Annons
Annons
Japanskt rum med bord och stolar och öppen vägg mot trädgården

Hotell, anime och supersnabba tåg. Här är några nyheter från Japan. Foto: GettyImages

Japan

Nyheter i Japan 2022: anime, snabbtåg och paradisöar

Japan har haft riktigt tuffa restriktioner vid inresa under pandemin. Förhoppningsvis lättas de under 2022 och då kanske några av dessa nyheter kan locka?

Text: Helle Kikerpuu • 2022-02-03 Uppdaterad 2022-02-03

1. Kittlande upplevelser vid foten av Mount Fuji

Från 2022 finns det ännu fler sätt att uppleva Japans högsta berg – tack vare en rad nya attraktioner i Fuji-Q Highland. Temaparken är känd för sina dramatiska berg- och dalbanor och återfinns regelbundet i Guinness rekordbok. I år öppnar en toppmodern utsiktsplattform och en sky walk-upplevelse vid Fujiyama-tornet inne i parken. Här kan besökare se höjdskräcken i vitögat och ta en promenad 55 meter över marken.

2. Blommande Kyoto i vinterskrud

En ny vacker plommonlund har växt upp invid templet Mimuroto-ji i ”te-staden” Uji och skapat ytterligare en anledning att besöka Kyoto under vintermånaderna. Här kan man se de ljusröda plommonblommorna slå ut, samtidigt som hustaken fortfarande ligger täckta av snö i bakgrunden och vinterhimlen färgas rosaskimrande. Den bästa månaden att uppleva fenomenet är i februari, i samband med att de första blommorna slår ut. 

3. Träffa Totoro i ny temapark

Från och med 2002 har anime-fans möjlighet att möta det ikoniska mjukisdjuret Totoro när Studio Ghibli öppnar sin första temapark med fem olika tematiserade världar. Parken ligger i Aichi-prefekturen, knappt en och en halv timmes tågresa från Tokyo. 

Tre av världarna kommer stå klara när parken öppnar hösten 2022: Dondoko Forest, med en replik på Totoros hus från filmen My Neighbour Totoro från 1988, Ghibli’s Grand Warehouse och Hill of Youth. Under 2023 tillförs ytterligare två temaområden till parken: ”Mononoke Village” och ”Valley of Witches”. I den förstnämnda kommer besökare kunna uppleva berömda scener från anime-filmen prinsessan Mononoke.

4. Nintendo World bygger ut

Ytterligare en lockelse för alla som inte kan få nog av temaparker är Universal Studios Japan som korats till Japans bästa temapark flera gånger om. Under det kommande året kommer parkens nuvarande Super Nintendo World utvidgas med 70 procent och 2024 tillkommer dessutom ett helt nytt Donkey Kong-område. Samtidigt planeras ytterligare interaktiva Pokémon-attraktioner inne i parken. 

5. Ett universum fullt med manga

Nyligen öppnade manga-giganten Kadokawa ett nytt Kadokawa Culture Museum i det nya attraktionsområdet Tokorozawa Sakura Town. Här kan anime-fans se fram emot att få uppleva ett förbluffande, vertikalt bibliotek, ett imponerande anime-hotell och en bokhandel. Därutöver tillkommer en merchandise-butik med ett noga kurerat urval som handplockats av Japans bästa manga-redaktörer. En annan attraktion på området är den retrofuturistiska Musashino Reiwa Shrine, designad av den olympiska arkitekten Kengo Kuma

6. Nytt snabbtåg till strand- och öparadis

Nu blir det ännu enklare att resa till de vackra öarna vid Kyushus västkust och den bildsköna staden Takeo Onsen där det finns möjlighet till bad i traditionella japanska varma källor. Till hösten öppnar nämligen en ny snabbtågsförbindelse mellan Takeo Onsen i Saga till Nagasaki, kallad Nishi-Kyushu Shinkansen. Vill man utforska Kyushu-området ytterligare, kan man ta snabbtåget JR Kyushu söderut från Fukuoka till Kagoshima Central Station. Härifrån kan man resa vidare med färja till det nya UNESCO-området Amami Oshima, som blev upptagen på UNESCO:s världsarvlista under 2021.

7. Panoramautsikt över UNESCO-geopark

Alla som drömmer om att uppleva Oki-öarna har nu ytterligare en anledning att addera dem till sin bucket-lista, nämligen att checka in på nyrenoverade Entô Hotel. Hotellrummen har enorma, vidsträckta fönster från golv till tak, med enastående panoramautsikt över de karga klipporna i UNESCO-geoparken. Till och med badrummet bjuder på fantastisk utsikt, över havet. Helt klart en unik plats, som gjord för digital detox.

8. Fördjupa dig inom konstens värld

Japan är ett land som lägger stor vikt vid varje detalj, vilket i mångt och mycket kommer manifesteras under 2022 och framåt, när Japan står värd för flertalet konstfestivaler. Med start i vår och fram till hösten kan besökare uppleva samtidskonstfestivalen Setouchi Art Triennale på öarna i Seto. Under sommarmånaderna arrangeras även den internationella moderna konstfestivalen Echigo-Tsumari Art Triennale, med möjlighet att uppleva bland annat James Turrells konstinstallation House of Light. Exakta datum för festivalen offentliggörs inom kort. Till hösten står Ube City i Yamaguchi-prefekturen värd för skulpturfestivalen Yamaguchi Ube Biennale och 2023 står Hakodate Triennale i Hokkaido på tur.

9. Nya skidbackar och gondollift i Hokkaido

Medan Kyushu bjuder på sol och strand, är prefekturen Hokkaido särskilt känt för snö och skidåkning. Från och med i år kan skidentusiaster som besöker Hanazono, susa ned bland flera nya pister och njuta av en ny högteknologisk gondollift. Hanazono är en del av det världsberömda skidsportområdet Niseko.

Pudersnön i Hokkaido är världskänd. Foto: GettyImages

10. Nytt Porsche-center för bilentusiaster

I utkanten av Tokyo kan bilentusiaster och fartsyndare lära sig mer om bilar och provköra en Porsche med gasen i botten på helt nya Porsche Experience Center Tokyo. Här finns både en polerad bana med låg friktion, en terrängbana och en våt bana med ett speciellt sprinklersystem som gör att du kan träna understyrning under kontrollerade förhållanden. På plats finns Porsche-instruktörer som hjälper besökarna att förbättra sin teknik. Porsche Experience Center Tokyo har också en 3D-vägbana, som återskapar några av de mest ikoniska kurvorna i till exempel Nürburgring i Tyskland och Laguna Seca i USA. 


Text: Helle Kikerpuu • 2022-02-03
JapanNyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen