Annons
Annons
Ett besök till Sri Lanka är inte komplett utan ett besök till teplantagen i öns mitt. Teet plockas av indiska tamiler som britterna tog hit från Sydindien. Foto: Jonas Gratzer.

Ett besök till Sri Lanka är inte komplett utan ett besök till teplantagen i öns mitt. Teet plockas av indiska tamiler som britterna tog hit från Sydindien. Foto: Jonas Gratzer.

Restips

Guide: Sri Lanka

Vagabonds guide till Sri Lanka. Här tipsar vi bra hotell, om hur du bäst reser runt, när det är bäst tid att åka och vad du inte får missa i matväg.

Text: Per J Andersson • 2017-12-23 Uppdaterad 2021-06-23

Snabbfakta Sri Lanka

Invånare: 21 miljoner.
Språk: singalesiska, tamil och engelska.
Religioner: 70 % theravadabuddister, 13 % hinduer, 10 % sunnimuslimer och 7 % kristna (framför allt katoliker).
Valuta: 100 srilankesiska rupier (LKR) = ca 6 kr.
Tidsskillnad: +3,5 tim (när Sverige har sommar-tid) och +4,5 tim (när vi har vintertid).
Bäst tid att resa till Sri Lanka: sydvästmonsunen innebär regn på västkusten och i bergen juni–augusti, medan nordostmonsunen ger täta regnskurar på östkusten oktober–januari. Det innebär att det alltid är fint väder någonstans. Men vill du minimera risken att behöva fälla upp paraplyet så ska du satsa på västkusten januari–maj och östkusten mars–augusti.

Resa hit

Qatar Airways och Emirates flyger till Colombo från Stockholm och Köpenhamn med ett byte (i Doha respektive Dubai) för från 5 000 kr t/r. Air Tours, Apollo, Tui och Ving med flera, har paketresor till Sri Lanka.

Många kombinerar Sri Lanka-resan med Indien. Då kan du exempelvis ta nonstopflyget med Air India från Stockholm eller Köpenhamn till Delhi och därifrån flyga till Colombo (med Air India eller Sri Lankan Airlines), alternativt ta tåget från Delhi till Chennai, Tiruchirappalli, Kochi eller Thiruvananthapuram i södra Indien – och sedan flyga därifrån till Colombo för från 1 500 kr t/r. 

Vill du kombinera med Maldiverna, som ligger endast en och en halv timmes flygresa från Sri Lanka, trafikerar flera flygbolag Colombo–Malé för från 1 500 kr t/r.

Guide: Sri Lanka
Queen’s Hotel i Kandy är knirrande kolonial­historia när den är som bäst.

Resa runt

Tåg: Ta tåget Colombo–Kandy, Colombo–Matara, Kandy–Badulla, Colombo–Anuradhapura och från Colombo till Trincomalee, Valaichchenai (stationen närmast Pasikudha) eller Batticaloa på östkusten. Tåget är billigt, skakigt, ryckigt och långsamt, men bekvämare och säkrare än landsvägsbussarna med sina fartgalna chaufförer. Kolla tågtider på railway.gov.lk

Buss: Bussarna går hela tiden och överallt – både de röda statliga bussarna och olika privata bolag. Traska till närmaste busstation och chansa, eller planera på routemaster.lk.

Flyg: Lyxa till det med taxiflygbolaget Cinnamon Air som använder åttasitsiga Cessna 208:or med pontoner (för landning på vatten). De flyger från Colombo till 15 olika platser på ön, inklusive Kandy, Batticaloa (nära Pasikudah) och Ampara (nära Arugam Bay). Priser från 900 kr enkel resa. cinnamonair.com.

Bo & hotell

Galle Face Hotel, Colombo. Kolonial-hotell från 1864 vid parken Galle Face Green. Kallades länge ”Bästa hotellet öster om Suez”. Dröm dig tillbaka till förra sekelskiftet i de palatslika foajéerna och med en frozen mangomargarita i Traveller’s Bar eller en kopp high grown dimbula på hotellets dagliga English afternoon tea. Pool med utsikt över mullrande hav.

Dubbelrum från 1 300 kr, Galle Road 2, gallefacehotel.com

Queen’s Hotel, Kandy. Ännu ett historiskt hotell beläget vid sjön och tandtemplet mitt i Kandy. Blanklackade teakpaneler, restaurangen Queen of Hearts, bedagat Ballroom och historisk bar. Kort sagt: en dröm för obotliga nostalgiker. Trädgård med pool.

Dubbelrum från 700 kr. queenshotel.lk

Sunrise by Jetwing, Pasikudha. Tjusigt hotell med svensk manager vid stranden. Vidsträckt pool, takhöjd som i en katedral och bekväma rum. Bra restaurang, glöm inte att prova den underbara krabbcurryn.

Dubbel från 600 kr. jetwinghotels.com/sunrisebyjetwing.

Kottukal Beach House. Smakfullt designat boutiquehotell inrett i traditionell stil med spatiösa rum, höga tak och sköna terrasser. Ligger vid havet i Kottukal 5 kilometer norr om Arugam Bay och några hundra meter söder om populära surfstället Whiskey Point.

Dubbelrum från 1 100 kr. jetwinghotels.com/kottukalbeachhouse.

Guide: Sri Lanka
Krabbcurryn på Sunrise på Pasikudah Beach är något alldeles extra.

Äta 

Srilankesisk mat har rötterna i det indiska köket. Börja med en frukost med lokal smak i form av hopper, en frasig rispannkaka formad som en skål (liknande Sydindiens dosa och appam). Med ett stekt ägg i pannkakan kallas den egghopper och strimlad till nudlar kallas den stringhopper. Till den äter man olika curries med fisk, räkor, kött och/eller grönsaker, kokoschutney, dal (linsgryta) och förstås färsk tropisk frukt, som det är gott om på ön. Sri Lanka är framför allt ett paradis för fisk- och skaldjursälskare, men vegetarianen blir heller inte besviken, och till skillnad från i Indien finns det nötkött på de flesta menyer.


Text: Per J Andersson • 2017-12-23
RestipsSri LankaGuide

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen