Annons
Annons
Myllrande Mong Kok vaknar till liv när det blir kväll. Foto: Jonas Gratzer

Myllrande Mong Kok vaknar till liv när det blir kväll. Foto: Jonas Gratzer

Kina

Guide: Hongkong

Vagabonds guide till vad du inte får missa i Hongkong. Tips på hotell, restauranger och sevärdheter.

Text: Per Liljas • 2017-12-31 Uppdaterad 2021-08-16

Snabbfakta Hongkong

Befolkning: 7,4 miljoner.
Yta: 2 755 km2 (ungefär som Blekinge). Endast Hongkongön är 78,6 km2 (som Malmö stad).
Valuta: 1 hongkongdollar = 1,05 kr.
Styrelseskick: särskild administrativ region under Kina sedan överlämnandet från Storbritannien 1997. Val till riksdag och chefsminister äger rum vart femte år, men har begränsat inflytande. På papperet är press och rättsväsende fritt. 

Resa hit

SAS flyger direkt från Stockholm för från 4 800 kr t/r. Med Finnair från flera svenska flygplatser via Helsingfors kan du få en t/r-biljett för så lite som 3 400 kr.

Ta sig runt

Snabbtåget Airport Express är det snabbaste och bästa färdmedlet från flygplatsen. Resan till slutstationen Hong Kong tar 25 min och kostar 100 kr. Biljett köps bäst i disken där man kan betala med kort samt köpa rabatterad t/r-biljett. På snabbtågsstationerna går det att checka in på sitt flyg samt lämna sitt bagage upp till ett dygn i förväg.

Kollektivtrafiken är omfattande, välbyggd och billig. Förutom tunnelbanan (MTR) finns bussar, spårvagn och båtar. De flesta resor kostar mindre än 15 kr. Det mest praktiska är att skaffa och ladda ett Octopuskort som gäller över hela systemet, samt i många butiker.

Taxibilar är också billiga och bra. Utgångspriset 22 kr tar dig långt. Lysande skylt på taket innebär att bilen är ledig. Lättast är att vänta vid ett taxistånd. Chaufförerna är hederliga – alla kör efter taxameter, tar endast kontanter, och tar extra betalt då de beställts i förväg eller om du har med dig bagage.

Guide: Hongkong
En man serveras av en robot på restaurangen Kam Mong i Mong Kok.

4 dolda pärlor

1. 001

På 97 Wellington Street är en av stadens äldsta och trevligaste lönnbarer. En upplyst dörrklocka längst ner på Graham Street öppnar en underjordisk oas av cocktails. 

2. Visage One

På 93 Hollywood Road är en frisörsalong i en liten gränd parallellt med Hollywood Road, som på lördagskvällar förvandlas till en intim jazzbar. 

3. Deadend

Kafé på 72 Po Hing Fong som serverar fenom-enalt bröd och ägg i en lugn avkrok av den framblommande stadsdelen PoHo.

4. Private kitchens

Kockar som lagar mat i sina hem. En företeelse som tog fart för att komma runt strikta regler. Googla för att hitta det bästa för tillfället. 

Guide: Hongkong
Den enastående dim sum-restaurangen Cuisine Cuisine på hotellet The Mira.

Sevärdheter

Victoria Peak, den ikoniska bergstoppen på Hongkongön med häftigaste stadsvyn. Ta en taxi upp sen eftermiddag och vandra den 30 minuter långa leden runt toppen. Avsluta med ett glas champagne på restaurangen The Peak Lookout.

Mong Kok. Myllrande gatumarknader, djungler av neonskyltar, gatumat i mängder och riktigt bra kameraaffärer. Om hjärtat av Hongkong finns någonstans är det här. Missa inte Ladies Market, guldfiskmarknaden och “Sneaker Street”.

SoHo, Hongkongöns centrum för internationellt liv. Ta den kilometerlånga rulltrappan upp genom en buffé av restauranger och barer. Passa samtidigt på att hitta en skräddare som kan sy dig nya kläder, ta en väl-behövlig massage, och kolla på antikviteter längs Hollywood Road.

Naturen. Hongkong har miltals av vandringsleder i fantastisk natur. Dragon’s Back på Hongkongön har spektakulär vy och slutar på en strand med öl och hyfsade burgare. Ett halvdagsprojekt som rensar gårdagens barrunda ur systemet.

Hong Kong Museum of History är gratis och fantastiskt bra. Biografer och uppbyggda miljöer från olika eror ger en djup och engagerande inblick.

Guide: Hongkong
Streetfood i Mong Kok.

Äta

Hongkongeser är matgalna, och folk kommer hit från hela regionen för att äta väl. Utbudet är stort och globalt och når från gata till svindlande takterrass. Att äta bra lokal mat är ett billigt, bullrigt och gott alternativ, men kan kräva lite vägledning.

Den mest kända Hongkongdelikatessen är dim sum, smårätter serverade till te. Siu mai (ångade knyten med räkor och fläsk) och xiao long bao (köttfyllda bullar) är ett måste.

Ao lam min, det vill säga nudelsoppa med oxbringa, är en annan Hongkongfavorit som hittas på många kvarterskrogar. Den mustiga versionen som serveras av Kau Kee på 21 Gough Street i Sheung Wan är så erkänd att folk köar långt innan öppning.

För havsmat som chilimusslor och bläckfisk-bläcknudlar finns saluhallar som Java Cooked Food Center på 99 Java Road, North Point, men även superba restauranger på de mindre öarna, som Ah Shun’s Kitchen på 47 Tai San Street i Cheung Chau. Testa även att äta från ett grönt skjul på gatan, en så kallad dai pai dong. Finns bland annat på Stanley Street i SoHo, där somliga serverar klassikern ris i lergryta.

Bo

Kowloon Shangri-La packar in så mycket bekvämlighet att 2 000 kr för ett dubbelrum känns som ett fynd (shangri-la.com).

Chungking Mansions är avsevärt enklare. Vandrarhemsstandard för 250 kr/person. 36–44 Nathan Road i Tsim Sha Tsui.

Butterfly on Hollywood har dubbelrum för 1 000 kr/natt och placerar dig mitt i centrum. 263 Hollywood Road, Possession Point, (butterflyhk.com).

Airbnb låter dig annars se hur lokalbefolkningen bor och knyta kul och värdefulla kontakter (airbnb.se).

 

Guide: Hongkong

Text: Per Liljas • 2017-12-31
KinaRestipsHongkongWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top