Annons
Annons
Tvillingtornen Petronas Towers lyser upp KL:s glittrande skyline. Foto: Getty Images.

Tvillingtornen Petronas Towers lyser upp KL:s glittrande skyline. Foto: Getty Images.

Malaysia

24 timmar i Kuala Lumpur

Inte lika bångstyrig som Bangkok. Inte så stel som Singapore. KL är metropolen mitt emellan, på kartan och i känslan. Här har du en dag i Malaysias huvudstad.

Text: • 2015-02-06 Uppdaterad 2021-06-23

09.00 Kinesisk koffeinkick

Låt en kopp segflytande, starkt, kaffe från kinesiska ön Hainan kickstarta dagen. Ah Weng Koh i Imbi Market (kallas även Pasar Baru Bukit Bintang) har serverat kaffe och te sedan 1960-talet och är en frukostfavorit för många KL-bor. Komplettera med rostat bröd och kokta ägg. 

10.00 Nöjesfält under tak

Fortfarande stärkt av kaffet? Ta en promenad till Berjaya Times Square. Om värmen får dig att flämta, ta en billig taxi istället. Berjaya Times Square (timessquarekl.com) är en av Kuala Lumpurs många megagallerior. Inte den med mest bling och blänk, eller bäst shopping, men här finns en fullstor berg-och dalbana. Inomhus!

10.30 Bukit Bintang

Ta tåget i himlen, monorail, en station upp till Bukit Bintang, och polera betalkortet på vägen. Bukit Bintang är KL:s svar på Fifth Avenue, Ströget eller Oxford Street. Här ligger shoppingpalatsen på rad. Pampigast av dem alla är Pavilion med butiker från snudd på alla internationella modehus, medan gamla Lot 10 bjuder på mer sansad shopping. Vill du handla snygga och funktionella japanska kläder till fyndpris, ligger Uniqlo mellan dem båda.

24 timmar i Kuala Lumpur
Tillbaka till framtiden med Monorail.

12.00 Hajmat

Aquaria KLCC bjuder på två våningar med 250 arter vatten- och landlevande djur och en resa som går från källorna i bergen, via floder, genom regnskogar till mangroveträsk och djupt hav. Här finns en 90 meter lång undervattenstunnel för närkontakt med hajar, muränor och rockor. Varje dag klockan 12 och 15 matar dykare djuren.
aquariaklcc.com/

13.30 Curry nam nam

På Estana Curry House (23 Jalan Sultan Ismail) hittar du den smaskigaste lunchbuffé du någonsin ätit för en tjuga. Ta ett bord bland taxiförare, kontorsfolk och personal från hotellen omkring. Njut av currygrytor, tandoorikyckling, nanbröd och en mossgrön mintchutney värd att offra en arm för.

24 timmar i Kuala Lumpur
Estana Curry House. Ät så mycket du orkar för 20 kronor!

4.30 Hälsa på i Indien …

Tre länder på en eftermiddag? Tiada Masaalah! Inga problem! Börja i Little India, bland rotibagerier, skräddare och dunkande bollywoodmusik. Om kaffesuget gör sig påmint tar du en teh tarik, svart kaffe och kondenserad mjölk.

15.30 … dra vidare till Kina

Chinatown når du en kort promenad från Little India, ett fullständigt scenbyte på några minuter. Köp en fejk-Gucci eller låtsas-Breitling om samvetet tillåter (du stödjer en svart marknad med många tveksamma inslag), men kom ihåg att pruta. Trött på trängsel och kommers? Fly till Sze Ya, ett av Malaysias äldsta tempel, in i dimman av rökelse och brända låtsaspengar.

24 timmar i Kuala Lumpur
Sålla mellan äkta och oäkta vara i Chinatown.

17.00 … och landa i Malaysia

Kampung Baru är en vanlig malaysisk by – mitt i metropolen Kuala Lumpur. Bland skyskraporna breder ett bostadsområde ut sig där klassiska malayvillor omges av bananträd och blommande frangipani. Kampung Baru lever på lånad tid. Marken är en av de högst värderade i landet och för eller senare byts låga trähus mot blänkande höghus. Om det sker om ett år eller tio, vet ingen. Kampung Baru är en av de bästa platserna i KL för den som söker riktigt god, traditionell, malaysisk mat.

18.30 Spana på tvillingarna

Få takbarer i världen kan skryta med häftigare utsikt. Från SkyBar på Traders Hotel har du perfekt spanläge på stadens stoltheter – tvillingtornen Petronas Towers. Ta en drink nÙ?r solen går ner och låt dig bländas, bokstavligen, av skenet från skyskraporna mitt emot.
skybar.com.my/

24 timmar i Kuala Lumpur
SkyBar sitter på stans bästa utsikt.

20.00 Världens bästa matgata

Turisterna är fler och maten har blivit dyrare, men Jalan Alor är fortfarande matgatan nummer ett i KL, kanske på hela planeten. Plastmöblerna är enkla och menyerna hafsigt laminerande, men med maten fuskas det inte. Beställ ikan bakar, grillad fisk, eller nationalrätten på spett: satay. Skölj ned med iskall Tiger Beer serverad i luggsliten reklamkylare. Blunda, dofta, smaka. Sydostasien. Du är här! Precis vad du drömmer om en råkall falukorvskväll i november.

22.00 Klubba i KL

Changkat Bukit Bintang är stadens hetaste partygata och ligger precis intill Jalan Alor. Gatan bjuder främst på barer, pubar och restauranger, men också på snygga klubben Elixir och populära jazzbaren No Black Tie (noblacktie.com.my). Vill du fortsätta på en fullfjädrad nattklubb, tar du en taxi till Zouk (zoukclub.com.my).

Missa inte!

Att smaka Beef Rendang. Världens godaste maträtt (enligt CNN 2011) har rötterna i Indonesien, men är minst lika god i Malaysia.

Missa gärna!

Att låta dig luras av skojarna runt Bukit Bintang. Trevliga killar, men deras syster pluggar inte i Uppsala eller Lund och deras kusin jobbar inte på Karolinska. Allt är en välrepeterad föreställning för att lura med dig till en lägenhet där, visar det sig, någon typ av spel om pengar pågår. Du förlorar givetvis.

Återkommande i Kuala Lumpur

Hinduisk festival, februari

Festivalen Thaipusam firas av hinduer världen över och mest välbesökt är paraden i Batu Caves utanför Kuala Lumpur. Thaipusam handlar om tacksamhet för hörda böner och om botgöring i rent fysisk form: Metallspett genom kinder och tungor, fiskkrokar som sliter i ryggar och bröst, deltagare i trans. Aningen otäckt, men också hänförande färgglatt, gungande och svettigt. Följ med en miljon (!) andra besökare till Batu Caves, klättra de 272 stegen förbi guldstatyn av Lord Murugan och glöm för sjutton inte kameran.

24 timmar i Kuala Lumpur
Thaipusam. Foto: Thinkstock.

Missa inte!


Text: • 2015-02-06
MalaysiaRestips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top