Annons
Annons
Mae Klong, tågmarknad söder om Bangkok. Foto: Istock

Mae Klong, tågmarknad söder om Bangkok. Foto: Istock

Restips

Guide: 5 coola marknader i Bangkok

Glöm shoppingcenter och traditionella butiker. I Bangkok är det neonglittrande basarer under öppen himmel som gäller. Några flytande, en med ett tåg och en favorit bland lokalbefolkningen – här är några av Bangkoks bästa marknader.

Text: Johanna Jackson • 2018-11-27 Uppdaterad 2021-06-23

1. Chinatown – måste för förstagångsbesökaren 

Inte riktigt en regelrätt marknad, utan en sprudlande stadsdel och kommersiell hub i hjärtat av Bangkok. Chinatown centreras kring gatumatsmeckat Yaowarat Road och omges av en atmosfÙ?r som överöser dig med  intryck och som är svår att finna någon annanstans i staden. Här finns mängder av stånd med gatumat, flådiga guldbutiker och en till synes oändlig labyrint med gränder där försäljare kränger gosedjur, piratkopierade väskor och plastleksaker i storpack. Hugg in på nudelsoppor, färsk mango, bao buns med fläsk och ostronomeletter. För ett urval med trendiga barer är Soi Nana ett hett tips (ej att förväxla med gatan med samma namn i Sukhumvit).

När: Natt som dag, alla dagar i veckan. Men kvällar och nätter är bäst för mat. Ta sig hit: Taxi, metro till Hua Lamphon eller båt (för den som vill slippa den galna trafiken). Med skytrain (BTS) går man av vid Saphan Taksin och hoppar på en båt mot Ratchawong Pier. 

Guide: 5 coola marknader i Bangkok

2. Chatuchak helgmarknad – marknadernas marknad 

Är Bangkoks största marknad. Här finns över 10 000 stånd som är uppdelade i ett 20-tal sektioner och det går att hitta i stort sett allt här: från piratkopior och billiga touristtröjor med Singhatryck och hantverk till orkidéer, hundvalpar, akvariefiskar, lokala sötsliskiga godsaker, skor, snacks och illegala vilda djur. Tidigare låg även den populära secondhand- och vintagemarknaden JJ Green i anslutning till Chatuchak, men sedan september 2018 är den stängd. 

När: Fredagar 18:00–24:00 och lördagar–söndagar 09:00–18:00. Ta sig hit: BTS till Mo Chit Station eller tunnelbana (MRT) till Chatuchak Park station. 

Guide: 5 coola marknader i Bangkok

3. Mae Klong – tågmarknad utanför Bangkok 

För dig som redan besökt Bangkok eller för dig som har flera dagar i den myllrande metropolen är Mae Klong, ibland stavad Maekhlong, en trevlig utflykt. Mae Klong – inte att förväxla med Talat Roi Fai som också går under benämningen Train Market – är en fiskmarknad vars kuriositet ligger i den mer än hundra år gamla järnvägen som travarserar de små stånden. Åtta gånger om dagen kan man se när det långsamma loket tvingar försäljare och turister att bereda väg för dess framfart. Markiser fälls ner, bord skjuts in och stora färgglada bunkar fyllda med frukt och skaldjur dras undan. Ett långsamt och välregisserat skådespel som går som på räls. 

Mae Klong ligger sydväst om Bangkok, inte alls långt ifrån Amphawa och Damneon Floating Market (mer info om dessa nedan). Att kombinera dessa marknader på samma dag, antingen på egen hand eller med en arrangerad gruppresa är absolut möjligt. 

Guide: 5 coola marknader i Bangkok

När: Cirka 6:20, 8:30, 9:00, 11:10, 11:30, 14:30, 15:30 och 17:40. Ta sig hit: Flera arrangörer erbjuder dagsutflykter eller halvdagsutflykter i buss eller minivan till Maeklong. Från Mo Chit Station och Sai Thai Mai busstation går det även kommunala bussar, som tar cirka 90 minuter vardera. 

4. Flytande marknader i Bangkok – vilken ska man välja? 

Det finns drygt tio flytande marknader av olika karaktär och dignitet runt om i Bangkok. Att välja vilken man ska satsa på kan vara svÙ?rt. Den kanske mest kända, och även den största, heter Damnoen Saduak och ligger en och en halv timmes bilfärd sydväst om centrala Bangkok. (I verkligheten närmare två timmar, med tanke på trafiken). Inte långt därifrån (cirka 20 min med taxi) ligger Amphawa som, till skillnad från morgonpigga Damnoen, vaknar till liv på kvällen. På båda dessa marknader finns smakrik streetfood, diverse hantverk, färska exotiska frukter och massor med saker som attraherar både syn och luktsinne. 

Har man dåligt med tid finns det även flytande marknader närmare centrala Bangkok. Dessa är dock inte alls i samma liga som de två förstnämda. De vanligaste är helgmarknaderna Taling Chan och Khlong Lad Mayom som ligger cirka 25 respektive 30 minuters taxifärd från färjestationen Thonburi Railway Pier. Samma tid gäller även för taxi från den populära turistgatan Khaosan Road.  

Guide: 5 coola marknader i Bangkok

När: Damnoen är öppet varje dag från 7:00 till tidig eftermiddag. Amphawa: fredag–söndag från lunch till cirka 20:00. Ta sig till Damnoen och Amphawa: Arrangerad rundresa eller taxi (välj alltid taxameter eller var noggrann med att förhandla ner priset). I centrala Bangkok är det vanligt att se utflyktspaket med båt runt klongerna (kanalerna). Var noggrann med att fråga vilken flytande marknad som ingår i rutten, så du inte blir besviken. 

Guide: 5 coola marknader i Bangkok
Damnoen Saduak flytande marknad.

5. Rot Fai Market – vintage och hippa barer 

Ursprungligen låg nattmarknaden Talat Rot Fai på ett övergivet tågspår nära Chatuchak. Marknaden flyttades dock 2013 och finns idag på två ställen: En vid Ratchada, nära Thailand Cultural Center, samt en på Srinakarin Road, nära Seacon Square shopping centre, men båda har lite samma atmosfär och utbud. Ratchada är mindre, men smidigare att ta sig till. Här kommer du inte se det vanliga krimskramset som är riktat mot turister, utan snarare moderiktiga klädesplagg, foodtrucks, instagramvänliga efterrätter och barer med livemusik. Nytt blandas med gammalt, modernt med retro. Populärt både bland thailändare och turister. 

Guide: 5 coola marknader i Bangkok

När: Torsdag–söndag 17:00–01:00. Ta sig hit: Taxi eller Skytrain till Udom Suk för Srinakarin sedan taxi igen. MRT till Thailand Cultural Center för att komma till marknaden vid Ratchada. 

Missa gärna: Patpong nattmarknad

Såvida du inte vill se pingpongshower och billiga souvernirer. 

Bangkok: 8 måsten i metropolen för förstagångsbesökaren

Bangkok: Stor guide till bästa maten

Bangkok får egen Michelinguide – här är alla restaurangerna


Text: Johanna Jackson • 2018-11-27
RestipsThailandBangkokListorWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen