Annons
Annons
Kanelbullar och lax – två av storsäljarna på Småkaka. Foto: Privat.

Kanelbullar och lax – två av storsäljarna på Småkaka. Foto: Privat.

Japan

Anna driver svenskt café på japansk paradisö

I januari 2016 blev drömmen om en ny vardag för svenska Anna Edberg sann. Efter att ha blivit förälskad i den japanska övärlden Okinawa tog hon steget och flyttade hit. Här snorklar hon, påtar i trädgården, läser böcker och sprider svensk matkultur från sitt café och restaurang Småkaka.

Text: Johanna Jackson • 2016-11-04 Uppdaterad 2021-08-13

Anna Edberg kommer ursprungligen från Göteborg men har bott i Stockholmsområdet de senaste årtiondena där hon arbetat i restaurangbranschen. När hennes son, som hade studerat i Japan även gifte sig där, gjorde de en resa till Okinawaöarna, en ögrupp som ligger söder om Japans huvudö i Stilla havet. Under en båttur på väg från en av öarna bestämde hon sig – hon skulle flytta och på så sätt sålla sig till de nästan 700 000 svenskar som rÙ�knas som utlandssvenskar. 

– Okinawas övärld fascinerade mig. Jag tvekade aldrig. När jag lämnade ön Zamami kände jag att jag ville starta ett företag och leva i Japan ett tag.

Anna driver svenskt café på japansk paradisö

Att starta ett företag i Japan är dock inte det enklaste. Det krävs mycket pappersarbete och majoriteten av formulär och information finns bara på japanska. Någon vidare digitalisering av olika formulär är det inte heller någon talan om.

– För att få ett visum att bedriva affärsverksamhet behövde jag skicka in cirka 45 stycken A4 med olika uppgifter, och jag har haft stor hjälp av min son, hans fru, samt hennes föräldrar. Det hade inte gått utan dem.

Anna driver svenskt café på japansk paradisö
Okinawa utgörs av flera öar som ibland kallas för “Japans Mallorca”. Foto: Istock.

Eftersom restaurangbranschen låg nära hjärtat blev en egen restaurang det självklara valet. Efter att hon hittat ett hus på vulkanön Kumejima slog hon till, flyttade och öppnade restaurang Småkaka som serverar fika och lunch baserat på svenska ingredienser som Anna till stor del odlar i den egna trädgården. Luncherna varieras varje dag men en storsäljare är gravad lax och hovmästarsås, och kanelbullar så klart.

– Japansk mat är väldigt ensidigt och alla är förvånade över att min meny har olika lunchrätter varje dag. Men då brukar jag förklara att det är så vi äter i Sverige, olika varje dag. Här äter man gärna samma flera dagar i sträck och här på Kumejima görs det storkok och sen har familjen samma mat med ris i en vecka, säger Anna Edberg.

Anna driver svenskt café på japansk paradisö

Sedan dess har hon blivit lite av en lokalkändis. Hon har intervjuats i både TV och radio och flera tidningsartiklar har skrivits om den svenska kocken som bosatt sig på ön.

– Jag har ett fantastiskt stöd från lokalbefolkningen men även en del turister från hela Japan och även från Europa kommer hit. En del kommer och äter lunch varje dag. Andra tittar in då och då. De flesta är väldigt intresserade av Sverige och kan sitta länge och titta i mina böcker om Sverige och svensk kultur. Ibland spelar jag ABBA för dem vilket uppskattas mycket!

När hon inte påtar i trädgården brukar hon åka ut med en liten båt som hon har köpt, lägga till vid någon strand, snorkla bland de fantastiska korallreven som finns vid öarna och bara slappna av. Till jul kommer hon att flytta tillbaka några månader för att bo i Sverige men sedan kommer hon att åka tillbaka igen. Planen är att fortsätta så i några år. Anna uppmuntrar andra som funderar att göra samma sak att vara uthålliga och att planera i tid. 

– Det kommer förmodligen komma massa hinder i vägen men försök att se det som en träning. Se varje komplikation som en uppgift som ska lösas, på ett eller annat sätt. När det är klart går man vidare till nästa del.

– Mitt motto är att aldrig ge upp!

Resa till Okinawa

Till Okinawa flyger man bekvämast och billigast via Tokyo. Priserna Stockholm-Tokyo kostar mellan 4 000–10 000 kr beroende på säsong. SAS flyger direkt från Köpenhamn och Finnair från Helsingfors. Finnair flyger även via Osaka från Helsingfors.

Resan från Tokyo till Naha på huvudön Honto tar drygt tre timmar och kostar ca 2 500 kr t/r. Från Naha kan du sedan bege dig med taxi till färjeläget för att utforska resten av den vackra övärlden. 

Tropiska Okinawa – sol, strand & sushi

Stor guide: Pensionera dig utomlands – spara pengar


Text: Johanna Jackson • 2016-11-04
JapanIntervju

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top