Annons
Annons

1042564.jpg

Indien

7 asiatiska destinationer på frammarsch

Bangkok och Tokyo i all ära men här är sju (hittills) ganska okända destinationer i Asien där turismen har ökat under de senaste åren och som nu är på uppgång. Åk hit innan resten av världen gör det.

Text: Johanna Jackson • 2015-03-13 Uppdaterad 2021-06-23

Den asiatiska bokningssajten Agoda presenterar varje år en lista – Fresh Destinations – som kombinerar positiva kundomdömen med resetrender och bokningsstatistik. Samtliga destinationer har färre än 70 boenden och har blivit allt populärare bland turister under året som gått. 

Penghu, Taiwan

7 asiatiska destinationer på frammarsch
Foto: Agoda.

Penghu är en ögrupp ungefär 43 kilometer utanför Taiwans västkust. Huvudön med samma namn är en populär destination för vindsurfing, fågelskådning och snorkling. Förutom lugna dagar på stranden kan man till exempel besöka fiskebyar, se de udda geologiska formationerna på Tongpan Island eller besöka något av de över 180 templen som ligger utspridda på ön.

7 asiatiska destinationer på frammarsch
Tongpan Island och de säregna klippformationerna i basaltsten. Foto: Republiken Kinas turistbyrå.

Öarna som har en stark fisketradition är även kända bland matfantaster – framförallt för deras färska fisk och skaldjur. På sommaren lockar även fyrverkerifestivalen Ocean Fireworks festival.

Ta dig hit: Flyg från flera taiwanesiska och kinesiska städer går regelbundet. Man kan även ta en färja från Kaohsiung, Taiwan. 

Chitwans nationalpark, Nepal

7 asiatiska destinationer på frammarsch
Chitwans nationalpark är Nepals första nationalpark och hamnade på Unescos världsarvslista redan 1984. Foto: Thinkstock.

Chitwans nationalpark ligger nedanför Himalayas sluttningar och ligger cirka fyra timmar med buss sydväst om Katmandu. Res hit mellan oktober till februari när monsunperioden har slutat och förundras av parkens skönhet och vackra natur. 

7 asiatiska destinationer på frammarsch
Chitwan är en av få platser där den indiska pansarnoshörningen fortfarande finns. Foto: Thinkstock.

I den frodiga djungeln och på de böljande slätterna trivs inte mindre än 50 däggdjursarter och 45 olika kräldjur. Se noshörningar, elefanter, gavialer, bengaliska tigrar och apor.

Ta dig hit:  Buss eller taxi från Katmandu, Pokhara och Bharatpur

Reportage: Drömresan till Himalaya i Nepal

Pangandaran, Indonesien

7 asiatiska destinationer på frammarsch
Ta en cykeltur på landsbygden. Foto: Flickr @ikhlasulamal / Creative Commons.

Pangandaran är en stor fiskeby på ön Java cirka 20 mil sydost om Bandung och byn – eller staden (den är ganska stor), liknas ibland som en mindre exploaterad version av Bali. Här kan du surfa året om och besöka nationalparken för att vandra eller ta en båttur på det smaragdgröna vattnet i Green Canyon som för tankarna till en Indiana Jones-film. 

7 asiatiska destinationer på frammarsch
Foto: Agoda.

Runt omkring ligger idylliska byar och många hyr cyklar för att utforska omgivningarna på egen hand. Ett annat stort dragplåster är naturligtvist stränderna. På nationalparkens västra sida ligger Pangandarans kanske vackraste – Pasir Putih. Besöker du den vita stranden får du dock vara beredd på att dela med dig av utrymmet med hjortar och apor som strövar omkring i parken. 

Ta dig hit: Från Nusawiru Airport med buss eller taxi. 

Yufuin, Japan

7 asiatiska destinationer på frammarsch
Huvudgatan i Yufuin. Foto: Thinkstock.

Bada i onsen i Yufuin – en pittoresk småstad på ön Kyushu cirka 25 kilometer från Beppu. Jämfört med närliggande städer är Yufuin en av de som tar emot minst besökare. Trots det fylls stadens trånga gränder ändå snabbt av turister – särskilt under sommarhalvåret och helger så bästa tid att besöka staden är under vinterhalvåret. 
Missa inte: Japans bästa bad

7 asiatiska destinationer på frammarsch
Japansk småstadsidyll. Foto: Thinkstock.

För den som vill komma iväg ut i naturen utgör stadens idylliska läge mellan bergstoppar en utmärkt utgångspunkt för vandring och berget Yufu-dake med en höjd på 1 584 meter är en bra dagsutflykt.

Ta dig hit: Buss och tåg går i stort sett hit från hela landet.
Missa inte: 33 måsten i Tokyo

Coorg (Kodagu), Indien

 

7 asiatiska destinationer på frammarsch
Kuperade kullar i Kodagu. Foto: Agoda.

Coorg är ett distrikt i Karnataka i sydvästra Indien. Det skogsrika området är ett av de djurrikaste i hela Asien och här kan du få syn på vackra påfåglar, tigrar, leoparder, piggsvin och elefanter. De kuperade landskapen står för hela 30 procent av Indiens kaffeproduktion men i regionen finns det även flera kryddplantage och risodlingar. 

7 asiatiska destinationer på frammarsch
Namdrolingklostret i Bylakuppe. Foto: Thinkstock.

Bo på homestay på en kaffefarm, ta en picknick på ön Kaveri Nisargadhama som ligger mitt i en flod och som både huserar en kaninpark och en hjortpark eller besök kungligheterna av Coorgs sista viloplats Gadduge. En annan stor sevärdhet är Namdrolingklostret i Bylakuppe – hem åt cirka 3 000 munkar och den största Nyingma-skolan i världen. 

Ta dig hit: Närmaste internationella flygplats är Bengaluru, närmaste inhemska är Mangalore. Den närmaste tågstationen är Mysore som ligger ungefär 95 kilometer utanför huvudorten Madikeri. Därefter är buss det bästa alternativet.  

Buriram, Thailand

 

7 asiatiska destinationer på frammarsch
Phanom Rung-ruinerna, mindre än Angkor Wat men ändå imponerande! Foto: Thinkstock.

Buriram är huvudstaden i provinsen med samma namn i Thailands Isaan-region cirka 40 mil nordost om Bangkok. Regionen är den fattigaste i Thailand och turismen är inte alls lika utbredd här som i de södra delarna i landet så förvänta dig inga större bekvämligheter. Men – Buriram är ett självklart val för den som vill få en inblick i det “traditionella” Thailand och är intresserad av historia. 

7 asiatiska destinationer på frammarsch
En Lamborghini från Autobacs Super GT Series Race 2014. Foto: Thinkstock.

En av de absolut största sevärdheterna och som gör resan hit välmotiverad är de dussintals Khmer-templen som finns i provinsen. De mest spektakulära hittar du i de över 1000 år gamla Phanom Rung-ruinerna som ligger på toppen av en utslocknad vulkan och som är bland de bäst bevarade templen i världen av sitt slag. Buriram är även hem åt en av Thailands tre racerbanor – Chang International Racing Circuit. 

Ta dig hit: Flyg från Bangkok eller bussar från närliggande regioner. 

Sokcho, Sydkorea

7 asiatiska destinationer på frammarsch
Ta en upptäcktsfärd i den vackra nationalparken Seoraksan. Foto: Thinkstock.

Bara 4 mil från den Nordkoreanska gränsen ligger Sokcho – en stad med nästan 90 000 invånare som utgör den perfekta basen för att urforska natursköna Seoraksans nationalpark. Med ett oändligt antal vandringsleder, raviner, vattenfall och grässlätter har området förtjänat en plats på listan över UNESCOs lista på biosfärområden.

7 asiatiska destinationer på frammarsch
Buddhastatyn hälsar besökare till Seoraksans nationalpark välkommna. Foto: Thinkstock.

I staden kan du njuta av ett stort utbud av färsk fisk och skaldjur och den matintresserade bör även passa på att prova ojingeo sundae – som en typ av bläckfiskkorv och en lokal delikatess i provinsen. Den som är intresserad av militärhistoria bör även göra en utflykt till Goseong Unification Observatory där du kan se över gränsen till Nordkorea.  

Ta dig hit: Flyg från Seoul.

Missa inte att gilla Vagabond på Facebook för mer resenyheter och inspiration!

Missa inte!


Text: Johanna Jackson • 2015-03-13
IndienJapanNepalRestipsSydkoreaTaiwanThailandListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top