Carolina Chreisti Eriksson

Carolina Chreisti Eriksson

Restips

24 timmar i Singapore

Singapore är en stad, ö och republik i ett. Följ med på ett dygn i den sydostasiatiska metropolen.

Text: Carolina Chreisti Eriksson • 2007-11-22 Uppdaterad 2007-11-22

09:00 Frukost med orangutanger

Ställ klockan trots din jetlag, för en bättre start än ett besök på Singapore Zoo (80 Mandai Lake Road) går inte att få. Slå dig ner vid ett av borden i djurparkens restaurang och invänta orangutangerna som ska äta frukost med dig. Promenera sedan genom lummig, tropisk grönska i detta zoo som låter djuren leva i en naturlig, burfri miljö. Mot 5 Singaporedollar (cirka 20 kr) får du uppleva när en känguru äter direkt ur din hand.

11:00 Shoppa loss

Ta en taxi till stadskärnan och ägna dig åt lite hederlig handel. Singapore är trots allt Sydostasiens obestridliga shoppinghuvudstad. På stadens motsvarighet till Londons Oxford Street – Orchard Street – trängs butikerna med ett myllrande folkhav och blinkande neonskyltar. När intrycken blir för många och shoppingkassarna för tunga slår du dig ner på en av gatans otaliga restauranger för en lätt lunch.

14:00 Vandra ovan träden

Promenera 25 meter över marken på en hängbro i Upper Pierce Reservoir och se trädkronorna från samma vinkel som våra fjäderbeklädda vänner. 80 fågelarter huserar i parken.
Ta även en titt på flygande lemurer och långsvansade apor på din väg genom denna panoramiska “Tree top walk” som är först i sitt slag i Sydostasien.

16:00 Amfibiesightseeing

Singapore bjuder på många sightseeingmöjligheter, men en tur med en “Duck”, farkosten som fungerar som både båt och bil, är tveklöst den mest underhållande. Ursprungligen användes dessa amfibiefarkoster i Vietnamkriget men numera tjänar de alltså Singapores turister. Luta dig tillbaka och njut när den komiska “ankan” glider ner i vattnet för att ta dig runt staden till sjöss. Påstigningsplatsen ligger i Suntec City Mall, nära Convention & Exhibition Centre.

18:15 Linbana till Sentosa

Från toppen av Mount Faber tar en linbana dig till populära Sentosa Island. Var beredd på lätt svindel när linbanekorgarna gungar ut högt över trädtoppar och hus. Besök Underwater World och låt dig ömsom imponeras, ömsom skrämmas av hajar, stingrockor och spindelkrabbor. Känslan av att bara vara centimetrar från hajarnas hungriga käftar i det tunnelformade, gigantiska akvariet ger garanterat kalla kårar.

19:15 Tropisk spabehandling

Unna dig en avkopplande stund på prisbelönta Spa Botanica (2 Bukit Manis Road) innan du lämnar Sentosa Island. Njut av lerbad, massage eller skönhetsbehandlingar i en tropisk trädgård. Eller varför inte pröva deras “Traveller’s package”: två timmars genomkörare för den trötte resenären?

21:30 Singapore Sling på Raffles

Ett besök i Singapore är inte fulländat utan att ha avnjutit den sötsliskiga drinken Singapore Sling på legendariska Raffles Hotel (1 Beach Road). Hotellet är uppkallat efter engelske Sir Raffles som grundade staden år 1819 och är byggt i klassisk engelsk kolonialstil.

22:00 Avrunda med barrunda

Avrunda kvällen på restaurangen Indochine (1 Empress Place) mysigt beläget vid vattnet i den livliga stadsdelen Boat Qay. Välj ur menyerna vid namn “öst” eller “väst”. Gå vidare till någon av barerna som ligger längs med kajen på andra sidan vattnet. Och om du känner för det, sluta dagen som du började: på Singapore Zoo som arrangerar nattsafari!

Missa inte!

Historielektion x 2

Ägna andra världskriget en tanke och besök Bukit Chandu (Opium Hill). Föreställ dig hur Singapore tedde sig då de brittiska kolonisatörerna förlorade makten över öriket till Japan 1942. I detta minnescenter kan du se fotografier, kartor och få information som beskriver den sista tiden i livet för soldaterna i armén som bestod av både britter och malajer. Adress: 31-K Pepys Road.
Fortsätt sedan till Asian Civilisations Museum. Som namnet avslöjar handlar detta museum om arvet från olika asiatiska kulturer, såsom den kinesiska och indiska. Vandra genom muséets två flyglar och beundra samlingar inom batik, broderi, silver och porslin. Adress: Flygel 1: 39 Armenian Street. Flygel 2: 1, Empress Place.

Tips!

När du ändå läser på om Singapore se till att lära dig några ord på “Singlish”, Singaporianernas egen version av engelska, och slipp framstå som “blank” (förvirrad på singlish).


Text: Carolina Chreisti Eriksson • 2007-11-22
RestipsSingapore
Scroll to Top