Annons
Annons

1105775.jpg

Indien

Bästa platserna för att se några av världens mest utrotningshotade djur

Varför kolla på djur i bur när man kan se dem i naturen där de hör hemma? Ola Jennersten är expert på biologiskt mångfald och har jobbat på miljö- och naturvårdsorganisation Världsnaturfonden WWF de senaste 25 åren. Här listar han de bästa platserna för att se några av världens mest utrotningshotade djur i sina vilda miljöer.

Text: Johanna Jackson • 2015-09-28 Uppdaterad 2021-09-14

Bästa platserna för att se några av världens mest utrotningshotade djur
Ola Jennersten, expert på biologisk mångfald på WWF tipsar om de bästa platserna för ansvarsfull naturturism.

Privat har Ola Jennersten ett stort intresse för att resa och han har en förkärlek för randiga djur som humlor och tigrar. På sitt jobb har han hunnit se många bra, men även dåliga exempel på djurturism. Han kommer särskilt ihåg en händelse som fortfarande får honom att känna obehag.

Tittar man till exempel på Tiger Zoo strax utanför Pattaya blir man kräkfärdig. Det är det värsta jag har varit med om, säger Ola Jennersten till Vagabond.

Det finns flera orosmoln på attraktionsparken, både när det handlar om djurens välbefinnande och besökarnas säkerhet, enligt Ola.

– Det finns massor med konstigheter där: grisungar som suger på tigerspenar och tigerungar som suger på grisspenar.

Ola misstänker också att djuren, som oftast hålls instängda i små burar när de inte visas upp för turister, är drogade, eller så har de blivit kuvade av inhuman träning.

– Det är inte normalt att ha en tigerhane på 300 kilo som turister kan sitta och krama, det kan ju gå fruktansvärt illa, säger han.  

Dessutom finns det indikationer på att parker som Tiger Zoo, som har ett stort antal djur och bedriver så kallade avelsprogram (på Tiger Zoo hålls uppemot 400 tigrar) fungerar som en skuggverksamhet för illegal handel. Det är ingenting som har blivit bevisat på Tiger Zoo men i en räd mot den kontroversiella attraktionen Tiger Temple i västra Thailand i juni 2016 hittades 40 döda tigerungar och andra djurdelar på ägorna. Upptäckten ledde till att templet miste sin zoo-licens och polisen inledde en utredning för att undersöka misstankar om illegal handel och misskötsel. 

Djurturism behöver dock inte automatiskt innebära en dyster historia och det finns goda alternativ för den som gärna vill se exotiska djur under resan. I bland annat Afrika har ansvarsfull safariturism bidragit till ett starkare naturskydd de senaste 50 åren och hindrat utvecklingen av uppodlingen av savannen, enligt Ekoturismföreningen. 2015 kom den glädjande nyheten att den nedåtgående trenden av antalet vilda tigrar, har vänt på första gången på 100 år.

– Det var fantastiska nyheter som beror på god naturvård från inte minst Indiens, Rysslands och Nepals sida, säger Ola Jennersten.

Om det finns ett djur som ligger Ola särskilt varmt om hjärtat så är det just tigern. Därför börjar vi med de bästa platserna för att se vilda tigrar.  

Bästa platserna för att se tigrar i det vilda:

Idag beräknas det bara finnas drygt 3 200 vilda individer utspridda i ett tiotal länder. För att se vilda tigrar är Indien det absolut bästa landet – ­här finns nämligen över hälften av världens vilda tigrar. Här är Olas favoriter. 

För att öka chanserna att få se en tiger rekommenderar han att man spenderar minst fyra dagar på resmålet. 

Bästa platserna för att se några av världens mest utrotningshotade djur
Ranthambore, en indisk idyll. Foto: Thinkstock.

Ranthambore nationalpark, Rajasthan 

En av de största nationalparkerna i norra Indien som till stor del består av torrmark med mycket buskar vilket gör att sikten är bra. Här finns även konstgjorda sjöar och ett gammalt tempel som är vackert att beskåda och parken är en favorit bland naturfotografer. Här har man chans att se leoparder, strimmiga hyenor och tigrar som jagar sambarhjort i det gula gräset. ranthamborenationalpark.com

Bäst tid att åka: Parken är öppen från oktober till juni, vädret är som mest behagligt i februari och maj men störst chans att se tiger är i april.

Närmaste flygplats: Jaipur Airport, avstånd: 132 kilometer/ca 3 timmar med bil.  

Kanha National Park/Kanha Tiger Reserve, Madhya Pradesh 

Parken utgörs dels av fuktiga bambuskogar dels av stora öppna gräsmarker där världens enda kända population av den sällsynta södra barasinghahjorten lever. Förutom hjort och tiger finns här även signifikanta populationer av andra sårbara eller hotade arter som guar, asiatisk vildhund och läppbjörn.
Nationalparken ligger i centrala Indien och gav inspiration till Rudyard Kiplings Djungelboken. 

Bäst tid att åka: Parken är öppen från oktober till juni men chansen att se tiger är som störst mellan april och juni. 

Närmaste flygplats: Jabalpur Airport ligger ca 175 kilometer bort och tar ca 3 timmar med bil. 

Bästa platserna för att se några av världens mest utrotningshotade djur
Kanha National Park – som att kliva rakt in i Djungelboken. Foto: Thinkstock.
Bästa platserna för att se några av världens mest utrotningshotade djur
En resusapa i Corbett National Park.

Corbett National Park, Uttarakhand

Indiens äldsta nationalpark som grundades 1936 av jägaren Jim Corbett för att skydda de utrotningshotade bengaliska tigrarna. Parken utgörs till majoriteten av skog och i skuggan av 30 meter höga salträd och väldoftande mangoträd ryms över 100 olika arter. Förutom en fristad för tigrar och den asiatiska elefanten är parken även ett viktigt fågelhabitat. Corbett National Park ligger i delstaten Uttarakhand – gudarnas land, cirka 23 mil från New Delhi, några timmar från Himalaya och cirka fem timmar från gränsen till Tibet. corbettonline.uk.gov och corbettnationalpark.in.

Bäst tid att åka: Parken är öppen från oktober till juni men chansen att se tiger är som störst mellan mars och juni. 

Närmaste flygplats: Patnagar Airport: avstånd 50 kilometer/ca 1 timme med bil. 

Bästa platserna för att se elefanter i det vilda:

Det finns tre olika arter av elefant – den asiatiska elefanten och savannelefant och regnskogselefant som båda lever på den afrikanska kontinenten.
Sedan urminnes tider har elefanten varit jagad för sina betar men det senaste århundradet har globalisering och en större efterfrågan från främst nyrika länder i Asien gjort att tjuvjakt och illegal handel nått rekordnivåer.  

Bästa platserna för att se några av världens mest utrotningshotade djur
Asiatisk elefant i Corbett National Park. Foto: Vikram Gupchup / Creative Commons.

Värst är det för den afrikanska elefanten. Från 10 miljoner individer vid början av 1900-talet ligger dagens population på endast 400 000. En siffra som ständigt minskar – i snitt skjuts en afrikansk elefant i kvarten om man uppskattar att 35 000 individer dödas per år. 

Förutom de stora nationalparkerna som Krugerparken i Sydafrika, Serengeti i Tanzania och Etosha National Park i Namibia rekommenderar Ola så kallade community-based natural resource management, naturförvaltningsområden där inkomsterna från turismen gynnar lokalbefolkningen.

Afrikansk elefant: Torra concervany, Tsieb conservancy och Khoadi Hoas conservancy , Kunene-regionen, Namibia

Tre naturförvaltningsområden som ligger i Kunene i nordvästra Namibia. Här förpliktar sig företag som driver hotell eller lodger att betala hyra samt en viss procent av inkomsterna till förvaltningsområdena. Pengar som sedan går till bland annat utbildning, HIV/aidsprogram och underhåll av vattenpumpar. Dessutom skapar turismen arbetstillfällen och gör att djuren, som ofta skapar besvär för invånarna, istället blir till en tillgång.

En av de mest spektakulära lodgerna hittar man i Khoadi Hoas. Grootberg Lodge ligger på kanten av en viltrik dalgång där giraffer, kudu-antiloper, elefanter, zebror och noshörningar strövar fritt. 
grootberg.com

Bäst tid att åka: Namibias turistsäsong sträcker sig året om. Parkerna är som vackrast under regnsäsongen men bästa tiden för safari är under torrperioden mellan april och oktober.

Närmaste flygplats: Kamanjab Airport, avstånd från Grootberg Lodge: ca 100 km /2 timmars bilresa.

Bästa platserna för att se några av världens mest utrotningshotade djur
Ganska okej utsikt. Foto: Grootberg Lodge

Afrikansk elefant: Ol Pejeta, Kenya

På ekvatorn och mellan Mount Kenya och Aberdarebergen ligger detta ideella viltreservat som är “helt sagolikt” enligt Ola. Reservatet dubblar som en boskapsfarm och alla intäkter återinvesteras i lokalbefolkningen och går till skolor, underhåll av vägar, vård och vattenprojekt. Här finns inte bara elefant utan alla “stora fem”, ett schimpansreservat och tre av världens fyra sista kända individer av nordlig trubbnosnoshörning. Dessa bevakas dygnet runt av beväpnade parkvakter. 
olpejetaconservancy.org

Bästa platserna för att se några av världens mest utrotningshotade djur
En elefantfamilj i Ol Pejeta. Foto: Weldon Kennedy/Flickr.

Bäst tid att åka: Ol Pejeta är öppet året om. Regnperioden infaller i april, maj, juli och några veckor i november. Bästa tiden att åka är från juli till oktober, då vädret är som svalast eller under de varmaste månaderna som sträcker sig från december till mars. 

Närmaste flygplats: Nanyuki Airstrip, avstånd: 20 km/ca 25 minuter med bil. Nairobi Wilson Airport ligger cirka 3–4 timmar bort med bil. 

Asiatisk elefant: Kaziranga, Assam, Indien

Kaziranga är utnämnt till ett världsarv av Unesco och ligger i det allra nordöstligaste hörnet av Indien i delstaten Assam vid den väldiga floden Brahmaputra. Förutom att vara ett utmärkt ställe att se den asiatiska elefanten på så har nationalparken dessutom den tätaste populationen av vilda tigrar i världen och världens största population av indisk pansarnoshörning. En festival till förmån för bevarandet av elefanten hålls varje år i februari.
kaziranga.co.in

Bästa tid att åka: november–maj.

Närmaste flygplats: Jorhat, avstånd: 100 km /ca 2 timmar med bil och Guwahati (fler förbindelser) avstånd: 225 km / ca 3,5 timmar med bil.

Asiatisk elefant: Kui Buri, Thailand

Vattenfall, talrika elefantflockar och väldiga gaur – världens största oxdjur. Kui Buri ligger nära Hua Hin i Khiri Khan-provinsen som till större del utgörs av täta skogar och gröna gräsmarker. Även den starkt hotade indiska tapiren och sällsynta malajbjörnar har påträffats i nationalparken. 
thainationalparks.com/kui-buri

Bästa platserna för att se några av världens mest utrotningshotade djur
Kui Buri – bästa platsen för att se vilda elefanter i Thailand Foto: Tontantravel/Creative Commons.

Bästa tid att åka: Är djur den största anledningen till din Thailandsresa är regnperioden (maj–november) bäst. För fågelskådning är den varma perioden mellan mars­–april bäst. 

Närmaste flygplats: Hua Hin, avstånd: 85 km/ca 1 timme och 45 minuter med bil. 

Bästa platserna för att se noshörningar i det vilda:

Idag finns det fem arter och ett flertal underarter av noshörningar kvar i världen. Fyra av dessa arter är hotade och en av dessa – trubbnoshörningen – är nära hotad. För de två afrikanska arterna är tjuvjakt det absolut största hotet och i november 2011 sköts den sista kända västliga spetsnoshörningen (även västlig svart noshörning). Även den nordliga underarten till trubbnoshörningen står på randen till utrotning – endast fyra individer finns kvar.  

Även för javanoshörningen och sumatranoshörningen är läget akut. Tjuvjakt och krympande skogar har gjort att bestånden minskat drastiskt. Endast 100 – 300 individer finns kvar av sumatranoshörningen och av javanoshörningen återstår endast 57 kända exemplar. Chanserna att se dessa arter är nästan obefintliga.

I dagsläget går det fortfarande att se de övriga tre arterna i det vilda och tack vare goda antitjuvjaktssatsningar har man hindrat arterna från utrotning. 

Olas bästa tips för att se noshörningar är Krugerparken i Sydafrika (Sydafrika har det största beståndet av trubbnoshörning), Ol Pejete i Kenya, Kaziranga i Indien och Royal Chitwan National Park:

Royal Chitwan National Park, Nepal 

I Chitwans frodiga djungeln och böljande slätterna trivs inte mindre än 50 olika däggdjursarter. Parken ligger nedanför Himalaya och är utsett till ett världsarv av Unesco. Chitwan är en av få platser där det går att se den indiska pansarnoshörningen idag. Även bengaliska tigrar och elefanter har funnit en fristad i parken – ett Noas ark i Nepal helt enkelt. 

Bästa tid att åka: Under monsunperioden mellan oktober och februari. 

Närmaste flygplats: Bharatpur Airport är närmast och ligger cirka 10 kilometer bort. Från Kathmandu kan du ta dig hit med buss som tar cirka 4 timmar. 

Bästa platserna för att se några av världens mest utrotningshotade djur
En indisk pansarnoshörningkalv med sin mamma i Chitwan National Park. Foto: tcy3282/Creative Commons.

Bästa platserna för att se gorillor i det vilda: 

Gorillor delas upp i två arter och fyra underarter. Värst är det för bergsgorillan som det endast återstår drygt 880 djur och för cross river-gorillan som det finns mindre än 300 individer kvar av.

Den västliga låglandsgorillan är den vanligaste arten men arten klassas som akut hotad och mindre än 100 000 individer finns kvar idag.

Samtliga arter är hotade och förutom minskande livsmiljöer är illegal jakt för köttets skull ett av de största hoten. Det förekommer även att gorilladelar säljs som souvenirer till turister. Utvecklingen av mänsklig bebyggelse och politisk instabilitet är också ett hot mot de stora primaterna.

På grund av konflikter och politisk instabilitet i flera av de områden där det finns gorillor finns det egentligen bara en plats som Ola rekommenderar – Virungabergen. 

Bästa platserna för att se några av världens mest utrotningshotade djur
Namnet Virunga kommer från ordet för vulkan på bantuspråket kinyarwanda och bergskedjan består av åtta stora och ett flertal mindre vulkaner. Foto: Global Water Partnership/Creative Commons.

Bergsgorilla: Virungabergen, Demokratiska republiken Kongo och Uganda

Att befinna sig inom några meters avstånd från en brölande och kraftfull 180-kilos gorilla i en fuktig regnskog är få förunnat. Turismen är sparsam och ett besök är dyrt och måste ofta bokas i flera månader i förväg. 

I de mytomspunna Virungabergen lever en av världens två populationer av bergsgorilla. Bergskedjan och nationalparkerna som gorillorna bor i delas av Rwanda, Uganda och Demokratiska Republiken Kongo. På grund av säkerhetsläget i både Demokratiska Republiken Kongo och Uganda är Rwanda – de tusen kullarnas land – det enda egentliga alternativet. Även om UD inte avråder från resor till Rwanda uppmanas resenärer att iaktta försiktighet, följa händelseutvecklingen i grannländerna noga samt att enbart använda sig av kvalificerade resebolag. I Sverige erbjuder bland annat Jambotours och Rosa bussarna tilläggresor till Virungabergen och bergsgorillorna.

Bäst tid att åka: under någon av torrperioderna: juni–september eller december–februari.

Närmaste flygplats: Kigali Airport, avstånd: ca 120 kilometer/2 timmar med bil. 

Bästa platserna för att se några av världens mest utrotningshotade djur
En silverrygg i Parc National des Volcans, Rwanda. Foto: Thinkstock.

Rwanda – de dimhöljda bergens gorillor

Världens bästa nationalparker

Raja Ampat – paradisets arkipelag i Indonesien

14 oumbärliga reseknep – så packar du smartare

Excentrisk lyx på Zanzibar


Text: Johanna Jackson • 2015-09-28
IndienKenyaNamibiaNepalRwandaSydafrikaThailandAktiv semesterDjur & naturListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top