Annons
Annons
Hus och kanal i Osaka

Osaka är Japans tredje största stad och ligger oförtjänt i Tokyos skugga. Foto: GettyImages

Japan

Miniguide – Osakas 15 minutes of fame

Japans tredje största stad, Osaka, har oförtjänt hamnat i Tokyos skugga. Men det kan vara den bästa staden för turister som vill komma närmare lokalbefolkningen och stadslivet i Japan.

Text: Helle Kikerpuu • 2022-03-26 Uppdaterad 2022-12-19

Jag tänker ofta på de där städerna som ligger i skuggan av kända metropoler. De som sällan blir belysta av världens rampljus och får sina 15 minutes of fame. Varför skulle man åka till Philadelphia när man har New York? Vad kan Hamburg erbjuda som Berlin inte redan kan?

Osaka är en sån stad. Och Tokyo är inte vilken metropol som helst, i mångas ögon är det den ultimata metropolen. Storstaden med stort “S”. Lämnar man Tokyo åker de flesta resenärer till “geisha-staden Kyoto”, historiska Hiroshima eller onsen-byar på landsbygden.

En del svenska Japankännare drar paralleller mellan Stockholm och Göteborg när de jämför Tokyo och Osaka. Huvudstäderna där allt finns, men tempot är högt och folk är stressade, tillbakadragna och kyligare gentemot turister. Andra bullar ska det var i Osaka, och jag är beredd att hålla med. Det blir påfallande märkbart när man stiger av tåget i Osaka och beger sig ut på stan. Det är inte svårt att påbörja ett samtal med bartendern eller butiksägaren. Osakaborna är lite mer jordnära och vågar både skoja friskt och säga sin mening. På så vis är det lättare för en turist att upptäcka mer av det japanska stadslivet och lära känna människor.

Har man svårt för att ta plats, våga upptäcka och känna sig lite malplacerad – då kan Osaka vara mer givande än Tokyo. Låt oss därför ge staden vår uppmärksamhet – sina ”15 minutes of fame”.

Miniguide till Osaka

Maten lyfts ofta fram som stadens ess i ärmen; Osaka brukar kallas för Japans kök eller mathuvudstad. Med sin närhet till havet är det färsk fisk och skaldjur som står i fokus. Passa på och ät takoyaki (dumplings fyllda med bläckfisk), okonomiyaki (en slags pannkaka med kål, toppad med alla möjliga ingredienser – det finns en variant känd från Osaka och en från Hiroshima) och Kitsune udon (udonnudlar i en lätt dashibuljong, toppad med tofu). Som vegetarian och vegan finns det en del alternativ. En gammal räv som håller ribban högt är Shizen Bar Paprika Shokudou Vegan. Green Earth är staden första vegetariska restaurang som idag är helt vegansk.

Vagabond webbredaktör föll pladask för Osaka.

Under andra världskriget bombades staden av USA och har sedan dess successivt återuppbyggts. Osaka slott från 1500-talet skadades under bombningarna, som ödelade stora delar av staden, men byggnaden förblev intakt. 1997 renoverades slottet och exteriören ser idag ut som den gjorde under Edo-perioden. Slottsparken är en av landets bästa platser för hanami (”att skåda blommor”) och vårens körbärsblomning är något av en nationell angelägenhet. Picknickfilt, lunch och slott – vad mer kan man önska?

Nöjesdistriktet Dōtonbori har de mest ikoniska sevärdheterna i Osaka; neonskylten ”Glico Running Man”, den mekaniska krabban Kani Doraku ovanför ingången till en berömd skaldjursrestaurang. Ta en promenad längs med kanalen, som delar namn med stadsdelen, för de bästa vyerna.

I stadsdelen Kita kan man knata längs den 2,5 kilometer långa shoppinggatan Tenjinbashi-suji som sägs vara landets längsta arkadgång. Här finns små unika butiker, restauranger och kaféer. Vid närliggande nöjescentret Hep Five finns ett pariserhjul placerat på taket av byggnaden, 100 meter ovan mark – bättre utsiktsplats får man inte.

Amerikamura, även känd som Amemura, hette ursprungligen ”American Village” på grund av de västerländska varorna i butikerna och en kopia av Frihetsgudinnan. Utöver det är det inte mycket som liknar USA. Sedan 1970-talet har det varit centrum för kreativt mode och underhållning och idag är det popkulturen som styr. Varje butiksöppning lanseras med en fest och det är liv och rörelse från morgon till kväll.

Shinsekai är en intressant stadsdel som sägs vara ett av landets ruffigaste områden, men som blivit populärt bland backpackers på grund av billiga vandrarhem och kultur- och konstnärshubbar. Vid början av 1900-talet växte stadsdelen explosionsartat och två väldigt olika inspirationskällor låg till grund för stadsplaneringen, Paris och Coney Island i USA. Det är med andra ord en mycket intressant mix. Det är också en sida av Japan man inte är van att se, men gentrifieringen har redan börjat. Om några år kan detta vara den hetaste stadsdelen i Osaka. Missa inte SpaWorld, en badanläggning med flera olika tematiserade onsen – sydeuropeiska och asiatiska. Det är naket och uppdelat mellan män och kvinnor.

Tornet Tsutenkaku i Shinsekai har inspirerats av Eiffel Tornet i Paris. Foto: GettyImages

Text: Helle Kikerpuu • 2022-03-26
Japan

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen