. högst be-lägna templet som ligger ovan molnen. Bör helst be-sökas- tidigt på morgonen.

• Tempel 75, Zentuji. Mest berömda templet av alla. Kukai föddes i när-heten och där finns en buddistisk grotta som är värd att besöka.

 

Japan – tempelvandring på ön Shikoku

7 kustnära vandringar

Australien: Med bil längs Great Ocean Road

Granskning: Gästarbetare i Thailand – att ta ansvar för en smugglad burmes


Text: Hanna Sistek • 2015-12-01
JapanRestipsAktiv semesterGuideVandring