Annons
Annons
Mikael Persson

Mikael Persson

Grekland

Sjukt bra – 5 djursjukhus världen över

Visst är det bra att det finns människor som brinner för att det som lever ska få leva? Här är vårdinrättningarna som du önskar att det fanns fler av i världen.

Text: Mikael Persson • 2014-06-09 Uppdaterad 2021-09-14

1) Fågelakuten, Delhi, Indien

Här är samtliga patienter fåglar. Bland annat duvor som flugit in bland den indiska huvudstadens propellerliknande takfläktar, räddas med hjälp av den pedaltrampade fågelambulansen, en trehjulig riksha med ringklocka och målade papegojor. Kapaciteten är ungefär 30 000 patienter per år. Utskrivningen sker såklart från hustaket!
Jain Bird Hospital, Digambartemplet,nära Red Fort i Old Delhi.

2) Elefanthem, Nairobi, Kenya

Här, på anläggningen strax utanför Nairobi, ges moderslösa elefantungar vård, värme och näring. Och här får de gå grundkurs i snabelanvändarteknik och annat nödvändigt för att överleva som elefant den dag då de åter släpps fria för att förena sig med nationalparken Tsavos vilda flockar.
Mbaghati Gate, Nairobi National Park, http://www.sheldrickwildlifetrust.org

Sjukt bra – 5 djursjukhus världen över
Foto: The Hellenic Wildlife Hospital

3) Rävkliniken, Egina, Grekland

The Hellenic Wildlife Hospital är precis som Noaks ark. Alla djur är välkomna hit. De skadskjutna eleonorafalkarna, kameleonten med ögonproblem, en halt igelkott. Djuren är många. Men jag fastnar för rävarna, rödsvansade charmtroll som nyfiket sticker fram sina svarta nosar, buffas och knuffas.
The Hellenic Wildlife Hospital, ön Egina utanför Aten, http://www.ekpazp.gr/multi158

4) Björnsjukhuset, Agra, Indien

För att björnar ska dansa krävs våld. En het järnring körs genom björnungens nos. Klorna dras ut med våld. Tänderna knackas ut med sten. En del björnungar görs blinda. Traditionen är gammal. Qalandars, en fattig, nomadiserande stam, håller den vid liv. Wildlife SOS medlemmar gör allt för att få stopp på den. Vägen dit går via qalandars som erbjuds utbildning och nya försörjningsmöjligheter i utbyte mot sina björnar.
Agra Bear Rescue Facility ligger nära fågelsjön Khetam Lake, drygt tre mil nordväst om Agra i riktning mot Delhi. http://www.wildlifesos.org

5) Apakuten, Phuket

I drygt två årtionden har Gibbon Rehabilitation Project räddat gibbonapor som rövats från sina mödrar och pumpats fulla med narkotika för att underhålla på turistorternas barer. Rehabiliteringsanläggningen drivs av volontärer och bekostas till stor del av gibbonfaddrar och donationer. Arbetet handlar inte bara om att bota och hela, utan också om att skapa opinion och hindra skövlingen av regnskog, miljöerna där gibbonaporna hör hemma.
Gibbon Rehabilitation Project, Bang Pae, 40 minuters resa från Phukets innerstad. http://www.warthai.org


Text: Mikael Persson • 2014-06-09
GreklandIndienKenyaThailandDjur & naturNew DelhiPhuket

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen