Annons
Annons
Foto: Istock.

Foto: Istock.

Australien

10 sköna ölfestivaler att besöka 2018

Skål, ganbei, prost och salut! Här kommer 10 roliga festivaler från jordens alla hörn för dig som gärna kombinerar resor med öldrickande.

Text: Johanna Jackson • 2018-01-17 Uppdaterad 2021-06-22

1. Brugs Bier Festival – Belgien

Belgiska Brygge är en kanalstad med anor från medeltiden som förutom gotiska byggnader även är känd för sin långa öltradition. Årets festival är så pass stor att den inte ryms under ett och samma tak, utan är utspridd över tre olika platser i den historiska stadskärnan. Inträdet är gratis men för 30 euro får du två specialgjorda festivalglas för 2018 (som dessutom blir en rolig souvenir) och hela 11 dryckespolletter som räcker för en provsmakning vardera. Öl från hela 88 bryggerier kommer att finnas på plats och naturligtvis finns det chans att prova den högprocentiga trappistölen Westvleteren som görs av munkar och anses vara världens bästa öl. 

10 sköna ölfestivaler att besöka 2018
Foto: Bart De Bruyne

2. Good Beer Week – Australien 

Under en vecka i maj hålls Australiens bästa ölfestival i landets kulturhuvudstad Melbourne. Förutom en mängd olika spännande ölsorter finns här även gott om event för den som hellre dricker något annat, eller inte dricker alls: Matprovningar, musikspelningar och andra aktiviteter sprids ut över hela 180 lokaler under festivalperioden. 

10 sköna ölfestivaler att besöka 2018
Good Beer Week. Foto: Visit Victoria/Beer Love Inc

3. Český Pivní Festival – Tjeckien 

Ölfestivalen i Prag är den största i landet och firas under 17 dagar varje år i maj. Hit kommer över 10 000 besökare som fuktar strupen med en uppsjö av både tjeckiska och internationella ölsorter i stora muggar à la Oktoberfest. God feststämning och sköna musikuppträdanden är standard. 

10 sköna ölfestivaler att besöka 2018
Foto: Český Pivní Festival

4. Portland Craft Beer Festival – USA

Oregons hipsterstad utger sig för att ha flest mikrobryggerier i världen, och 2015 utnämnde det amerikanska magasinet The Beer Connoisseur Portland till världens ölhuvudstad. Att invånarna firar mikrobryggerimånad varje år i juli är därför kanske inte så överraskande. Månaden inleds med en tre dagars lång festival där besökare kan prova öl från ett 60-tal olika bryggerier, men även fukta strupen med lokalt vin och cider.  Förutom öl lockar staden även med närhet till natursköna landskap och en spännande matscen. 

10 sköna ölfestivaler att besöka 2018
Foto: PCBF

5. Berliner Biermeile – Tyskland 

2 400 ölsorter och ”biergarten” som är över 2 kilometer lång –  i augusti firas världens längsta ölfestival på Berlins gator och torg. Under folkfesten som firas under tre dagar kan festivalbesökare prova öl från drygt 90 länder och 340 bryggerier. 

10 sköna ölfestivaler att besöka 2018
Berlins ölfestival går längs boulevarden Karl-Marx-Allee i mellan stadsdelarna Friedrichshain och Mitte.

6. London Craft Beer Festival – Storbritannien 

Skippa ”Great British Beer Festival” och ställ in siktet på en nyare tappning istället: Londons festival för hantverksöl. Eller gå på båda, de sker bara med några dagars mellanrum. Medan föregångaren har några år på nacken, närmare 40, är företrädaren yngre både till atmosfären och antalet år den har arrangerats. I år kommer man gästa den coola lokalen Tobacco Docks i sydöstra London. Förutom att prova över 100 olika ölsorter kan man även frossa i street food och lyssna på plattor från medverkande DJ:s. 

10 sköna ölfestivaler att besöka 2018
Förra året kunde man bland annat prova öl med smak av blåbärsglass. Foto: London Craft Beer Festival/Facebook

7. Qingdaos ölfestival – Kina 

Det går inte att skriva en lista om festivaler tillägnade den bärnstensfärgade drycken utan att nämna Asiens största ölfestival. Festivalen i Qingdao är en gigantisk folkfest som pågår under 16 dagar i början av augusti. . Qingdao även stavat Tsingtao, är Kinas största ölexportör och ligger vid havet i den östra Shandong-provinsen. Staden är dessutom allmänt känd som en av Kinas vackraste och renaste städer.  

10 sköna ölfestivaler att besöka 2018
Ölfestivalen i Qingdao lockar tusentals både inhemska och utländska turister. Foto: Getty Images.
10 sköna ölfestivaler att besöka 2018
Förutom drygt 200 sorter med inhemsk och utländsk öl kan besökare roa sig med att besöka ölmuseet, gå på konserter, äta streetfood, bada i ölbad, och så vidare. Foto: Getty Images.

8. Oktoberfest de Blumenau – Brasilien

Sedan 1984 anordnar tyskättade i den brasilianska staden Blumenau sin egen Oktoberfest. Och det är inget litet firande – runt 700 000 besökare deltar varje år. Den vackra staden kallas för ”Det tropiska Tyskland” och varje oktober fylls gatorna med parader, gatuband och självklart ett överflöd av mat och öl.

10 sköna ölfestivaler att besöka 2018
Brasiliens största oktoberfest har starka band till tysk kultur. Foto: Istock.

9. Pint Bokbier Festival – Nederländerna

1978 hölls den första Pint Bokbier festivalen på ett litet kafé i Amsterdam. Idag är det en årligt återkommande tradition som hyllar den mörka ölsorten och lockar tusentals besökare. När man är klar på festivalområdet beger man sig förslagsvis till Heinekens bryggeri för ytterligare en upplevelse i ölens tecken. 

10 sköna ölfestivaler att besöka 2018
Bokbier, eller bocköl på svenska, är en typ av mörk lager som härstammar från Tyskland. Foto: Istock.

10. Cape town Festival of Beer – Sydafrika

När någon säger ölfestival är Sydafrika förmodligen inte det första landet du tänker på. Men enligt arrangörerna själva är Cape town Festival of Beer den största ölfestivalen söder om ekvatorn. Och med en historia med både nederländskt och engelskt inflytande är det inte konstigt att landet har en stor ölkultur. På festivalen finns omkring 60 bryggerier, både lokala och internationella, som tillsammans serverar över 200 olika ölsorter. Dessutom ordnas mat- och ölprovningar, guidade turer och annat som hör den gyllene drycken till. 

10 sköna ölfestivaler att besöka 2018
Sol och öl – klassisk kombo på Kapstadens ölfestival. Foto: Cape town Festival of Beer

Roadtrip i Skottland bland hedar, öar & whisky

London får ny bar – som bara serverar prosecco


Text: Johanna Jackson • 2018-01-17
AustralienBelgienBrasilienKinaNederländernaStorbritannienSydafrikaKapstadenListorMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen