Annons
Annons
Så här ser Surin Beach, Phuket ut nu. Foto: Fritidsresor.

Så här ser Surin Beach, Phuket ut nu. Foto: Fritidsresor.

Nyhet

Phukets stränder rensas på solstolar

Nu får den som vill lata sig vid strandkanten kring Phuket nöja sig med sand eller en badhandduk som liggunderlag. Thailands militärjunta har börjat ta bort strandserveringar och solstolsuthyrningar för att bevara stränderna naturliga.

Text: Johanna Jackson • 2014-11-19 Uppdaterad 2014-11-19

– Att solstolarna har börjat försvinna är något som har pågått sedan sensommaren. Myndigheterna har insett ett värde i att hålla stränder rena och naturliga, men man kommer ju fortfarande att få tillgång till stränderna som förut, säger Mathias Bergendahl, informatör på Fritidsresor.

På Fritidsresor, som är en av flera svenska researrangörer som anordnar resor till Thailand, har man informerat om detta på sin hemsida och genom att höra av sig till de resenärer som bokat en resa till det berörda området. Men fortfarande är många resenärer osäkra på vad de nya förändringarna innebär.

– Det här gäller alla stränder i Phuketområdet, det är även mer eller mindre permanenta strandserveringar som har tvingats flytta. Så vitt vi vet, och vad vi har fått reda på av vår personal på plats finns det inga undantag utan detta är för hela området och för samtliga aktörer som tidigare hyrt ut solstolar och haft servering på stranden.

Enligt Mathias Bergendahl hör många resenärer av sig för att fråga vad det är som gäller och hur förändringarna ser ut.

– Det är tre typer av grupper som hör av sig, dels de som mest undrar, sen så finns det dem som tycker det här är jättebra och sen så har vi också några som tycker att det här en försämring. 

 – Skillnaden nu är att det inte kommer finnas några permanenta installationer på stranden eller företag som hyr ut solstolar. Men så har det till exempel alltid sett ut i Kaoh Lak och det fungerar ju bra, säger Mathias.

Är det förbjudet att ta med sig egna solstolar då?

– Nej, det är helt lagligt att ta med sig egna parasoll och solstolar, det som militären har försökt att komma åt det är de mer eller mindre permanenta installationer med solstolar och parasoll.

Tror du att detta kommer att påverka hur resenärer väljer att åka till Thailand i fortsättningen?
– Nej, jag tror att de som älskar Thailand och är återvändande resenärer inte kommer att påverka sitt resande. Det är klart att de som tycker att förändringen är en försämring, kanske väljer att resa till andra destinationer i fortsättningen eller väljer att bo mer strandnära redan från början men Thailand kommer fortsätta att vara en väldigt populär och stark destination för svenskar. 

Du som läste det kanske vill läsa om en oexploaterad paradisö i östra Thailand:

Reportage och guide: Koh Kut – en thailändsk statshemlighet.


Text: Johanna Jackson • 2014-11-19
NyhetThailand

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top