Annons
Annons

1331001.jpg

Nordkorea

Video: Så här såg det ut när Nordkorea höll sin första ölfestival

Tänk dig en oktoberfest fast lite prydligare och med politisk propaganda som spelas upp på storbildskärmar. Så kan man beskriva Nordkoreas första ölfestival som nyligen ägde rum i landets huvudstad.

Text: Johanna Jackson • 2016-08-30 Uppdaterad 2021-06-23
Annons

Salta kringlor, friterad kyckling och massor med öl. I mitten av augusti inleddes Nordkoreas första ölfestival vid piren intill floden Taedong i centrala Pyongyang.

I fokus står öl från nationens egna bryggeri och besökare bjuds på olika sorter med namn som öl 1, öl 2 och så vidare ända upp till öl 7. Ett ypperligt tillfälle för att uppmärksamma landets “världsberömda öl”, enligt en nyhetsuppläsare i den statligt ägda nyhetskanalen Korean Central Television (KCTV). 

Video: Så här såg det ut när Nordkorea höll sin första ölfestival
En servitör i uniform. Foto: Koryo Tours.

Upp till 700 personer kan vistas på festivalområdet samtidigt och enligt australienska News.com.au verkar premiärdagen ha varit en hit. I videon kan man bland annat se hur en gäst höjer glaset för att “tacka ledarna för möjligheten att dricka så mycket som vi orkar.”

Festivalen håller på i 20 dagar, men en andra tappning är redan planerad. I samband med landets nationella luftfartshow Wonsan Air Festival mellan 21 och 28 september (som också är den första i sitt slag) kommer ölen att flöda igen. 

Förutom lokalinvånare har festivalen även besökts av ett hundratal turister tillsammans med den Nordkoreaspecialiserade researrangören Koryo Tours, skriver den amerikanska nyhetssajten NK News som även dem specialiserar sig på landet.

Video: Så här såg det ut när Nordkorea höll sin första ölfestival
Priserna för en halv liter öl startar på 50 nordkoreanska won, cirka fyra kronor! Foto: Koryo Tours.

Vagabond har tidigare berättat om hur Nordkorea ämnar storsatsa på turism. Redan nästa år hoppas man kunna öka det årliga besöksantalet från 100 000 turister till en miljon. Bland annat har man byggt en ny internationell flygplats och öppnat upp tidigare förbjudna zoner till turister. 

Festivalen hålls i kölvattnet av att FN i mars införde hårdare sanktioner mot landet, de tuffaste på två decennier rapporterade SVT då.

De kyligare relationerna gick inte omärkt förbi i nyhetsrapporteringen om festivalen, enligt nyhetssajten NK News.

“Pyongyang Taedonggangs ölfestival visar att vårt folks liv är fyllda med glädje och optimism, bygger upp ett folkets paradis och ett mycket civiliserat socialistiskt land, och krossar USA:s och dess anhängares avskyvärda drag att isolera och hämma Demokratiska Folkrepubliken Korea”, ska ett nyhetsankare ha läst upp i den statliga nyhetskanalen.

Unika bilder från världens kanske märkligaste lopp – Pyongyang marathon i Nordkorea

Tio ölfestivaler du inte får missa i sommar

Indonesien kan förbjuda alkohol


Text: Johanna Jackson • 2016-08-30
Nordkorea

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top