Annons
Annons
Rubrikbild: Fotolia. Foto i guiden: Jonas Gratzer.

Rubrikbild: Fotolia. Foto i guiden: Jonas Gratzer.

Restips

Thailand: 10 udda guldkorn i Bangkok

Att hitta de maffigaste lyxhotellen och de glassigaste skybarerna i Bangkok är inte svårt. Men vart går man för att hitta de där lite mer udda guldkornen? Varsågod, vi ger dig tio coola Bangkokfavoriter!

Text: Fredrik Brändström • 2017-12-19 Uppdaterad 2021-06-23

1. Jam Factory 

En oas i storstaden

Det börjar hända spännande saker även på andra sidan Chao Phraya-floden, i kvarter som tidigare ansetts lite väl långt ut på kartan. Jam Factory har varit drivande i denna utveckling. Den arkitektritade byggnaden är en upplevelse i sig och rymmer bland annat bokhandeln Candide, kaféet Library, inredningsaffären Anyroom och restaurangen Never Ending Summer. Och förstås en hel del konst. En sorts aktivitetscenter för hippa Bangkok-bor. Passa på att göra ett besök på en veckodag om du kan, på helgerna är det ofta trångt. Men vissa helger anordnar man även populära loppmarknader som kan vara värt att trängas för. 

• Ta färjan från Si Phraya Pier till Klong san pier. se deras Facebooksida för uppdatering om nya utställningar. facebook.com/TheJamFactoryBangkok

Thailand: 10 udda guldkorn i Bangkok
Hippa Jam Factory
2. Bad Motel

Udda klubb/restaurang

Ett övergivet trevåningshus i Thong Lor målades vitt och snyggades till men rivningskåkskänslan är fortfarande intakt. ”Demolition Chic” har det kallats. Här serveras thai-ländsk fusionmat, känslan är en thailändsk gatuservering som flyttat in i en trendig lokal, rätterna kostar mellan 40 och 100 kr. Här finns en takbar som man även kan hyra för privata events och en grönskande trädgård på baksidan. Happy hour 10–20, missa inte de goda drinkarna! Risken är att du blir kvar långt in på kvällen.

• Sukhumvit road 55, facebook.com/badmotel

Thailand: 10 udda guldkorn i Bangkok
Demolition chic var ordet.
Thailand: 10 udda guldkorn i Bangkok
Thailändsk fusionmat på Bad Motel
3. Smile Club Hair Diner

Fixa semesterfrillan

Jukebox, neonljus, grälla pastellfärger. Trenden med klassiska barbershops har varit stor ett tag i Bangkok och en av de som gått längst i vurmen för gammaldags frisörsalonger är Smile Club. Ligger i hippa området Ekkamai, på andra våningen i ett litet shoppingcenter (Ekkamai Mall). Känner du för att klippa dig på resan finns det billigare ställen i Bangkok, en klippning på Smile Club kostar från 1 000 baht (260 kr). Men om du vill ha en uppfriskande dos thailändsk ungdoms-kultur slash åka på tidsresa till 1950-talet rekommenderas ett besök på Smile Club. 

• Ekkamai 10 (Smile Club har även en barbershop vid Siam Square)

Thailand: 10 udda guldkorn i Bangkok
Retrokänsla på Smile Club.
4. Studio Lam

Kultförklarad musikbar

Barerna i distriktet Sukhumvit är knappast kända för prisvärda drinkar och spännande musik. Men avslappnade kultbaren Studio Lam bjuder på bra dj:s som mixar thailändsk mo lam-musik med afrikanska och karibiska toner, och en diger cocktaillista med drinkar gjorda på ya dong, en sorts örtkryddad thailändsk sprit. Ägaren driver även skivbutiken ZudRangMa som ligger på samma gata. 

• 51 Sukhumvit Road, skytrain till stationen Thong Lo

Thailand: 10 udda guldkorn i Bangkok
Studio Lam ligger på en liten sidogata till långa Sukhumvit Road.
5. Gallery Ver

Nyskapande konst

Bangkok är inte bara gamla tempel, här finns också en modern och vibrerande kulturscen med många nyskapande konstnärer. Några av dem kan du kolla in på Gallery Ver. Galleriet låg tidigare väster om Chao Phrayafloden men sedan förra året finns den på en mer tillgänglig adress i området Sathon, nära från både Skytrain och tunnelbana. En ljus och luftig lokal med industrikänsla och högt i tak – här känner man sig förflyttad till någon ruffig del av Berlin eller Pekings konstdistrikt 798. Här finns också Tentacles, en populär konsthall/kafé som ofta har egna evenemang.

vergallery.com, Narathiwat 22

Thailand: 10 udda guldkorn i Bangkok
Modern konst på Gallery Ver
6. Sugar Ray You Just Been Poisoned

Hemlig minibar

Tvärs över gatan från Kaizen Coffee (nr 7) ligger den pyttelilla baren Sugar Ray. Gömd på en liten sidogata, ovanpå en kläd-butik. Har en touch av gammaldags herrklubb eller så kallad speakeasy (lönnkrogar som uppstod i USA under förbudstiden), men stämningen är inte snobbig utan gemytlig, lite som att vara hemma i någons vardagsrum. ”Giftet” som serveras blandas av några av stadens mest kända mixologer, ett hett tips är att testa deras Old Fashioned. Strax intill ligger också en möbelbutik som specialiserat sig på skandinavisk retrodesign, de har även ett eget fik med det svenskklingande namnet Kaffe 50! Ifall du drabbas av hemlängtan på resan.

• 77 Ekkamai 21, OBS bara öppet onsdag, fredag och lördag, 20–02

Thailand: 10 udda guldkorn i Bangkok
Old Fashioned på Sugar Ray – hett tips!
7.  Kaizen Coffee Co

Kritvit koffeinkick

Modern kaffekultur har exploderat de senaste åren i Bangkok, ett av de mest kafétäta kvarteren är Ekkamai. I den väldesignade och kliniskt kritvita lokalen serveras koffeinhaltiga drycker med lika mycket fokus på smaken som presentationen, varje kopp är ett litet konstverk. Speciellt kända är de för sin cold brew, japp, trenden med kallt kaffe har nått även Thailand. Ligger i ett anonymt affärskomplex vid sidan av den långa Sukhumvit-vägen så det kan vara lätt att missa men stället har många stammisar, framför allt utlänningar som bor i Bangkok som kommer hit varje dag för kaffe eller lunch.

• 582/5 Soi Ekkamai 26–28

Thailand: 10 udda guldkorn i Bangkok
Kaizen Coffe Co – kaffekickar i kritvit lokal.
8.  Soi Nana

Coolaste gatan

Chinatown är en av de mest fascinerande delarna av Bangkok. I de trånga gränderna kan man vandra omkring länge och äta billig och svingod mat på små hål-i-väggen. Delar av Chinatown börjar bli gentrifierade, framför allt Soi Nana, en gata som man med fördel besöker för en krogrunda på kvällen. I ett Bangkok där det mesta är väldigt utspritt är det också skönt att kunna strosa runt mellan barerna och slippa taxi och trafik. Några givna stopp på Soi Nana: Teens of Thailand, Thailands första ginbar. 23 Bar & Gallery, en  kombo av konsthall och sunkbar med dj som spelar gammal britpop från 1990-talet. TEP, en restaurang med traditionell thaimat på tapasvis som ofta bjuder på framträdanden med thailändsk folkmusik.

•Tunnelbana till Hua Lamphong, därefter 5–10 minuters promenad

Thailand: 10 udda guldkorn i Bangkok
Skippa sunkiga Khao San Road och nattsudda på Soi Nana.
9. Loy La Long

Mysigaste hotellet 

Bangkok domineras av lyxiga kedjehotell i jätteformat men det finns också små oaser, som Loy La Long i Chinatown. Detta bohemiska guesthouse har knarriga teakgolv och bara sju rum. Ligger precis vid Chao Phraya-floden, så nära att man kan doppa fötterna i vattnet på terrassen och skåda den ständiga trafiken av färjor, lastpråmar och långsvans-båtar Med tanke på att det inte finns något staket mot floden så rekommenderas det inte för familjer med små barn, men för ensam-resenärer eller par så är detta en ypperlig bas, ett ställe där man känner sig långt från Bangkoks kaos. Boka långt i förväg, redan ett halvår, innan det börjar bli fullt!

• 700–1 500 kr per natt, inklusive frukost. loylalong.com

Thailand: 10 udda guldkorn i Bangkok
Loy La Long, boka long tid innan.
10. New Rot Fai Market 

Bästa nattmarknaden

Att gå på marknad i Bangkok är ett sant folknöje, och att gå vilse på gigantiska helgmarknaden Chatuchak är en upplevelse som få besökare missar. En lite mer udda och mer behändigt förpackad marknadsupplevelse är nattmarknaden Rot Fai. Originalet ligger en bit utanför city. ”Nya” Rot Fai är mer överskådlig och lättare att ta sig till. Fokus ligger på en något yngre målgrupp, här säljs japansk denim av det senaste snittet, kitschiga secondhandprylar och förstås en massa god street food. Finns på två ställen. Alltid fullt med folk och musik från både liveband och dj:s. 

• Tunnelbana med MRT till stationen Thailand Cultural Center, marknaden ligger precis bakom det gigantiska shoppingcentret Esplanade. Öppet 17–24, torsdag till söndag

Thailand: 10 udda guldkorn i Bangkok

Text: Fredrik Brändström • 2017-12-19
RestipsThailandBangkokListorMat och dryckWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen